Моята възраст е щастлива

  • Сподели:
Моята възраст е щастлива

„Харесва ми как изглеждам сега, на шестдесет, много по-добре, отколкото през тридесетте си години. След като на 32 г. ме диагностицираха с рак, в последствие ми откриха, че страдам и от Хашимото и целиакия. Ракът се оказа благословия. Това ме принуди да осъзная, че съм гигантска стресова топка, изкачваща се по корпоративната стълбица. Винаги съм поемала работа, която е над главата ми и никога не съм се чувствала достатъчно добра. Не се грижех за себе си - постоянно хващах сладки храни и кофеин, което ме караше да съм жизнена за наносекунди, но пък се усещах ужасно в дългосрочен план. 
Наред с радиационното лечение, започнах терапия, йога и натуропатия. Когато съпругът ми загуби собствената си битка с рака няколко години по-късно, се върнах в училище, за да изуча източната и западната диета, китайската медицина и Аюрведа.", казва Елиса Гудман. Тя пише книга за възстановяването от рак и започва практика като диетолог, развивайки програми за почистване на множество уелнес ресторанти в Лос Анджелис, преди да стартира собствена компания. Днес нейното почистване на SOUP е известно - клиентите получават пет дни органични супи на растителна основа, салати, тоници, бульони и лате, предназначени да подпомогнат здравето на червата, метаболизма и да контролират апетита за захар. 
Гудман казва, че в крайна сметка емоционалният елемент - да обичаш себе си, да вярваш, че си важен - се превежда като да изглеждаш добре. „Когато сте в конфликт, това се вижда на лицето ви", казва тя. 

НУЛИРАЙТЕ ЧЕРВАТА СИ

Здравословното почистване трябва да е свързано с увеличаване на хранителните вещества и вашето обучение да се храните с истинска храна. Когато имате автоимунно заболяване или сте имунокомпрометирани,  прескачането на сурова вегетарианска диета наистина може да ви натовари. Дали суровата или сварена храна е полезна за вас, също може да зависи и да се дължи на времето от годината.
Ферментацията е друг начин да улесните пътя на червата. Например кокосовият кефир има естествени ферменти, които подхранват полезните бактерии. Червата ви се нуждаят от бактерии, които помагат за разграждането на храната и за балансиране на възпалението и настроението. 
Пробиотиците - независимо дали ги приемате с храна или добавки - са невероятни за храносмилането и кожата. 

ГРИЖЕТЕ СЕ ЗА КОЖАТА СИ

Използвайте продукти да лице, които са според вашия тип кожа и я правят да изглежда сияйна и еластична. Поддържат я в добър, здрав вид.

ЗАБАВЛЯВАЙТЕ СЕ

Не се обсебвайте да бъдете „добри" през цялото време - това ще ви разболее. Боря се с орторексията - и честно казано, борбата не е лека. Ще отида някъде, където в менюто няма да има нищо здравословно и това неизменно ще се окаже проблем. Но обичам храната, както и излизанията навън. Стремя се да се храня чисто около 80% от времето и след това мога да си позволя пица, паста, глутен, сирене и алкохол в останалите 20%. 

ЕКСФОЛИРАЙТЕ КОЖАТА СИ

Сутрин правя бързо почистване с чисти бебешки кърпички. През нощта, веднъж седмично, използвам подложки за пилинг и те карат кожата ми да сияе. Действат, премахвайки цялата мъртва кожа и имам чувството, че помагат на линиите ми да изглеждат малко по-добре. През останалата част от седмицата правя по-мек пилинг с възстановяващата маска - кожата ми се чувства млада, тонизирана и жива след това.

МАЛКО ЦВЯТ НЕ Е ЛОША ИДЕЯ

Моята атмосфера на грим е плажна и простичка. Фон дьо тенът SPF 40 ми върши работа както за защита на кожата, така и за оттенъка, който е перфектното докосване на топлина. Попивам с коректор, където има нужда и завършвам с малко червило за някакъв фин цвят.

ОСТАВЕТЕ ТЕЛЕФОНА СИ

В 19 ч. изключвам телефона си и не го гледам отново до 8 ч. сутринта.
Медитацията вече е като религия за мен.
На сутринта си водя дневник, за да помогна на тревогата и страховете си, а преди лягане записвам три неща, за които съм благодарна. Силовата йога е другото нещо, което практикувам. Тренирам четири пъти седмично.

ВЗЕМЕТЕ СИ ВАНА

Обичам солите за вана.
Аз съм Овен, работя много, шофирам интензивно и солите ми помагат да се върна обратно на земята. Баните са животоспасяващи - водата е толкова успокояваща за цялата човешка система.

КАЖЕТЕ ГО НА ГЛАС: „АЗ СЪМ ДОСТАТЪЧЕН"

Като жени сме натоварени с прекалено много предразсъдъци - че не сме достатъчно млади, достатъчно красиви или достатъчно слаби. Трябва да се откажем от тези нагласи. Отрицателните модели на мислене, какъвто е мразенето на тялото, повишават нивата на кортизол и могат да понижат имунната система. Кажете си: „Аз съм там, където трябва да бъда. Имам всичко необходимо. Всичко от което се нуждая е любов. Аз съм хубава." Мантрите ни помагат да се върнем в по-спокойно състояние, където можем да приемем себе си. Имам мантри на огледалото в банята - казвам си ги по цял ден. Да обичаш себе си и тялото си, е най-добрият начин да бъдеш здрав във всеки аспект.

СПРЕТЕ ДА ЖАДУВАТЕ ЗА ЗАХАР

Бях захарен наркоман, докато растях, защото майка ми изнесе цялата захар от къщата ни. Мислеше, че постъпва правилно с тази твърде крайна мярка, но това ми изигра лоша шега. Съпругът ми също беше пристрастен към сладкото и се налагаше да яде десерт след всяко хранене. След като той почина и аз започнах да ям повече зеленчуци и да получавам повече хранителни вещества, установих, че нямам потребност от захар. Мисля, че голяма заслуга за това има и възстановяването на червата ми с пробиотици, колаген на прах и ферментирали храни. Проучванията показват, че когато червата ви имат достатъчно добри бактерии, може да не търсите захар толкова много. Продължавам да не се нуждая от сладко.

ЕНЕРГИЯТА Е ЗАРАЗНА

Обучена съм по Рейки - използвам ги, за да се концентрирам и когато готвя понякога, за да вложа в храната любяща, подхранваща енергия. Невероятно е да даваш на хората чиста храна, която ги кара да се чувстват по-добре.