9 неустоими причини да пробягате маратон

  • Сподели:
9 неустоими причини да пробягате маратон

Пролет е, дърветата опънаха зелените си чадъри над асфалта и в много градове се провеждат маратони. Може би се чудите какво кара хиляди хора да се впускат в това изтощително състезание, още повече, че почетната стълбичка обикновено е запазена за професионални маратонци, родени в Кения и Етиопия?

Ще ви издам тайната – всъщност повечето участници възприемат маратона като състезание с един-единствен съперник – самия себе си и ползват бягането като начин да опознаят възможностите си. Ако това ви звучи интересно, ето още няколко изкушаващо силни причини да пробягате 42 или поне 21 километра:

1. Маратонът е чудесен повод да стегнете багажа и да отпътувате до други градове или държави, по всяко време на годината. Обикновено маршрутът му минава покрай основните забележителности, така че опознаването на града само за няколко часа ви е гарантирано.

2. Специално за вас автомобилното движение е спряно. Можете да тичате по средата на всеки булевард и да разглеждате пейзажа, напълно безопасно.

3. Бегачите са шарена и шантава тълпа. Можете, дори е препоръчително да сте по-многоцветни и от папагал, а ако си падате по карнавалните костюми – всички само ще се радват да видят Дарт Вейдър, кокетно зайче с опашка на шортите или Елвис Пресли да тичат по трасето.

4. Ако в ежедневието сте чистници, сега е моментът да хвърляте безогледно и със замах излишни дрехи, недопити чаши, обелки от банани, а публиката да ви аплодира. Част от удоволствието на маратона е да бягаш и маратонките да лепнат по напоения с кока-кола асфалт.

5. Публиката, ах, публиката! Колко често ви се случва десетки непознати да ви насърчават, да викат името ви и да ръкопляскат? Ако денят в офиса не включва такива емоции, маратонът е мястото, където да си ги набавите.

6. Докато бягате, ставате част от огромно, мощно стадо, целенасочено движещо се напред. Табелите с номерата на километрите ви дават ясен ориентир докъде сте стигнали по пътя към целта. Другите бегачи ви подкрепят и насърчават, ако ви е трудно. Виждате точно какво постигате в момента и това силно зарежда с положителни емоции.

7. Откривате своите скрити възможности. Щом всички тези хора го могат, можете и вие, нали? Продължавате и установявате, че можете повече, отколкото сте си мислили.

8. Емоциите на финала са силни, връхлитат като вълна и ви държат още поне няколко дни. Като надрусани сте с хормони на щастието, които сами сте произвели и заслужили.

9. И последната, може би най-ценна причина – подготовката за маратон изисква месеци целенасочени усилия, които изграждат здраво тяло и развиват самодисциплината. А след като придобиете тези качества, с тях можете да постигнете каквото друго поискате.

Е, ще се видим ли на старта?