Пиенето на чай може да удължи живота ни

  • Сподели:
Пиенето на чай може да удължи живота ни

Защо пиенето на чай може да ви помогне да живеете по-дълго?

Хората, които се наслаждават на две чаши на ден, имат 13% по-ниски шансове за ранна смърт
Проучване на половин милион души в Обединеното кралство показва, че чаят намалява риска от смърт от всякакви причини.

Черният чай е богат на антиоксиданти, свързани с подобряване на здравето на сърцето, червата, мозъкан и по-ниски нива на ''лошия'' холестерол, кръвно налягане и кръвна захар. 
По-младите хора със сигурност са любители повече на кафето, но учените смятат, че пиенето на чай може да ни помогне да живеем по-дълго.

Чаят е богат източник на здравословни растителни съединения, наречени полифеноли, които помагат за контролиране на вредните ефекти на увреждащите клетките молекули в тялото.

Тези защитни действия са свързани с намален риск от много хронични заболявания, включително сърдечни заболявания и деменция. 

Те могат също така допринасят за подобряване на мозъчната функция, плътността на костите и психическото благополучие и могат да намалят риска от преждевременно стареене на мозъка.

Проучване от 2020 г. на австралийски изследователи установи, че редовното пиене на черен чай може да намали риска от коронарна болест на сърцето и инсулт с 10 до 20 %.

Част от причината тези полифеноли да намаляват или предпазват от сърдечни заболявания е като помагат за подобряване на здравето на артериите и намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци. 

Смята се също, че кофеинът в чая стимулира освобождаването на храносмилателни хормони, които поддържат червата здрави.