Цинк: Есенциален минерал за здравето

  • Сподели:
Цинк: Есенциален минерал за здравето

Цинкът е микроелемент, който има жизненоважна роля за организма и е необходим за здрава имунна система. Липсата му може да направи човек по-податлив към заболявания. Тъй като тялото не произвежда самостоятелно цинк, ние трябва да си го набавяме чрез храна или хранителни добавки.

Какво е цинк и каква е функцията му в тялото?

Този минерал се среща в около 300 специфични ензима, играе важна роля при репликацията на ДНК и е втори метал (след желязото) по честота на срещане в човешкия организъм. Той е от решаващо значение за развитието и функцията на имунните клетки.

Важен е и за здравето на кожата и производството на протеини. В протеините, цинковите йони често са свързани във веригите на аминокиселини. Нещо повече, растежът и развитието на тялото зависят от цинка, заради ролята му в растежа и деленето на клетките.

В човешкото тяло са разпределени около 2 – 4 гр. цинк. Най-голяма част от него се намира в мозъка, мускулите, костите, бъбреците и черния дроб, като най-високи концентрации има в простатата и очите.

Някои основни процеси в тялото, за които е необходим цинк:

  • Имунна функция;
  • Ензимни реакции;
  • Синтез на протеини и на ДНК;
  • Заздравяване на рани;
  • Растеж и развитие;
  • Генна експресия;

Натурален цинк се намира както в растителни, така и в животински храни. За тях ще можете да прочетете в следващата статията.

Вижте защо цинкът е важен за нашето здраве:

Цинк: Есенциален минерал за здравето

Добавянето на цинк намалява честотата на инфекции и подобрява работата на черния дроб. Може да спомогне с детоксикацията, което от своя страна да намали всяко възпаление, както и да намали увреждането от свободни радикали.

Снимка: silviarita / Pixabay.com

Цинк: Есенциален минерал за здравето

Акнето е често срещано заболяване на кожата, за което се изчислява, че засяга близо 10% от световното население. Влошава се допълнително от запушване на мастни жлези, бактерии и възпаления.

Проучванията сочат, че както локалните, така и оралните лечения с цинк могат ефективно да подобрят акнето, като намалят възпалението, инхибират растежа на бактериите P. acnes и потиснат активността на мастните жлези.

Хората с акне често имат и по-ниски нива на минерала. Следователно, хранителни добавки и храни с цинк могат да помогнат за намаляване на симптомите.

Снимка: silviarita / Pixabay.com

Цинк: Есенциален минерал за здравето

Цинкът е от полза за хормоналното здраве и плодовитостта, защото играе важна роля в производството на хормони, включително за естественото повишаване на тестостерона. Също така оказва влияние и върху женските полови хормони и дори участва в създаването и освобождаването на яйца от яйчниците.

Той е необходим за производството на естроген и прогестерон при жените, които подкрепят репродуктивното здраве.

Прекалено високите или твърде ниски нива на естрогените могат да причинят проблеми с менструацията, промени в настроението, ранна менопауза, безплодие и дори да увеличат риска от някои видове рак.

Снимка: silviarita / Pixabay.com

Цинк: Есенциален минерал за здравето

Цинкът често се приема като естествено лекарство за борба с настинки и симптоми на заболявания. Може да намали риска от боледуване от обикновена настинка, както да ускори лечебния процес.

Изследванията показват, че може да повлияе на молекулярния процес, който причинява изграждането на мукус и бактерии в носните проходи. Има способността да упражнява антивирусно действие, като се свързва с рецепторите в назалните епителни клетки и блокира техните ефекти.

Изследванията, проведени от Центъра за медицинско образование в Chandigarh India, установяват, че когато цинкът е приложен в рамките на 24 часа от появата на симптоми, свързани със простуда, продължителността на симптомите е значително намалена, в сравнение с контролната група, която не е приемала цинк.

Снимка: silviarita / Pixabay.com

Цинк: Есенциален минерал за здравето

Цинкът е необходим, за да се поддържа здравето на клетките в сърдечно-съдовата система, като същевременно се намалява възпалението и оксидативния стрес.

Осигурява здравето на сърцето чрез поддържане на здравословен циркулационен цикъл, помагайки като естествено средство за високо кръвно налягане и регулиране в нивата на холестерола от запушени или повредени артерии.

Снимка: silviarita / Pixabay.com

Цинк: Есенциален минерал за здравето

Цинкът е ефективен противовъзпалителен и антиоксидантен агент, който спомага в борбата с оксидативния стрес.

Особено при хора в напреднала възраст, ползите се изразяват в способността му да поддържа здравословно клетъчно делене (предотвратявайки раковата мускулна мутация) и задържането на туморния растеж.

Когато изследователи от Медицинската гимназия в Университета в Мичиган изучават потенциала на минерала (добавят цинк към приема на 50 възрастни), те установяват, че нивата на маркерите на оксидативния стрес са значително по-ниски, спрямо плацебо група.

Цинкът може значително да намали риска от заболявания, като пневмония, инфекция и свързана с възрастта макулна дегенерация (AMD). Има свойствата да облекчи оксидативния стрес и да подобри имунния отговор, като засили активността на клетките, които помагат за защитата на тялото от инфекция.

Проучване установява, че 45 мг цинк на ден може да намали процента на инфекция при възрастни хора с близо 66%. Освен това, в голямо проучване на над 4 200 души, приемането на ежедневни антиоксидантни добавки – витамин Евитамин С и бета-каротин, плюс 80 мг цинк, намаляват загубата на зрение и значително намаляват риска от напреднал AMD.

Снимка: silviarita / Pixabay.com

Цинк: Есенциален минерал за здравето

Дефицит на цинк е често свързван с проблеми като подут стомах и диария. Добавянето му е доказано като ефективно, както при профилактиката, така и при лечението на проблеми с храносмилането, газове, диария.

Снимка: silviarita / Pixabay.com

Цинк: Есенциален минерал за здравето

Цинкът влияе върху протеиновия синтез и се изисква от организма, за да използва аминокиселини от храните.

Участва в разграждането на въглехидратите от храни, които са един от основните източници на енергия. Поради тази причина дефицитът на цинк може да причини ниски нива на енергия и да допринесе за хронична умора.

Прием на достатъчно цинк е от полза за снабдяване на телата ни с необходимата му енергия и поддържане на здравословен метаболизъм.

Снимка: silviarita / Pixabay.com

Цинк: Есенциален минерал за здравето

Цинкът е често използван в болниците като лечение при изгаряния, при определени язви и други кожни наранявания. Тъй като минералът играе критична роля в синтеза на колаген, имунната функция и възпалителната реакция, той е необходим за правилното лечение.

Около 5% от съдържанието на цинк в тялото е концентрирано в кожата. Докато дефицитът на цинк може да забави зарастването на рани, допълването с хранителна добавка доказано ускорява възстановяването.

Например, в 12-седмично проучване на 60 души с диабетични язви, тези, лекувани с 200 мг цинк на ден, са имали значително намаляване на размера на язвата в сравнение с плацебо група.

Снимка: Shutterbug75 / Pixabay.com

Цинк: Есенциален минерал за здравето

Цинкът е необходим за балансиране на повечето хормони, включително инсулин, основният хормон, участващ в регулирането на кръвната захар. Затова се прилага като естествено лечение на диабет.

Той е от полза за нивата на кръвната захар, защото се свързва с инсулина. Така се съхранява адекватно в панкреаса и се освобождава, когато глюкозата навлезе в кръвообращението.

Също така, позволява ефективното използване на храносмилателните ензими, които са необходими, за да се свърже инсулин с клетките, така че глюкозата да се използва като гориво за тялото, вместо да се съхранява като мазнини.

Снимка: stevepb / Pixabay.com

Цинк: Есенциален минерал за здравето

Проучванията показват, че цинкът играе важна роля за фертилитета, особено при модулиране на серумните нива на тестостерона при мъжете.

Диетичното ограничаване и дефицит на цинк при млади мъже е свързано със значително понижение на тестостерон, което може да повлияе отрицателно върху фертилитета и либидото.

В едно проучване на Катедрата по медицина в университета Уейн, след 20 седмици цинково ограничение, даването на хранителни добавки с цинк на пациентите ефективно е повишило серумния тестостерон.

Снимка: Up-Free / Pixabay.com

Цинк: Есенциален минерал за здравето
Цинк: Есенциален минерал за здравето

Цинкът играе решаваща роля в клетъчното делене и клетъчния растеж, така че има полза за възстановяване и растеж на мускулите, като дава възможност на организма да се лекува и да поддържа силата си.

Също спомага при освобождаването на тестостерон, растежен хормон и инсулиноподобен растежен фактор-1 (IGF-1), които са важни за изграждане на мускулна маса и здравословен метаболизъм.

Снимка: salestation / Pixabay.com