Здравословни или вредни са модерните нови млека? 

  • Сподели:
Здравословни или вредни са модерните нови млека? 

Професор Иън Гивънс е директор на Института за хранене и здраве в университета Рединг. Професорът твърди, че преминаването към безмлечни млека може да причини дефицит на хранителни вещества в организма ни. Експертите сравняват хранителната стойност на животинските и растителните продукти.

Продажбите на растително мляко, като по-здравословна и по-екологична алтернатива на млечното мляко, нараснаха напоследък, захранвайки индустрия на стойност почти 400 милиона британски лири годишно.

Но тази седмица професор Иън Гивънс, директор на Института по хранене и здраве към университета Рединг, предупреди, че те може да не са толкова полезни за нас, колкото ни карат да вярваме.
По-специално младите жени, казва той, често се лишават от жизненоважни хранителни вещества като желязо, калций, йод и дори протеин, като заменят кравето мляко с противоречиви заместители.

"Имало е случаи, когато малките деца са били пренасочени към тези продукти и са развили някакъв вид протеинов дефицит, който не бихте очаквали в западно общество", каза професор Гивънс.

Въпреки че растителните млека често са обогатени с хранителни вещества като калций, няма законово изискване производителите да го правят - и изследванията показват, че обогатения калций може да не е толкова лесен за усвояване от тялото, колкото калция, намиращ се естествено в кравето мляко.
Проф. Гивънс призова за по-добри сравнения между млека на животинска и растителна основа по отношение на тяхната хранителна стойност, както и техните въглеродни емисии. И така, как се сравняват млеката - попитахме експертите. 

Мляко от грах

Това стана популярно в САЩ през последното десетилетие и започна да се продава. Граховият протеин се извлича от накиснат жълт грах, който се смесва с вода и слънчогледово масло.

Вкус: Описан като наситен и леко тебеширен.

Твърдението на производителите: „Без захар и 50 % повече калций от кравето мляко".

Експертно мнение: Добавеният калций не е непременно от полза, казва диетологът на Harley Street Дейвид Стар. „Калцият се усвоява най-ефективно в по-малки дози — огромно количество ще премине направо през вас."

Граховите млека наистина съдържат пълен протеин, „което означава, че съдържат всички незаменими аминокиселини, като млечни продукти и соево мляко", казва диетологът Франческа Ланкастър. „Но това не е заместител на протеина в диетата от източници като пилешко, яйца и боб."

Соево мляко

Диетологът Франческа Ланкастър казва, че соята осигурява добър протеин, еквивалентен на млечните продукти, но соята съдържа съединения, които, ако се консумират в големи количества, могат да доведат до промени в настроението.
Оригиналната алтернатива на растително мляко, за която се смята, че произхожда от Китай от 14-ти век, соевото мляко се приготвя чрез накисване и смилане на соеви зърна, след това кипене на сместа и филтриране на остатъка.

Вкус: Мек и сладък.

Хранително съдържание: Най-близката по отношение на хранителните вещества с млечното мляко, охладената напитка от соя има 4 g протеин на 100 ml (в сравнение с 3,5 g на 100 ml в пълномаслени млечни продукти), 2 g мазнини (млечни продукти). има 3,7 g), 120 mg калций (124 mg в млечните продукти) и 5 ​​g въглехидрати (млечните имат 4,7 g).

Твърдение на производителите: Казват, че напитката е „без изкуствени оцветители, аромати и консерванти и има страхотен вкус".

Експертно мнение: „Соята осигурява добър протеин, еквивалентен на млечните продукти", казва Франческа, но добавя: "Соевите зърна съдържат съединения, наречени изофлавони, които се комбинират с рецепторите в тялото, за да отслабят естрогенната активност. Ако се консумира в големи количества, това потенциално може да доведе до промени в настроението и наддаване на тегло. Изследванията не са последователни за това колко хормонален разрушител може да бъде соевото мляко, така че бих се придържала към умерената му консумация."

Установено е също, че соята нарушава производството на хормони на щитовидната жлеза. Слабо активната щитовидна жлеза може да доведе до умора и депресия.Овесено мляко

Франческа казва, че високото съдържание на захар в овесеното мляко в сравнение с други млека на растителна основа не е много по-високо от животинското мляко, но млечните продукти съдържат протеини и мазнини, за да го балансират.
Разработено през 90-те години на миналия век от шведския учен Рикард Осте, овесеното мляко наскоро изпревари соевото като най-продаваното мляко на растителна основа. Овесените ядки се смилат, след това се разбъркват в топла вода и се смилат на каша, която се загрява до сгъстяване, смесва се и се пасира.

Вкус: По-плътна текстура от повечето. Подобен на вкус на кравето мляко.

Хранително съдържание: Цялата напитка с овесени ядки съдържа 2,8 g мазнини на 100 ml, 6,6 g въглехидрати, 1 g протеин и 120 mg подсилен калций.

Твърдението на производителите: „Потребителите показват, че предпочитат вкуса и функционалността на овесеното мляко пред повечето алтернативи на растителна основа", казва Бьорн Осте, съосновател на Oatly.

Експертно мнение: "Високото съдържание на захар в овесеното мляко – под формата на въглехидрати – в сравнение с други млека на растителна основа не е много по-високо от животинското мляко, но вторите съдържат протеини и мазнини, за да го балансират. Тъй като някои овесени млека по същество са само вода и въглехидрати, те могат да повишат нивата на кръвната захар, което може да причини умора, главоболие и глад за храна", казва Франческа.

Бадемово мляко

Диетологът от Harley Street Дейвид Стар каза, че дори и с 6 % бадеми, версията на Plenish на бадемовата напитка съдържа само около една трета от протеина в кравето мляко.
Произвежда се в Калифорния от 19 век. Бадемите се накисват и смилат във вода, преди пулпата да се филтрира.

Вкус: Ядков, воднист.

Хранително съдържание: Plenish Organic 6% напитка без бадемови млечни продукти съдържа 3,1 g мазнини на 100 ml, 0,4 g въглехидрати и 1,3 g протеин.

Твърдението на производителите: „Всяка чаша е пълна с протеини, есенциални мастни киселини, витамини и минерали, за да ви даде прилив на енергия, да накара кожата ви да сияе и да помогне за защита на здравето на сърцето."

Експертно мнение: „Това е повече като вода, отколкото мляко", казва Дейвид. Дори с 6 % бадеми, версията на Plenish съдържа само около една трета от протеина в кравето мляко, което, казва Дейвид, „може да доведе до загуба на мускули и хормонални смущения, което води до проблеми и с менструалния цикъл".

Оризово мляко

Оризовото мляко е една от по-добрите алтернативи, тъй като е с високо съдържание на въглехидрати – източник на гориво за мозъка.
Първата фабрика за оризово мляко е построена в Калифорния през 1921 г. Зърната се пресоват през мелница, прецеждат се и се смесват с вода.

Вкус: Воден и сладък. Може да се добавят масла за по-кремообразна консистенция.

Хранително съдържание: Оригиналната напитка съдържа 12 % ориз и има 1 g мазнини на 100 ml, 9,5 g въглехидрати, 0,1 g протеин и 120 mg подсилен калций.

Твърдение на производителите: Оризово мляко е „лесно за смилане" и разполага с „естествено ниско съдържание на мазнини".

Експертно мнение: "Една от по-добрите алтернативи, тъй като е с високо съдържание на въглехидрати – източник на гориво за мозъка. Но мазнините също са основно хранително вещество и метод за пренасяне на витамини, които липсват на оризовото мляко."
И както при всяко растително мляко, обогатено с калций, казва Дейвид, то ще премине бързо през тялото ви без протеина, който кравето мляко съдържа.

Дейвид казва, че много клиенти идват при него с дефицит на калций и витамин D, след като семействата им са преминали на мляко без млечни продукти: „Те рискуват от остеопороза."

Кокосово мляко

Използвано в азиатската кухня от векове, кокосовото мляко стана модерно като заместител на кравето мляко едва през последното десетилетие. Кокосовото „месо" се настъргва, за да се извлече млечна течност и се загрява, понякога с добавена вода.

Вкус: Кремообразен, сладък.

Хранително съдържание: Единственото мляко, което съдържа толкова наситени мазнини, колкото пълномасленото краве мляко, е обогатено с витамини B12, D2 и калций и съдържа 0,3 g протеин, 120 mg калций и 2 g въглехидрати.

Твърдение на производителите: Освежаващо вкусно.

Експертно мнение: „Добър е за засищане", казва Франческа, въпреки че Дейвид е загрижен за популярността му сред хората, които следват диета с високо съдържание на мазнини и нулева захар: „Основната ми грижа е липсата на протеини."