10 забравени факта за Жокера на Хийт Леджър

  • Сподели:
10 забравени факта за Жокера на Хийт Леджър

Ако беше жив, днес холивудският актьор и голям чаровник Хийт Леджър, щеше да навърши 42 години.

Леджър беше всеотдаен в своята професионална кариера и измина дълъг път в подготвоката си за ролята на Жокера, която се оказа и негова последна, тъй като малко след снимките той си отиде от този свят. Актьорът се въплъщава в образа във филма от 2008-ма година “Черният рицар“. За последната си роля Леджър печели поредица от награди, връчени му посмъртно, най-известни от които са „Оскар“, „Златен глобус“ и „БАФТА“, всички за категорията „Най-добър поддържащ актьор“.

 

Представяме ви 10 забравени факта за Жокера на Хийт Леджър, публикувани в Тhethings.com

 

1. Майкъл Кейн си забравил репликите, когато го видял на снимачната площадка за първи път

В свое интервю, холивудският ветеран Майкъл Кейн, който играе ролята на Алфред в „Черния Рицар“, споделя, че изпаднал в шок първия път, когато видял Леджър, нагримиран като Жокера. Случката се разиграла пред асансьор, с който Хийт се качвал. „Никога не го бях виждал преди това и на първата ни съвместна репетиция, скапаната врата на асансьора се отвори и той се появи и аз си забравих репликите. Ужасяващо“.

2. Маската, използвана при банковия обир, е като на Сизър Ромеро

Преди Джак Никълсън да се првъплъти в образа, Сизър Ромеро беше Жокера, който даде най-точната капка комедия на героя, необходима за телевизионния сериал, който бе показан в три сезона между 1966 и 1968 г. В „Черният рицар“ на Кристофър Нолан, Жокера на Хийт Леджър се появява с маска по време на сцената с банковия обир. И тази маска мнго прилича на маската, носена от Сизър Ромеро в епизод от 1966 г, наречен „Жокерът е див“. Цялостният външен вид на маската е малко по-различен, но тя е почти дубликат.

3. Белезите му са по негова идея и са наречени „Усмивка от Глазгоу“

Както почитателите на комиксите знаят, дизайнът на Жокера през годините е променян, ни нито един от тях не са толкова типични като белезите, с които Хийт Леджър характеризира персонажа. Актьорът сам е дал идеята как да изглеждат те, за да може да са максимално реалистични. Белезите от двете страни на бузите му всъщност са наречени „Усмивка от Глазгоу“. По този начин, бандидите в Шотландия са белязвали враговете си за цял живот.

4. Сам е измислил грима си

Усещането на Леджър за реализъм го е подтикнало да измисли и целия си грим във филма. Той много е искал неговия Жокер да изглежда като човек, който е влязъл в дрогерия и си е купил евтини гримове. И като се добави и че този човек е психопат, картинката е ясна. Режисьорите се доверили на Леджър за външния вид на Жокера.

5. Искал е сцемната с боя с Батман да е реалистична

В свое интервю, актьорът Крисчън Бейл, превъплъщаваш се в ролята на Батман в „Черния рицар“, споделя, че боят между неговия герой и героя на Леджър е бил почти реалистичен. „Както виждате във филма, Батман започва да бие Жокера и осъзнава, че това не е обикновен враг. Защото колкото повече го бия, толкова повече му е приятно“, споделя Бейл. Актьорът споделя, че Леджър през цялото време го е подбуждал да го удари наистина. „Аз му казвах: „Знаеш ли какво, наистина няма нужда да те удрям. Ще изглежда също толкова добре, ако не го направя“, но той ми казваше - „Продължавай, продължавай“.

6. Водил си е дневник всеки ден

Жокерa на Хийт Леджър е запомнящ се злодей. За да се въплъти по най-добрия начин в ролята, актьорът прави задълбочено проучване. По време на подготовката си за снимките, Леджър си води ежедневно дневник, в който пише от името на своя герой. Страници, пълни с празни бращолевения. Писанията разказват за неща, от които според него Жокера ще се интересува. Потопявайки се в персонажа, той е направил своя Жокер не само поразителен, но и някак реалистичен.

7. Неговото превъплъщение е вдъхновено от филма „Портокал с часовников механизъм“ на Стенли Кубрик

Филмът на Стенли Кубрик „Портокал с часовников механизъм“ се превърна в кинофеномен още с излизането си през 1971 г. Образът на Алекс, в чиито се въплъщава Малкълм Макдауъл, с клоунския костюм и грим се е превърнал в икона.

8.Подлага се на 43-дневна изолация, за да се подготви за ролята

Иронично, но факт – Хийт Леджър се е затворил в евтина хотелска стая за 43 дни, за да се подготви най-добре на ролята си на Жокера. Целта е да била да усети напълно асоциативното състояние на героя, неговия измислен свят, изпълнен с фантазии и загубата с реалността. В дневниците, показани по-късно, актьорът описва точно какво е усещал по време на тази напълно доброволна изолация.

9.Първият актьор, спечелил Оскар за филм за супергерои

Хийт Леджър е най-младият актьор, който се е въплъщават в образа на Жокера. Джак Никълсън е легенда в актьорсксата професия и именно той даде на Жокера в „Батман“ на Тим Бъртън това, което мнозина смятаха за идеалната комбинация от комедийна лудост и заплаха. Всъщност много критици и фенове на комиските смятат, че Леджър е бил погрешно измамен - т.е. до излизането на филма не е знаел как ще изглежда героя му. Когато Леджър спечели "Оскар" за най-добър актьор в поддържаща роля през 2009 г., той беше първият актьор, получил наградата за роля във филм за супергерой, макар и посмъртно.

10.Трябвало е да изиграе ролята на Батман

Хийт Леджър всъщност е един от първите разглеждани актьори за ролята на Брус Уейн / Батман в трилогията на Кристофър Нолан. След първия кастинг, обаче, актьорът и режисьорът се съгласяват, че тази роля не е за него. На по-късен етап за главната роля избират Крисчън Бейл, а Леджър пасва идеално за ролята на Жокера.