121 години от рождението на Чарлз Рихтер

  • Сподели:
121 години от рождението на Чарлз Рихтер

Не чакайте да се случи някоя необикновена ситуация, за да направите добро, направете го в обикновена“, казва Чарлз Рихтер. Днес се навършват 121 години от неговото рождение.

Всеки един от нас знае и е чувал за Магнитудната скала на Рихтер за земетресенията, но уви много по-малко се знае за нейния създател. Американският сеизмолог и физик Чарлз Рихтер е роден на 26 април 1900 в американския щат Охайо, но още докато е малък семейството му се мести в Лос Анджелис. Учи в Станфордския университет и се дипломира през 1920 г. През 1928 г. започва работа по своя докторат по теоретична физика в Калифорнийския технологичен институт (Caltech), но преди да го свърши, му е предложена позиция в Карнеги институт, Вашингтон.

Очарован е от сеизмологията (изследване на земетресения и вълни, които се произвеждат в Земята). Работи в най-новата Сеизмологична лаборатория в Пасадена под ръководството на Бено Гутенберг. През 1932 г. Рихтер и Гутенберг разработват стандартна скала за измерване на относителните размери на земетресението, наречена Скала на Рихтер. През 1935 г. заедно с Бено Гутенберг от Калифорнийския университет създават магнитудната скала. През 1937 г. се връща към Caltech, където прекарва останалата част от кариерата си, впоследствие става професор по сеизмология през 1952 г. През 1942 г., отново в сътрудничество с Гутенберг, доказва количествената връзка между магнитуд, енергия и интензивност на земетресенията. Районира земетръсните огнища по Земята.

Чарлз Рихтер е говорел 7 езика, включително руски.