13 неща, които показват, че връзката ви е вредна за вас

  • Сподели:
13 неща, които показват, че връзката ви е вредна за вас

Трудно е да видите кое е най-добро за вас, когато сте инвестирали в една връзка. Невинаги е лесно да си спомните кои сте и какво искате. Може да започнете да губите себе си и да забравите, че да бъдете щастливи трябва да бъде най-важният ви приоритет.

Примирявате се е много неща, само защото болката, която тази връзка ви носи, е по-малка от болката, която бихте изпитали, ако се разделите с човека, когото обичате. Разберете, дори ако в момента ви е трудно да си представите живота без този човек, с времето ще успеете да видите взаимоотношенията ви такива, каквито са: вредни и отровни.

Ето как може да разпознаете дали прочетеното току-що важи и за вашата връзка:

1. Пасивна агресия

Връзката ви е пасивно-агресивна, когато нещо наистина ви дразни ужасно, но не казвате и дума на партньора си, а само хвърляте гневни погледи. Щом вече не се чувствате комфортно да говорите с него/нея открито за нещата, които не ви харесват, значи сте изгубили нещо изключително важно: възможността да общувате откровено.

2. Прекалена ревност

Всички ние сме просто хора, така че е нормално от време на време да изпитваме ревност. Но прекалената ревност не е нещо, с което трябва да се примирявате. Ако помежду ви няма доверие, тогава това не е връзка, за която си струва да се борите.

3. Нездрава критика

Никой не е перфектен и колкото повече се сближаваш с един човек, толкова по-очевидни ще стават неговите или нейните несъвършенства. И няма нищо лошо в критиката, когато тя е позитивна.
Когато обаче критиката се използва, за да ви тъпчат и да ви натякват, че не сте достатъчно добри, значи е дошло време да си тръгнете.

4. Безкрайни спорове

Всички знаем, че крещенето не води доникъде. Нормално е понякога да спорите помежду си, но ако спорът протича без комуникация, ако не се изслушвате взаимно, ако другият не се опитва да види и вашата гледна точка, значи връзката ви е стигнала до задънена улица.

5. Негативна енергия

Да се чувствате некомфортно или напрегнати покрай някого е всъщност начинът тялото ви да реагира на негативната енергия, която усещате в присъствието на другия. Това може да повлияе зле на психическото, физическото и емоционалното ви здраве.

Запитайте се: в днешния наистина напрегнат живот защо си причинявате допълнително стрес?

6. Избягване

Ако се избягвате се един друг и ви е трудно да понасяте присъствието си, наистина ли си мислите, че тази връзка все още си заслужава усилията?

7. Пълна промяна

Когато сме във връзка, винаги се променяме. Това е неизбежно. И няма нищо лошо. Важното е обаче да вървим в една посока.

Когато връзката ви променя, трябва да ставате по-добра версия на самите вас. Ако обаче чувствате, че просто губите себе си, значи отношенията ви не са здравословни.

8. Липса на развитие

Има разлика между това да сте във връзка, само защото така ви е по-удобно, и да сте във връзка, от която наистина искате да бъдете част.

Ако чувствате, че връзката ви не се развива в положителна посока, защо продължавате да си губите времето? После ще съжалявате за него, но няма да може да го върнете.

9. Единствено важен в другият

На всички ни е ясно, че връзките са нещо като пробен период за брака. Трябва да можете да видите бъдещето си с този човек, да можете да си представите, че прекарвате остатъка от живота си с него... Това е смисълът, нали?

Важно е да искате да направите другия щастлив, но не забравяйте, че това е двупосочна улица. Вашето щастие трябва да е негово щастие и обратно.

Ако обаче през цялото време мислите само как другият да е щастлив, но не получавате нищо в замяна, значи нещо куца. Помнете: щастието трябва да е взаимно.

10. Самообвинения

Ако сте стигнали до момента, в който си мислите, че, каквото и да направите, го/я ядосвате, трябва да разберете, че не вие сте проблемът.

Има нещо, което кара другият да се чувства нещастен, и това няма нищо общо с вашето поведение и отношение. И докато той/тя не сподели откровено какъв е проблемът, нищо от това, което правите, няма да изглежда достатъчно.

11. Негативно отношение към промяната

Връзките трябва да се развиват, за да оцелеят. Когато другият иска нещата "да си останат постарому", значи не е готов/а за дълготрайно обвързване.

В същото време вие имате нужда от повече? Не се обвинявайте за това. Нормално е да искате да минете на следващото ниво – това е признак за зрялост.

12. Връщане към миналото

Ако по-често се връщате към миналото на вашата връзка, отколкото се наслаждавате на настоящето, значи нещата помежду ви са изчерпани. Не бъркайте света на идеализираните спомени с реалността.

13. Липса на усещане за най-важното нещо... щастието

В крайна сметка, целта на всяка връзка е да се чувстваме щастливи. Не е нужно да анализирате защо не сте щастливи. Просто признайте пред себе си, че това е така.

Разбира се, не е реалистично да очаквате, че можете да бъдете щастливи непрекъснато в една връзка. Важно е обаче, когато сложите нещата на везните, да натежи тази страна, която показва, че човекът до вас ви прави щастливи, разбира ви и ви подкрепя във всичко.

Важно е да усещате, че макар нищо в живота да не е сигурно, той/тя ви кара да се чувствате защитени, че виждате в него/нея опора и вяра, че каквото и да се случи, заедно ще го преодолеете.

Иначе просто не си заслужава, не мислите ли?

Автор: Мия Холис / Източник: EliteDaily.com / Превод: Gnezdoto.net