Знаете ли, че лошият сън може да отнеме години от живота ни?

  • Сподели:
Знаете ли, че лошият сън може да отнеме години от живота ни?

Според направено проучване редовният некачествен сън може да намали продължителността на живота ни с приблизително пет години. Освен това лошият сън може да се отрази пагубно на цялото ни здраве, като отключи различни видове заболявания, като например хронична мигрена, диабет, лош холестерол и сърдечно съдови проблеми. Всъщност за да се радваме на здравословен и щастлив живот са ни нужни между седем и девет часа качествен сън без посреднощни събуждания, кошмари и разбира се, трудно заспиване. Освен всичко изброено дотук, липсата на сън може да се отрази негативно и на психическото ни здраве, като ни направи по-сприхави, уморени, тъжни и без никаква енергия.

И така учените достигат до извода, че сънят е от съществено значение за цялото ни благосъстояние и здраве. Когато успеем да си набавим нужното количество сън, ние всъщност позволяваме на тялото и мозъка ни да си отпочинат, както и да се излекуваме от стреса, който е виновникът за нашето психическо състояние. Лишаването от сън може да увреди когнитивните функции, освен това хората страдащи от безсъние са по-податливи на емоционална реакция, което ги прави склонни да изпитват по-често негативни емоции, депресии и нервни изблици. 

Според друго проучване близо 32 % от хората страдат от някакви нарушения свързани със съня, което ги кара през деня да се чувстват сънливи, нервни и изключително уморени. 

В днешно време безсънието се е превърнало в истинска епидемия, която обхваща целия свят. Анкетата свързана със съня ни показва, че жените спят малко повече от мъжете, приблизително с половин час дневно. 
Учените са установили още, че хората, които спят на дясната страна на тялото си - спят непробудно и успяват да си набавят нужните часове сън, докато тези които спят на лявата - са двойно повече, въпреки това споделят, че им липсват няколко часа сън. Тези, които спят по гръб се оплакват най-често от проблеми свързани с качеството на съня, както и часовете, които успяват да отделят за зареждане и почивка при тях са много по-малко.

Гледайте най-новия ни подкаст ''Красивата част от живота''.