Съветите на д-р Шокър - как безопасно и по-бързо да получите естествен тен на открито

  • Сподели:
Съветите на д-р Шокър - как безопасно и по-бързо да получите естествен тен на открито

Съвети за здравословен тен

 

Вероятно повечето от вас харесват как изглежда кожата им с тен и ще се съгласят, че е по-привлекателна и секси. Но продължителното излагане на слънце дори и със слънцезащитна козметика, крие различни рискове, включително и рак на кожата.

Заедно с дерматолога д-р Самер Шокър от Amber Beauty Club сме подбрали полезни препоръки за бърз тен и някои мерки, с които да избегнете вредното въздействие на UV лъчите. Дерматологът предупреждава, че солариумите са в известна степен канцерогени и трябва да се избягват. По-рискови са от естествения тен навън, защото UVA радиацията е три пъти по-интензивна.

 

1.Използвайте слънцезащитен крем със SPF 30

Винаги нанасяйте широкоспектърна UV слънцезащитна козметика с минимум SPF 30. SPF показва колко време ще отнеме, за да реагира на слънчевите лъчи кожата. При SPF 30 ще е нужно 30 пъти повече време, за се получи зачервяване и изгаряне, отколкото при липса на слънцезащита. Дерматолозите не съветват да използвате олио, което не съдържа слънцезащитен фактор. Не забравяйте да нанасяте слънцезащитния крем в рамките на 20 минути, докато сте навън. SPF 30 е достатъчно силен, за да блокира UVA и UVB лъчите, но не толкова силен, че да възпрепятства потъмняването. Устните също могат да получат слънчево изгаряне, така че не пропускайте да ги поддържате овлажнени и защитени с балсами и глосове, които съдържат слънцезащитен фактор. Прилагайте слънцезащита върху скалпа, пръстите на краката, ушите и други места, които лесно можете да пропуснете. Д-р Шокър препоръчва да използвате специален крем за лице, тъй като слънцезащитните продуктите за лице са хипоалергични и се абсорбират по-бързо от тези за тялото.

 

2. Сменяйте често позицията на тялото.

Това ще помогне да потъмнеете равномерно, без да изгаряте.

 

3. Приемайте храни, които съдържат бета каротин.

Храни като моркови, сладки картофи и зеле могат да ускорят потъмняването на кожата, без да се стига до изгаряне. Някои проучвания показват, че бета каротинът може да помогне за намаляване на фоточувствителната към слънцето при хора с такъв проблем.

Любопитен факт е  пряката свързаност между дерматологията и диетологията. Храната, която възпалява организма, влияе идентично и на кожата. Затова дерматологът препоръчва средиземноморска диета, повече плодове и зеленчуци през горещите месеци, за да се компенсира оксидативният стрес от слънцето. Богатите на антиоксиданти храни подобряват устойчивостта на кожата към UV лъчите.

 

4. Използвайте масла с естествен слънцезащитен фактор.

Въпреки че те не трябва да заменят нормалния слънцезащитен крем, някои масла като авокадо, кокос, малина и морков могат да се използват за допълнителна доза хидратация и SPF защита.

 

5. Яжте богати на ликопен храни.

Ликопенът е пигмент, който се съдържа в голям процент от плодовете и зеленчуците, като им придава червен цвят – например домати, диня, гуава, грейпфрут, праскови. Той е антиоксидант и каротеноид, т.е. може да се трансформира във витамин А и да забави стареенето. Клинични проучвания установяват, че ликопенът помага за естествената защита на кожата срещу UV лъчите. Този антиоксиданит регулира синтеза на меланин и съответно контролира образуването на равномерен тен.

 

6. Изберете разумно време през деня за тен.

Дерматологът д-р Самер Шокър обясни, че появата на загар е реакция на кожата, докато се опитва да се защити, тъй като е налице някакво увреждане. Излагането на слънце трябва да се избягва в часовете между 10:00 и 16:00 ч. Препоръчителното време за плаж е рано сутрин или около 17:00 ч. следобед. Докато слънцето е най-силно, то ще причини най-много щети поради силата на UV лъчите и ще увеличи риска от рак на кожата. Нанасяйте слънцезащитната козметика на всеки 2 часа и след влизане във вода.

 

7. Не оставайте навън по-дълго, отколкото времето, за което кожата може да синтезира меланин.

Меланинът е пигментът, отговорен за тена. Меланинът има гранично време, в което се синтезира, обикновено в рамките на 2 до 3 часа. След това вероятността кожата да потъмнее повече в един и същ ден е изключена. И ако преминете тази гранична точка, означава, че поставяте кожата си в опасност.

 

8. Редувайте със сянка

Това ще намали вероятността от изгаряне и ще даде на кожата почивка от силната топлина.

 

9. Ексфолирайте.

Подготовката на кожата преди да излезете на открито може да увеличи трайността на тена. Кожата, която не е ексфолирана, е по-вероятно да се излющи. Козметиката с алое вера след излагане на слънце ще удължи тена.

 

10. Използвайте козметика с витамин C.

Витамин С минимизира зачервяванията и ускорява клетъчната регенерация, като заменя увредените кожни клетки със здрави нови. Действа като активатор и ускорител на синтеза на колаген и предпазва от дехидратация.  Ако използвате серум или хидратиращ крем с витамин С преди да нанесете слънцезащитната козметика, това ще осигури допълнителна защита от увреждане от слънцето. Витамин С е само по себе си антиоксидант, т.е. има способност да обезврежда свободни радикали в тялото. Научно доказано е, че приложението на витамин С подпомага по-равномерния тен, тъй като възпрепятства производството на меланин.

 

От какво се определя интензивността на тена

Колко ще потъмнее кожата на слънце е строго индивидуално и уникално за всеки. Някои хора ще изгорят почти веднага, докато при други вероятността е малка. Това до голяма степен се дължи на меланина, пигментът, отговорен за тена, който се намира в косата, кожата и дори очите.

Хората с по-светла кожа имат по-малко меланин и могат много бързо да изгорят или да станат червени на слънце. Докато хората с по-тъмна кожа имат повече меланин и ще потъмняват, докато почерняват. Въпреки това, за хората с по-тъмна кожа също има риск както от слънчево изгаряне, така и от рак на кожата.

Д-р Шокър от Amber Beauty Club предупреждава, че меланинът се създава естествено от тялото, за да предпази дълбоките слоеве на кожата от увреждане. Имайте предвид, че дори и да не изгорите, слънцето все пак ще причини увреждане на кожата ви.

 

Рискове, които крие тенът

Въпреки че подобряват настроението и че спомагат за производството на витамин D, слънчевите лъчи крият редица рискове:

• меланом и други видове рак на кожата

• дехидратация

• слънчево изгаряне

• топлинен обрив

• преждевременно стареене на кожата

• увреждане на очите

• отслабване на имунната система

Избягвайте:

• да заспивате на слънце

• да приемате алкохол, което може да доведе до дехидратация