25 причини да се чувствате нещастни и да не изпитвате радост от живота

  • Сподели:
25 причини да се чувствате нещастни и да не изпитвате радост от живота

"Човек е склонен да саботира собственото си щастие и един от най- обичайните начини да го стори е да търси и най-малкият недостатък дори в най-хубавите ситуации." - Хорхе Букай

Понякога си задаваме въпроса: Защо съм толкова нещастен? А може би просто не изпитваме радост от живота си.

Попаднали сме в емоционална дупка или житейските обстоятелства са ни притиснали прекалено силно?

Недоволството ни може да има много нюанси. Не става дума за депресия и други психични отклонения, диагностцирани като заболяване, а за фактори, които допринасят за това усещане, фактори, които влияят на емоционалното ни здраве.

Ето 25 причини, поради които може да сме недоволни от живота, и предложения как отново да се усмихнем и да се почувстваме щастливи.

1. Вие непрекъснато се безпокоите.

Безпокойството е като люлеещ се стол, който трескаво се движи, но не пътува за никъде. Вие просто не сте в състояние да го управлявате със своите действия. Отпуснете се и се концентрирайте. Спокойствието ще ви помогне да вземете правилното решение. В края на краищата много е вярно това, което се пее в известната песен: "Don't worry, be happy".

2. Вие искате да контролирате всичко.

Понякога хората си мислят, че са супергерои, изскочили от комиксите. Смятат, че са способни да контролират абсолютно всичко. Всеки техен план трябва незабавно да се осъществява. Знаете ли, с такава задача дори супермен едва ли ще се справи. Реалността е такава, че ние нямаме възможност да контролираме нищо друго, освен себе си. Примирете се с това и ще можете да се наслаждавате на случващото се, без да се стараете постоянно да правите невъзможното.

3. Вие се обиждате. 

Да се обиждаш това е все едно да изпиеш отрова и да чакаш другият човек да умре. Вие вредите само на себе си, натрупвайки отрицателна енергия. Оставете ситуацията на мира - това ще ви бъде само от полза. Разберете, най-вероятно човекът, който ви е обидил, се наслаждава на живота и изобщо не мисли за вас, докато вие пилеете своите скъпоценни часове, за да му пращате мислено смъртоносни лъчи.

4. Вие смятате, че всички са длъжни да играят по вашите правила.

Новината на деня е, че на света хич не му пука за вашите правила. Колкото по-рано осъзнаете това, толкова по-щастливи ще бъдете. Нито един човек не помни вашето послание за това как трябва да живее, да се отнася към вас, да върши работата си и да гради отношенията си. Хората често пъти се ядосват, че някой изобщо не иска да се съобрази с техния вътрешен идеал. И естествено, решението на непосилната задача да накарате всички да живеят по вашите мерки носи много разочарования. Приемете хората такива, каквито са и оценете целия спектър от идеи и гледни точки, вместо да се дразните от тях.

5. Вие сравнявате себе си с другите. 

Всички ние играем тази игра - вземаме една миниатюрна част от живота на другия човек и я сравняваме със своя. Например, мога да сравня себе си със някой известен спортист, и да си направя извод, че аз не мога да играя тенис като него. Но пък кой знае, може би аз пея по-добре от него или шофирам? Ето защо да разглеждаме под микроскоп себе си и другите е безсмислено занятие. Цялото винаги ще бъде по-голямо от онази част, която вие разглеждате, но вие постоянно ще бъдете недоволни, сравнявайки само отделни елементи. Ако хич не можете да се откажете от сравнението, насочете го навътре към себе си - днес по-добър ли съм от вчера?

6. Вие си мислите, че ако мечтата ви се изпълни, това ще ви направи щастливи. 

Един казва: "Ще съм щастлив, когато спечеля сто милиона евро", а друг: "Ще съм щастлив, ако днес на вечеря се събере цялото ми семейство." Кой от двамата е по-щастлив? Разбира се, че да имаш голяма цел е прекрасно, но когато свързваш своето щастие само с бъдещите си успехи, които между другото могат и да не се случат, ти не можеш да се наслаждаваш на днешния ден. Намерете онова, което ще ви зарадва днес, и позволете на утрешния ден да ви изненада.

7. Вие сте "чашата, която е наполовина празна".

Ако сте песимист, то забелязвате само лошото в живота си. Вашето възприятие става вашата реалност. Опитайте се да се съсредоточите върху най-добрите качества на хората и върху хубавото около вас. Колкото повече слънчева светлина виждате, толкова по-малко сенки ще започнете да забелязвате.

8. Вие сте самотни.

Човекът е социално същество и няма как да се скриете от това. Ако в една съботна нощ осъзнаете, че сте самотни и потиснати, направете опит да промените това. Как обикновено намирате приятели? Опитайте се да посещавате обществени места, където има хора, споделящи вашите интереси и убеждения. Усмихнете се, протегнете ръка и бъдете истински заинтересовани от събеседника си. Ще се изненадате колко много ще ви помогне това в изграждането на дълготрайни отношения.

9. Вие придавате твърде голямо значение на парите.

Парите правят живота по-добър и по-лесен, няма как да се пренебрегне това, но те не носят щастие. Помислете си, ако утре е последният ден от живота ви, наистина ли ще използвате останалото ви време да печелите пари? Най-вероятно ще поискате да прекарате тези часове с близките си или занимавайки се с това, което обичате. Живот в съответствие с вътрешните цели носи повече удоволствие, отколкото всичките пари на света.

10. Вие не намирате време за правилните неща. 

Понякога всички ние се чувстваме объркани. И само привеждането на своята дейност в съответствие с вътрешните ни ценности ни прави по- щастливи. Има едно просто упражнение: съставете списък на ценностите и ги подредете по важност за вас. След това сравнете колко от вашите ежедневни действия съответстват на вашите ценности. Има ли отклонения? Какво можете да направите, за да промените това?

11. Вие сте заобиколени от нещастни хора.

Вие сте сбор от пет души, с които прекарвате най-много време. Ако вашите приятели са постоянен източник на негативност, то дошъл е моментът да потърсите по-позитивни хора.

12. Вие не сте открили своето предназначение.

Много хора биха се подписали под лъжата, че смисълът на тяхното съществуване е да доживеят до почивните дни. Не е изненада, че в света има толкова много нещастни хора, пропиляващи живота си. Спрете да съществувате и започнете да живеете. Открийте своето предназначение и се стремете към него с цялата си страст. Понякога ще ви бъде трудно, понякога - страшно, но повярвайте, това ще стане най- завладяващото приключение по вашия път.

13. Вие сте актьор, а не автор.

Вие правите на света мечешка услуга, когато се опитвате да бъдете такива, каквито не сте в дейстивтелност. Играейки чужда роля, вие никога няма да можете да отговорите на собствените си очаквания. Някаква част от вашето съзнание винаги ще знае, че сте потиснали себе си, за да четете редове, които не вие сте писали и което е още по-лошо, в които вие не вярвате.

14. Вие сте зациклили в своето минало.

Много хора стават продукт на своето минало - сбор от съжаления, тъга и разнообразни "какво ако". Да човек може да се учи от грешките си в миналото, но не може да го промени или преживее отново. Живейте в настоящето - това е единственият начин да стигнете до бъдещето.

15. Вие живеете с мисълта за бъдещето.

Някои си мислят, че щастието е крайната точка, макар че в действителност само пътят към нея ни дава усещането за пълноценен живот. Възприемайте всичко, което се случва, като приключение. Ако не направите това, така и ще си останете нещастни, очаквайки своето прекрасно "утре". Животът обаче е едно безкрайно "днес", нали?

16. Вие не сте здрави.

Да-да, заниманията със спорт, правилното хранене и здравият сън влияят пряко върху вашето усещане за щастие. Емоциите зависят от много физически фактори. Връзката на ума и тялото е толкова здрава, че понякога две-три упражнения, разходка на чист въздух и допълнителен час сън могат чудесно да подобрят вашето настроение.

17. Вие сте перфекционист.

Има три типа перфекционизъм: перфекционизъм по отношение на себе си — когато очаквате съвършенство от себе си, социален перфекционизъм — когато ви се струва, че другите очакват от вас съвършенство, и перфекционизъм по отношение на другите — когато вие очаквате съвършенство от другите. Всичките три типа ви правят нещастни. Хайде, просто се примирете, с факта, че съвършенството е непостижимо, а ако сме честни, то е още и скучно и тогава животът ни ще стане много по-лек.

18. Вие се страхувате от неуспех.

Някои хора толкова се страхуват да не допуснат грешка, че предпочитат да не правят нищо. Представете си, какво би било ако бяхте постъпили така, когато едва се учихте да ходите. Вие и досега щяхте да пълзите. За съжаление, с възрастта ние губим понякога мъжеството си и се боим да пробваме нещо ново. Ако се примирите с такъв начин на мислене, животът ви никога не би бил пълноценен и съответно няма как да видите щастието.

19. Вие сте се хванали здраво за привичното.

Растем извън границите на нашата зона за комфорт. Ако не се решите да излезете извън рамките на привичното, вие никога няма да откриете радостта от победата над страховете и порастването на крила. Веднъж на птицата й се налага да скочи, за да се научи да лети. Вие не можете да оставате в гнездото и да бъдете щастлив, наблюдавайки полета на другите.

20. Вие сте длъжни някому. 

Дълговете провокират стрес, скъсване на отношенията и финансови трудности. Разработете план как ще се разплатите с кредиторите си и веднага ще ви стане много по-спокойно.

21. Вие жадувате да ви оценят.

Ако очаквате другите да ви оценяват по достойнство, винаги ще бъдете нещастни. Никой, освен вас самите няма право да определя вашата значимост и ценност.

22. Вие пренебрегвате близките отношения.

Знаете ли за какво съжаляват хората на смъртното си легло? Не, съвсем не за това, че са спечелили малко пари и са прекарали недостатъчно време в офиса. Повечето хора си спомнят за отношенията, които са били разрушени в надпреварата за ненужни вещи. Не пренебрегвайте семейството и приятелите си. В края на краищата, любовта все още си остава най-великата ценност в света.

23. Вие сте роб на прокрастинацията (от англ. ез. рrocrastination – задържане, забавяне, от лат.)

Прокрастинацията — това е безкрайна спирала от разочарования. Вие отлагате нещата за после и колкото повече постъпвате така, толкова по-тежък е вашият товар. Това е все едно да се опитвате да бягате маратон и по пътя да събирате камъни. В края на краищата вие просто няма да можете да повдигнете тази тежест. За да довършите започнатото, ще трябва да изхвърлите тези камъни, за да останете леки и готови за маневри, а не да мъкнете в утрешния ден 20 недовършени неща от вчерашния.

24. Вие не се учите. 

Изучаването на нови неща носи радостта от откритието. Намерете си хоби, потърсете нов интерес в живота си. Обучавайки се, вие опознавате света отново, а това значи, че оставате млади, способни да се учудвате и сте щастливи.

25. Вие имате нереализирани мечти.

Призраците на несбъднатите желания могат да ви преследват. За щастие, ние винаги можем да вдъхнем живот на нашето светоусещане, ако съумеем да намерим в себе си мъжество да вървим към нови възможности.

Източник: margaritta.net