100 години от рождението на Учителя на Мъдростта - Ваклуш Толев

  • Сподели:
100 години от рождението на Учителя на Мъдростта - Ваклуш Толев

С документалния филм „Ваклуш” стартират тържествата, посветени на тази светла дата

Документалният филм „Ваклуш“ е посветен на 100-годишнината от неговото рождение. Сниман е в периода 1994-2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач и учител Ваклуш Толев.

Разказва за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България. Предпремиерата на филма ще се състои в Пловдив, откъдето започва активната обществена дейност на Ваклуш Толев. Прожекцията е на 7 януари, неговата рождена дата, в Дома на кино „Лъки“ (ул.“Гладстон”-1), от 18:30 ч.

Входът е свободен. Непосредствено преди прожекцията зрителите ще се срещнат с екипа на филма. Но е необходимо да бъдат там по-рано, за да вземат от касата своя безплатен билет с обозначено място. Преди това от 16:00 ч. в пловдивския културен център "Тракарт" ще бъде изнесена беседа, посветена на личността и идеите на Учителя на Мъдростта.

Филмът „Ваклуш” вече провокира огромен интерес в страната и към този момент е поканен да гостува в още 10 наши града, както и в Америка, Нидерландия, Англия. Премиерата му ще бъде през месец март в София.

Предстои да бъде издаден и юбилеен албум, разказващ за живота и основните послания на Ваклуш Толев. Читателите ще имат възможност да се докоснат и до нов тираж от трилогията му „История на религиите“ и „Езотерични школи и мистични учения“. 

Сценаристът-режисьор на филма Николай Василев казва, че е безкрайно благодарен на орисниците-помагачи на филма. А зад сътворяването му стоят океани от емоции, вулкани от мисли и едно небе - със звезда, тази на Учителя Ваклуш.

Снимал го е 20 години, през което време разбира какви „болки“ е изпитал Зевс, когато от главата му се е родила богинята на мъдростта Атина Палада. За него той не е обикновен документален филм, а съдба и ще се радва да сподели с всеки неговата светлина. 

Николай Василев е един от най-изявените наши режисьори-документалисти. Изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За лентата му „Приказки“ през 2010 г., на Международния София Филм Фест, е удостоен  с наградата „Jameson“ за най-добър български късометражен филм. В творческата му биография има още десетки наградени филми, които могат да бъдат описани като вдъхновяващи: „Добрият самарянин“; „Пътят към Тива“; „Високо“; „Добрият Ад“; „Резервни крила“; „Осенение“ ;„Формулата на Тео“; „Да бъдеш Майстора“; „Гладиатор“ и др. Срещата му с Ваклуш Толев е сложила началото на близо 20-годишните снимки на неповторими документални фрагменти от живота на Духовния Учител, чиито идеи ще трансформират света.

Ваклуш ни остави своите размисли за смисъла на Битието, за едно ново Рождество, но не това, оповестено от влъхвите, а за родения Бог вътре в нас. Защото всеки човек е един Бог в развитие, и ние всички сме събожници. Затова е време за духовно възмъжаване, за една нова Духовна вълна, тази на Мъдростта, разказва режисьорът в своя анонс към филма.

Нека си пожелаем за Новата година това, което би ни пожелал днес самият Ваклуш Толев. Нека тя ни  донесе една промяна срещу баналността на констатациите, която да извиква енергиите на необикновеното.

А не да използваме пожеланията - традиционно натрапчиви повои, с които увиват човека и не минават границата на обикновеното , на преходните радости. Нека си пожелаем духовни реалности, които да ферментират обикновеното. И реално творчество, свобода от минало, вътрешна будност и прозрение.