Насаме със себе си - Лидия Ковачева

  • Сподели:
Насаме със себе си - Лидия Ковачева

Много хора имат добра представа как трябва да изглежда мотоциклетът или колата им, когато са в изправност - да няма петънце, моторът да работи добре… Но как трябва да изглежда собствената им ''машинка'', тяхното собствено тяло, когато е в пълна изправност, това те не винаги разбират.

Обръща се внимание на външния вид - как е ушита дрехата, каква е шапката, фризурата и т.н., но не се помисля за това, което е под дрехата. 

Не е ли необходимо поне веднъж да се свалят дрехите и в този недекориран вид да се застане пред огледалото така, както ни е създала природата? Веднъж поне да застанем насаме със себе си и да погледнем с по-критичен поглед - без снизхождение.

Да се поогледаме дали няма някъде някакво петънце, пъпчица, натрупвания по талията, по корема или бедрата. Да се вгледаме в тлъстите ''възглавнички'', загрубялата кожа, мазолите или още много такива излишни неща, които непрекъснато се прикриват с дрехи, чорапи и обувки.

В този ''интимен разговор'' лично със себе си в тишината на някакъв вечерен час образът в огледалото може да ви разкаже много.

Ако оставим настрана вечното снизходително и безкритично отношение към себе си не само ще видим лошата си форма и неестетичните си очертания, но дълбоко в съзнанието ни ще изплува въпросът: Дали природата ме е запланувала такъв? Такъв ли точно трябва да бъда? 

Отговорът веднага ще бъде получен с появяването на един друг образ дошъл някъде от дълбочините на съзнанието: стегнато, еластично тяло, с изящни очертания, гъвкави стави, пълно с живот и красота - точно образът, който би притежавал този човек - самият ти - при един правилен начин на живот.

От гърдите ти ще се отрони въздишка и успокоително ще си кажеш: ''Хубаво нещо са мечтите, но те си остават мечти.'' 

Живеем във време, когато цивилизацията ни е дала знания не само върху човешкото тяло, но и за неговата физиология и изисквания, за да бъде действително в този красив и съвършен вид.

Дала ни е удобства и възможности, стига те да бъдат ползвани с разбиране и разумност.

Постигането на красотата и здравето нито е толкова трудно, нито е невъзможно, както обикновено се мисли, но е необходимо да се осъзнае целта и какво трябва да искаме от себе си.

Тогава животът ще придобие съвсем друг вид и насока. Всеки за себе си трябва да намери отговор на въпроса.

Автор: Лидия Ковачева