9 факта, които ще ви изненадат

  • Сподели:
9 факта, които ще ви изненадат

Има много неща, които не знаем. Понякога едно от тях е как да започнем да пишем своята статия и затова си избираме клише, безобидно и симпатично словосъчетание (като онова, с което започнах).

И тъкмо когато сме решили, че геният в нас напира, се появява една тлъста и класически нахална конска муха, която секва онази мимолетна муза и ни връща в изходна позиция. Смело можем да твърдим, че вдъхновението не е константа.

Не ви изненадвам с този факт? Вижте следните факти, които със сигурност няма да се провалят в това начинание:

1. Цветовете на златната рибка ще избледнеят, ако поставите аквариума й в тъмна стая

Всъщност, цветът на рибката зависи и от фактори като възраст, здравословно състояние, храна. Остава да се чудим дали, когато остарее и потъмнее, все още може да изпълнява желания?

2. Жените имат два пъти повече рецептори за болка от мъжете

Чували ли сте вица за жената, която по време на раждане почти успяла да си представи какво му е на мъжа по време на настинка? Е, да не бързаме да съдим силния пол. Жените действително имат повече рецептори, но и по-висок праг на болка.

3. Цветята растат по-бързо на музика

Някои проучвания сочат, че растенията ускоряват растежа си, когато биват изложени на музика. Каква музика предпочита вашето цвете? Поиграйте си с различни стилове. Само внимавайте с тежката музика, че току-виж на орхидеята й поникнали бодли.

4. Малкото пате ще помисли всеки от вас за своя майка

Патето ще помисли за своя майка първия човек, който вижда най-често в първите десет минути от живота си. При излюпването си, патиците и гъските са способни да се идентифицират с каквото същество (по-голямо от тях) се срещнат за кратък период от време. Те знаят, че са това същество - не просто си мислят, не го използват за заместител на собствения си вид, докато го открият. Знаят. Връзката, която изграждат е толкова силна, че дори могат да се държат враждебно със собствения си вид. Най-верният приятел на човека е… патица?

5. По-вероятно е да ви убие падащ кокосов орех, отколкото акула

Акулите не нападат хора, за да ги изядат. Оказва се, че ние представляваме КОСТелив и беден на мазнини орех в тяхното меню и затова не сме апетитна хапка. Единствената причина да ни нападат е слабото им зрение, което ги заблуждава, че сме морски котки. Статистиката говори сама по себе си - за година в света загиват от автомобилни катастрофи около 1 млн. души, а от акули горе-долу 5-има души. Оказва се, че ние сме по-страшни от акулите…

6. Ако колите можеха да летят, щяхме да стигаме до Космоса за час

Оказва се, че Космосът е по-близо от морето. Е, морето със сигурност ще се окаже по-безопасната дестинация. Макар че горе сигурно е хладно…

7. Две трети от хората в света никога не са виждали сняг

Едва ли тук има нужда от допълнителен коментар. Може би единствено е редно да посъветваме тези две трети да се ориентират към някоя снежна дестинация следващата зима. Но те едва ли разбират точно български език, тъй че разчитаме на телепатията.

8. Пеперудите усещат вкус с краката си

Част от вкусовите рецептори на тези феерични създания се намират в задните им крачета. Така те могат да преценят кое листо е подходящо за снасяне на яйца и дали е добро за прехрана на гъсениците. Хубаво е, че и ние нямаме подобни рецептори. Не искам и да си помислям какъв вкус има градският транспорт.

9. Мравките имат два стомаха

Вторият стомах не е за складиране на храна за зимата. Той е за другите. Мравките се грижат за останалите себеподобни. Били ли сте свидетел как една мравка спасява друга? Аз да. В паничка с вода плува на повърхността безпомощна и почти загинала мравка, а друга се добира до нея, увива крачета около тялото й и започва да я тегли към "брега". Наблюдавах невярващо, трогната до сълзи. Изненадващо удивителни създания. Накрая изразът "на мравката път прави" ще трябва да се преобразува на "на мравката път се прави".