Да пречистим ума и тялото с Аюрведа

  • Сподели:
Да пречистим ума и тялото с Аюрведа

Аюрведа по същество означава познание за живота. Това е точна комбинация от наука и изкуството на здравословния живот. Аюрведа е популярна със своите обширни естествени лечебни начини, които действат върху заболявания и подобряват общото здраве на човешкото тяло и ум.

Аюрведа се основава на принципа, че за да постигнете и поддържате здраве през целия си живот, трябва да възстановите баланса на емоциите си, да подобрите диетата, да практикувате йога и „пранаяма" (дихателни упражнения) и да коригирате начина си на живот.

Как работи Аюрведа

Всеки човек се характеризира с типа ум-тяло. В Аюрведа тези първични качества, които управляват тялото, се наричат „доши".

Подобно на традиционната китайска медицина, петте елемента на природата - вода, земя, огън, пространство и въздух съставляват комбинация в трите първични доши - вата, питта и капха. Когато тези доши са перфектно балансирани, състоянието на живот е здравословно. Когато те изпаднат от равновесие чрез дехидратация, тревожност, стрес, ниска енергия или прекомерно натоварване, човекът се задвижва в състояние на „викрути" - небалансирано състояние на тялото и ума.

Аюрведа носи здраве и поддържа баланса на дошите. Като цяло, тя има за цел цялостно поддържане и подобряване на общото здравословно състояние, независимо на каква възраст сте.

Аюрведа предлага обширни терапии и лекарства за млади, стари, болни, здрави и всички между тях.

Тази 5000-годишна медицинска система, която произхожда от Индия, има много ползи, променящи живота. Ето някои от основните ползи, които човек може да постигне с последователно използване на Аюрведа.

1. Отслабване и поддържане

Здравословната диета и промяната в навиците на начина на живот чрез аюрведични лечения помагат за премахването на излишните телесни мазнини. В Аюрведа теглото не е основна грижа, но хранителните навици са. Позволявайки на тялото да се детоксикира чрез правилни диетични ограничения, е възможно да се постигне тонизирано тяло.

Консултирайте се с практикуващ, за да определите най-добрата диета, която ще отговаря на вашите хранителни нужди и ще работи с вашия тип доша.
 
2. Здрава и блестяща кожа и коса

Аюрведа твърди, че можете да се откажете от скъпите клинични лечения и да използвате органичните и естествени начини за постигане на блясък, без да харчите твърде много пари. Балансираното хранене, тонизиращите упражнения и аюрведичните добавки са достатъчни за насърчаване на здрава кожа и скалп.
Общите диетични указания в Аюрведа се фокусират върху консумацията на прясна храна, като се вземат предвид вашия тип доша, медицинска история, регионални продукти, обичаи и традиции.
Фокусът е повече върху храни с високо съдържание на антиоксиданти, билки, чайове, зеленчуци, протеини и здравословни мазнини.

3. Кажете сбогом на стреса

С забързан начин на живот, който не оставя поле за подмладяване или релаксация, Аюрведа гарантира намаляване на стреса и тревожността. Редовното практикуване на йога, медитация, дихателни упражнения, масажи и билкови лечения позволяват на тялото да се успокои, детоксикира и подмлади.

Йога подобрява автономната нервна система, като прави ума ви нащрек, така че можете да се съсредоточите добре и да останете енергични през целия ден.
Дихателните упражнения пазят от инфекции и позволяват изобилно снабдяване с кислород към клетките, за да се създаде усещане за осъзнаване. Депресията и тревожността могат да бъдат лекувани с Shirodhara, Abhyangam, Shiroabhyangam и Padabhyangam.
 
4. Намалява възпалението

Липсата на подходяща диета, нездравословното хранене, недостатъчен, нередовен сън и лошо храносмилане могат да доведат до възпаление. Основната причина за неврологични заболявания, рак, диабет, сърдечно-съдови проблеми, белодробни заболявания, артрит и много други започва с възпаление.

Когато започнете да ядете според вашия тип доша, храносмилателната система започва да укрепва. Консумацията на определени храни в точното време намалява токсините в кръвта и храносмилателния тракт. Резултатът от това е повишена жизненост, висока енергия и цялостно намаляване на летаргията и промените в настроението.
Аюрведичните лечения са добре известни и за превенция на рак. Най-добрият пример за билкова аюрведична формулировка би била комбинация от куркума с черен пипер.
 
5. Почистете тялото си

Панчакарма в Аюрведа е практиката за елиминиране на телесните токсини чрез клизми, маслени масажи, пускане на кръв, прочистване и друго орално приложение.
Чрез прилагането на тези компоненти в човешкото тяло, това позволява да се елиминират храната и токсините, които пречат на ефективните телесни функции.

Почистеното тяло от своя страна спомага за подобряване на цялостното здраве. Подходящи домашни лекарства, които се използват широко в аюрведичните билкови лекарства, са кимион, кардамон, копър и джинджифил, които лекуват лошо храносмилане в тялото и предотвратяват подуване на корема.
 
По-ниско кръвно налягане, холестерол и симптоми на болести и заболявания

Изследователите предполагат, че аюрведичните диети и техники за релаксация помагат да се намали натрупването на плака. Плаката е резултат от образуването на холестерол и мазнини във вътрешната обвивка на артериите. Това състояние се нарича атеросклероза и е основната причина за инфаркти и инсулти.
Аюрведичната медицина предлага множество билки, витамини, минерали и протеини. Те се смесват заедно в подходяща доза и се прилагат в оптимално време за предотвратяване и борба с нарушения, свързани с имунитета.
Аюрведичните билки и етеричните масла спомагат за увеличаване на притока на кръв, комплиментират кръвообращението и извеждат токсините от тялото през кожата.

„Абхянга масажът" с билкови масла е широко използван за масажи.

Аюрведа подобрява качеството на ежедневния ви живот.

• Аюрведа е избор на начин на живот, който, когато бъде възприет в неговата цялост, носи вълна от общо благополучие в ежедневието ви.

• Спортуването, активният начин на живот, адекватното излагане на слънце, подходящите лечения и емоционалното благополучие помагат за прочистване на ума и духа. Това ви оставя със здрав ум и блестяща кожа.

• Аюрведа работи в перфектна хармония с алтернативната медицина, така че е практична за ежедневна употреба.

• Аюрведа помага за възстановяване на здравето с балансирани хранителни насоки, ефективни модели на сън, домашни средства, ежедневни и сезонни рутинни практики, йога и модели на упражнения.

• Повишените нива на концентрация чрез йога, медитация, прием на билки и адекватен сън помагат за повторно калибриране на умствените и целевите настройки в ежедневието ви.

• Аюрведичните процедури подобряват храносмилането и повишават апетита и имунитета.

• Основните принципи на Аюрведа се състоят от следните дисциплини - не пропускайте закуската, хапнете лека вечер, пийте вода, яжте биологични продукти, избягвайте пушенето и пиенето и поддържайте активен начин на живот.