5 фрази на манипулаторите, които влудяват

  • Сподели:
5 фрази на манипулаторите, които влудяват

Безсилие, обида, унижение, меланхолия, срам… Понякога всичките тези чувства преживяваме в отговор на привидно невинна забележка. По каква причина това се случва, обяснява Джексън Макензи, който е специалист по борба с манипулациите.

Юмруците се свиват, кръвта нахлува в бузите, избиват сълзи и дишането става трудно…Какво се е случило? Та нали забележката,заради която всичко това се случва с нас, е била напълно невинна, дори приятелска? И обвиняваме себе си още повече, защото не можем да обясним своята реакция.

Струва ни се, че ние нямаме право на такива преживявания. Но ако тази реакция се повтори, то имаме работа със злонамерен манипулатор. Много често такъв манипулатор се оказва психопат. Човек, на чиито характер са присъщи предпазливост, хладнокръвие, жестокост и жажда за власт над хората.

Чувайки думата "психопат", преди всичко ще си спомните за Анибал Лектър или Тед Бънди, но повечето психопати, в крайна сметка не извършват насилия и не се намират в затворите, а са сред нас. Също така е много голяма вероятността, средностатистическият наблюдател да ги приеме за извънредно алтруистични и приятни.

Преди всичко психопатите са социални хищници! Те използват обаянието си, за да получат от другите това, което искат. Няма изключения. Те еднакво безмилостно ще ловуват за членове на семейството, приятели, любовници и колеги. Те използват уменията си в областта на религията и политиката.

Променят личността си, за да я направят такава, каквато според тях ще им се хареса. И това се получава. Много е вероятно да намирате ваш познат психопат-манипулатор, за чувствителен и отзивчив и да изпитвате към него дълбока привързаност, но това ще е докато той не се нуждае от нищо от вас. В момента, който се появи нужда от вас, поведението му ще стане такова, че да ви побърка.

Манипулаторите в началото ви поставят над всичко, превъзнасяйки вашия забележителен светъл характер, но това не продължава дълго.

Ето няколко често срещани фрази, които чувате от манипулатора, който се старае да подкопае вашата независимост. Ако някой каже една, две от тях, това все още не означава, че той непременно е психопат, но такива изказвания трябва да се разглеждат като повод да преразгледате отношенията си.

1. "На всичко придаваш твърде голямо значение"

Разбира се, че има хора, които във всякаква ситуация виждат прекалено много скрита умисъл. Има само един начин да разберете, дали в тази фраза има скрита манипулация, а именно да оцените в ретроспекция, до колко опасенията ви са били основателни.

Манипулаторите нарочно правят така, че да ви заставят да се почувствате на границата на параноята. Например флиртуват с бившите си в социалните мрежи пред очите на всички, а ако ги попитате за това, те ще ви обвинят, че придавате прекалено голямо значение на ситуацията.

След месец обаче се изяснява, че те наистина са ви изневерили със същия този човек. Целта на манипулатора е да ви внуши съмнения в собствената ви интуиция. За целта те постоянно ви подхвърлят различни намеци и ви карат да се притеснявате, за да могат после да обвинят вас за тези притеснения.

2. "Мразя драмите"

Съвсем скоро ще разберете, че около тях има много повече драми отколкото около всеки друг от вашите познати. Манипулаторите в началото ще ви поставят над всички, превъзнасяйки вашия забележителен светъл характер.

Но това няма да продължи дълго, защото тях всичко ги отегчава. Те са патологични лъжци, серийни мошеници и вечните жертви. Съвсем скоро всичките тези качества започват да изкачат на повърхността и да ви вкарват в една страшна бъркотия.

Манипулаторите нарочно организират провокации и когато реагирате, те обвиняват вас.

Всеки път, когато вие изразите своето притеснение или недоволство, манипулаторът заявява, че това е същинска драма, която те ненавиждат, само и само на вас да ви стане неприятно от това, че реагирате на тяхното безобразно поведение, а те това поведение не искат да променят.

3. "Ти си прекалено чувствителен(а)"

Манипулаторите предизвикват емоции в другите хора. Да, точно това правят!

Заливайки ви с водопад от похвали и ласкателства, съвсем скоро те престават да ви обръщат внимание, само за да видят как ще реагирате и когато го направите ще ви обвинят в прекалена чувствителност или взискателност. Те ще ви обиждат, ще ви унижават и ще ви критикуват (обикновено на шега и подигравателно), натискайки личните ви граници докато не се възмутите.

Тогава те ще обърнат провокираната реакция срещу вас, така че да изглеждате като луди. Манипулаторите са способни да направят човека беззащитен и неуверен и за това им е нужно само време.

4. "Ти не ме разбираш правилно"

Разбира се и при здрави двойки се случват грешки и недоразумения, но манипулаторите умишлено правят провокации и когато вие реагирате, те всичко преиначават и ви обвиняват вас (!) в това, че всичко сте разбрали неправилно. Често дори те отричат, че са казали нещо.

Това се нарича "газлайтинг" – когато нарочно говорят или правят нещо, за да обвинят другите в невярно разбиране (или напълно отричат, казаното или направеното). В крайна сметка вие прекрасно разбирате това, което са казали, просто те се опитват да ви накарат да се съмнявате в здравината на своя разум.

5. "Ти си се побъркал/ревнуваш/пиян(а) си/влюбен(а) си в мен"

Поставянето на етикети обикновено започва, когато всичко върви надолу. От гледната точка на манипулатора, всичките им бивши възлюбени, колеги и приятели са безумни, ревниви, маниакално депресивни или влюбени в тях. Може сериозно да се объркате, кога те започват да викат по същите тези хора, които до скоро са хвалили пред вас.

После те захвърлят и вас в същата тази "луда" чанта, продължавайки безкрайния цикъл на идеализиране и обезценяване, в който попада всеки, който е имал нещастието да попадне на пътя им.

Единствения начин да излезете от тази разрушителна динамика е да прекратите всякакви контакти. Никакви съобщения, позвънявания, мейли и приятелства в социалните мрежи, защото в противен случай, можете да бъдете уверени, че те ще направят всичко възможно и невъзможно, за да ви подлудят.

Добрата новина е, че ако манипулатор ви кара да се съмнявате във вашата интуиция, значи тя му създава проблеми. Манипулаторът се старае да унищожи психически всеки, който може да заплаши тяхната илюзия за нормален живот в света. По тази причина, когато те започват да играят с вас „мисловни игри“, това е косвена похвала за вашата способност да забележите, че с тях нещо не е наред.

Източник: psychologies.ru / Превод: sroditeli.com