20 интересни цитата от "Ярост" на Салман Рушди

  • Сподели:
20 интересни цитата от "Ярост" на Салман Рушди

Ахмед Салман Рушди е британски писател от индийски произход. Стилът му, смесващ митология и фантазия с реалния живот, се определя като магически реализъм. Сред многобройните му романи "Сатанински строфи" предизвиква силни противоречия в ислямския свят.

Книгата е забранена в вного страни, обявен е за вероотстъпник и за убийството му е определена награда от 3 милиона долара. Близо 20 години след това Салман Рушди получава рицарско звание от кралица Елизабет II за заслуги към литературата.

"Ярост" е поредното предизвикателство на писателя. Българските издатели от "Колибри" описват новия му роман като безпощадна и безмилостна трагикомедия за сътресенията в съвременния свят с епицентър Ню Йорк.

Ето 20 интересни цитата от книгата му "Ярост".

1. "След като си продал себе си, ти остава само ограничена възможностда договаряш цената."

2. "Способен си да съществуваш само в свят като тази неодушевена миниатюра. Светът, който сам създаваш, разваляш, манипулираш…."

3. "В сърцевината на всяка голяма трагедия се крият останали без отговор въпроси за любовта."

4. "Животът ни разделя нехайно и случайно и един ден сякаш се отърсваме от унеса и изненадващо откриваме, че някогашни приятели са се превърнали в непознати и не можем да си ги върнем."

5. "Няма нищо за казване. Нито пряко, нито косвено. Просто един ден се събуждаш и вече не си част от собствения си живот… Живот има, но той някак се живее сам. Не е твой. Нямаш нищо общо с него."

6. "Невежеството, ако е подкрепено с достатъчно долари, се превръща в мъдрост."

7. "Нещо не беше наред със света. Отказал се от оптимистичната философия за мир и любов от младостта си, той вече не знаеше как да се примири с все по-фалшивата действителност."

8. "Нищо чудно, че рекламата беше толкова популярна. Тя представяше нещата по-хубави. Показваше пътя. Не беше част от проблема, а от решението."

9. "Животът в метрополиса налагаше човек да съзнава, че изключителното тук е обичайно колкото диетичната сода, че всичко необикновено е обикновено като пуканките."

10. "Светът е цветен и с доста по-нестроен сценарий, отколкото във филмите."

11. "Екзистенциалната му криза сериозно се беше задълбочила от вниманието, на което се радваше, от статута му на знаменитост. Колкото по-изтъкната личност ставаше, толкова по-малко човек се чувстваше."

12. "Тези кукли ще започнат да работят за него. Те и любознателната кукла, задаваща въпроси, създадена от пофесора за телевезинното предаване като въплъщение на зрителската аудитория - пътуващата през времето Малоумка, която впоследствие става звезда и се разпродава в огромен брой екземпляри по цял свят."

13. "Малоумка беше умна, дръзка и безстрашна, искрено жадуваща задълбочени познания, добиването на сериозна мъдрост; не толкова ученичка, колкото агент провокатор с машина на времето, тя насочваше великите умове през вековете към смайващи прозрения. Великите умове в "Приключенията на Малоумка" също пътуваха във времето."

14. "Бъдещето изглеждаше като зейнала паст, която чакаше да го погълне, а миналото беше счупено гърне, останало му беше само нетърпимото настояще, в което той изобщо не можеше да функционира."

15. "Когато човек без вяра подражава на избора на вярващите, резултатът най-вероятно ще бъде вулгарен и неуместен."

16. "В опит да избяга от грозната действителност на живота си, той смяташе фантастичното за безкрайно преобразяващ се алтернативен свят, където той инстинктивно се чувстваше в свои води."

17. "Когато забраненият плод участва във всекидневното ти меню, къде търсиш тръпката?"

18. "Може би ежедневието, неговата устремност и претовареност сковаваха и упояваха хората и те отиваха в по-простичките светове на филимите, за да си припомнят какво е да чувстваш."

19. "Оптимистът е човек, който се отказва от невъзможно удоволствие, защото е сигурен, че ще го открие отново само на една крачка."

20. "Да бъдеш с една жена означава да се научиш да бъдеш и без нея."