Легендата за Свети Валентин

  • Сподели:
Легендата за Свети Валентин

Денят на влюбените се отбелязва на 14 февруари.

В Съединените щати и на други места по света влюбените си разменят бонбони, цветя, подаръчета и картички-валентинки в името на празника. Но кой е този загадъчен светец и откъде идват тези традиции?

Научете повече за значението и историята на Деня на влюбените - от древноримския ритуал Луперкалия, с който се посреща пролетта, до обичаите за подаряване на картички във викторианска Англия.

Легендата за Свети Валентин
Откъде произлиза Денят на влюбените? Историята на празника - и историята на неговия светец-покровител - е забулена в мистерия. Знаем обаче, че февруари отдавна се празнува като месец на романтиката и че Денят на свети Валентин, както го познаваме днес, съдържа следи както от християнската, така и от древноримската традиция. Но кой е бил Свети Валентин и как се е свързал с този древен обред?

Католическата църква признава поне трима различни светци на име Валентин или Валентина, като всички те са били мъченици. Една от легендите твърди, че Валентин е бил свещеник, служил през III в. в Рим. Когато император Клавдий II решил, че самотните мъже са по-добри войници от тези със съпруги и семейства, той забранил брака на младите мъже. Валентин, осъзнавайки несправедливостта на указа, не се подчинил на Клавдий и продължил тайно да сключва бракове с млади влюбени. Когато действията на Валентин са разкрити, Клавдий нарежда той да бъде убит. Други пък настояват, че истинският носител на името на празника е свети Валентин от Терни, епископ. Той също е обезглавен от Клавдий II извън Рим.

Според други истории Валентин може да е бил убит заради опита си да помогне на християните да избягат от суровите римски затвори, където те често са били бити и измъчвани. Според една от легендите затвореният Валентин всъщност сам е изпратил първия "валентинов" поздрав, след като се влюбил в младо момиче - вероятно дъщерята на затворника му - което го посетило по време на заточението му. Твърди се, че преди смъртта си той ѝ написал писмо с подпис "От твоя Валентин" - израз, който се използва и до днес. Въпреки че истината за легендите за Валентин е неясна, всички истории подчертават привлекателността му като симпатична, героична и най-важното - романтична фигура. През Средновековието, може би благодарение на тази си репутация, Валентин се превръща в един от най-популярните светци в Англия и Франция.

Произход на Деня на влюбените: езически фестивал през февруари
Някои смятат, че Свети Валентин се празнува в средата на февруари, за да се отбележи годишнината от смъртта или погребението на Валентин - което вероятно се е случило около 270 г. от н.е. - други твърдят, че християнската църква може би е решила да постави празника на Свети Валентин в средата на февруари в опит да "християнизира" езическия празник Луперкалия. Луперкалия се празнува на 15 февруари и е празник на плодородието, посветен на Фавн, римския бог на земеделието, както и на римските основатели Ромул и Рем.

За да започнат празника, членовете на Luperci, орден на римските жреци, се събирали в свещена пещера, където се вярвало, че за бебетата Ромул и Рем, основателите на Рим, се е грижила вълчица или лупа. Жреците принасяли в жертва коза за плодородие и куче за пречистване. След това разрязвали козината на ивици, потапяли ги в жертвената кръв и излизали по улиците, като леко удряли с козината както жените, така и житните ниви. Римските жени далеч не се страхували, а приветствали докосването на кожите, защото се вярвало, че то ги прави по-плодовити през следващата година. По-късно през деня, според легендата, всички млади жени в града поставяли имената си в голяма урна. Всеки ерген от града избирал по едно име и ставал двойка за годината с избраната от него жена. Тези срещи често завършвали с брак.