Люто за здраве

  • Сподели:
Люто за здраве

Не на за всички е приятно, но голяма част от хората обичат пикантна храна. Лютото събужда апетита и придава на гозбите интересен завършек. Нека видим и как лютото влияе на организма:

По езика са разположени рецептори за сладко, солено, кисело и горчиво. При консумирането на люта храна, в устата ни се задействат рецептори за болка. Колкото по-пикантна е храната, толкова е по-силна болката, а от там и самото усещане.

Някои психолози смятат, че именно извисяването на духа над болката прави лютите храни любими на милиони хора по света.

Лютите храни помагат в борбата с излишните килограми

На първо място лютото събужда апетита. Направете ястията в хранителния си режим пикантни по ваш избор, за да свикнете по-бързо и лесно с тях. Веществото капсаицин, което се съдържа в лютите чушки има загряващ ефект, което помага на организма да изразходва повече калории и същевременно подобрява метаболизма.

Лютото помага за здраво сърце

Капсаицинът се бори с възпаленията, причинители на сърдечни проблеми, като убива и някои видове ракови клетки. Проучвания показват, че хората, консумиращи пикантни храни, по-рядко страдат от инфаркт и инсулт.

Люто против простудни заболявания

Пикантните храни отпушват дихателните пътища, а затоплянето на организма помага за отделянето на пот, с което се изчистват токсините. В някои краища на България старите хора все още пият отвара от ракия и люти чушки като ефикасно противогрипно средство.

Лютите храни подобряват потентността

Виждали ли сте тъмен шоколад с люти чушки? Комбинацията не е случайна. Лютото действа като афродизиак. Освен това стимулира отделянето на ендорфин и серотонин, които са хормоните на щастието. Пикантните храни се препоръчват против депресия, за намаляване на стреса и повишаване на цялостното състояние.

Не прекалявайте с лютите храни. При някои хора може да се получи чувствителност при стомаха и неразположение. Консумирайте ги балансирано и умерено.

Ако случайно опитате храна, която прекалено много ви люти, сипете си чаша студено прясно мляко. Пийте на малки глътки, като задържате течността в устата си. Млякото в устната кухина успокоява рецепторите и намалява болката.