10 откачени опита на ЦРУ да убие Фидел Кастро

  • Сподели:
10 откачени опита на ЦРУ да убие Фидел Кастро

Бившият диктатор и революционер Фидел Кастро е една от най-изявените и поляризиращи фигури на ХХ век. Той не само че бил начело на кубинската революция, но и превръща островната нация в комунистическа и автократична държава.

На свой ред това го поставя в разрез с голяма част от света и по-специално със САЩ. Истински късметлия с дузина ангели хранители и остър ум, вероятно подлагащ всичко на съмнение, го спасяват от над 600 опита за убийство по време на политическата му кариера. През ноември 2016 година той умира от естествена смърт. 

Някои от опитите за екзекуция са били наистина страшни, но сред тях има и такива, които могат да те накарат да се смееш с глас. Ето ги и тях:

1. Небезизвестната експлодираща пура

Да, слуховете, че ЦРУ иска да плaсира пура пълна с взривни вещества, които трябвало да се възпламенят, когато Кастро я запали са верни. Тази новина взривява света в една съботна вечер през 1967 година, като се казва че през 1960-та година правителствени агенти са се обърнали към офицер от Нюйоркската полиция, заставяйки го да извърши убийството, с въпросната взривоопасната пура.

2. Заразеният водолазен костюм

ЦРУ предлагат на американския адвокат Джеймс Донован да замърси един от водолазните костюми на Кастро. Това можело да се направи чрез използването на токсичен щам гъбички, който би причинил на комунистическия лидер фатална кожна болест и впоследствие смърт.

3. Фаталната жена

ЦРУ нарежда на Марита Лоренц, бивша любовница на Кастро, да го съблазни и убие. Мисията й била да сложи две хапчета, съдържащи токсин в напитката му. По-късно тя признава, че нейната нервност е щяла да съсипе целия план и е знаела, че няма да успее да го стори. Самата тя казва: "В момента, в който видях контурите на Хавана, разбрах, че няма да го направя".

4. Отровна химикалка

Тази джаджа в стил Джеймс Бонд е трябвало да убие Кастро, ала не сама, а с помощта на някой от близкото му обкръжение. Джаджата е работила на следния принцип - една съвсем обикновена писалка всъщност представлявала маскирано оръжие, което можело да се трансформира в джаджа със сходна визия и функция на стреличка за дартс. В тази стреличка щяло да има токсична игла, която трябвало да прободе Кастро и да го повали мъртъв.

5. Да го дрогират до козирката

Една от поредните идиотски идеи била да пробутат пура, напоена с халюциногена LCD (ЛСД) преди да излезе за поредната си нахъсваща реч пред народа. Идеята Кастро да получи ужасяващи халюцинации, подтикващи го да говори безумия пред огромната тълпа. ЦРУ вярвали, че по този начин щял да загуби авторитета си, а Куба ще спре да вярва на думите на водач-наркоман.

6. Пура с ботулин

Очевидно ЦРУ са знаели, че Кастро обича да пуши кубински пури. Ето защо планирали да натъпчат една със смъртоносна доза ботулин - невротоксин, с надеждата Фидел да запали пурата и да вдиша дима, който скоро след това трябвало да го убие.

7. Посегателство над брадата му

Доклад на Сената за разузнаване от 1975 г. разкрива, че ЦРУ планира да унищожи емблематичния образ на лидера, като облече предварително посипани с талиев сулфат (отрова за мишки) дрехи и обувки. Веществото трябвало да предизвика окапване на брадата му, което пък според пъкления план на ЦРУ щяло да доведе Кастро до емоционален срив.

8. Заразени текстилни тъкани

Веднъж ЦРУ планира да достави носни кърпички на Кастро, които предварително са замърсили с токсични агенти. По този начин, когато се наложи да си издуха носа, ще влезе в контакт с токсичната болест и в крайна сметка ще умре.

9. Отровен млечен шейк

ЦРУ опитва да отрови един от млечните шейкове на Кастро през 1963 г., като това е един от почти успешните опити за неговото убийство. Тази дивотия била осуетена поради невнимателност от страна на сервитьора. Ето какво се е случило: отровата била скрита в дъното на фризера. Сервитьорът трябвало да приготви шейка, да извади пакетчето от фризера и да изсипе съдържанието в млечната напитка. Нещата обаче се объркали, понеже пакетчето било залепнало здраво за леда във фризера и при поредния опит на сервитьора да го отлепи довел до разпръсване на съдържанието му.

10. Мидени експлозиви

ЦРУ опитва да използва афинитета на Кастро да се гмурка като средство да го елиминират. Планът е да се заложат експлозивни устройства в красиво оцветени и странни черупки на всичките му любими места за гмуркане. Той трябвало да вземе поне една от тях в ръката си, за да може експлозивът да се активира и да го погуби.

По материал от boredomtherapy.com