Амал Клуни - една от жените на годината, според списание Time

  • Сподели:
Амал Клуни - една от жените на годината, според списание Time

"Това е радост отвъд всичко, което някога бих могла да си представя."

Адвокатът по правата на човека Амал Клуни е почетена като една от жените на годината за 2022 г. на списание Time, редом до имена като Кейси Мъсгрейвс, Кери Уошингтън, MJ Родригес и Аманда Горман. Списанието нарича невероятната група от дами - "изключителни лидери", които искат да направят света по-справедливо място за всички. По време на интервюто си Клуни отбеляза, че е в състояние да се занимава със своите проекти (тя представлява Армения в дело срещу арменския геноцид и е в Комитета на ООН по правата на човека) заради огромната подкрепа, която получава от съпруга си Джордж Клуни.

Амал и Джордж се ожениха през 2014 г. и споделят близнаците Александър и Ела. Това, че семейството ù е до нея, обяснява тя, е начинът, по който балансира цялата тежка работа с другите си отговорности и ангажименти.

"Бракът ми е прекрасен.
В лицето на съпруга си имам партньор, който е невероятно вдъхновяващ и подкрепящ. Нашият дом е пълен с любов и смях. Това е радост отвъд всичко, което бих могла да си представя. Щастлива съм, че открих любовта на живота си и имам възможността да бъда майка."

44-годишната Амал е наясно с факта, че хората обикновено се интересуват много повече от нейния брак и децата ù, отколкото от хуманитарната ù дейност, но също така смята, че това обстоятелство започва малко по малко да се променя."Тъй като не мога да го контролирам обществените нагласи или мисленето на хората, моят подход е просто да игнорирам това и да продължа с работата си и живота си, надявайки се, че нагласите ще се променят.
Според мен в света, в който живеем има все повече женска солидарност, която се е изградила по тези въпроси. Преди пет или десет години нямаше да бъде така, но вече нагласите се променят."

По-рано тази година семейство Клуни бяха удостоени с наградата Catalyst на фондация Elevate Prize за хуманитарната дейност, която изпълняват. 

"Финансирането, което получаваме от тази награда, ще подкрепи нашата програма TrialWatch - Clooney Foundation For Justice. Платформата следи наказателните процеси по целия свят и защитава лица, които са несправедливо задържани, включително журналисти, жени, ЛГБТК лица и малцинствата. TrialWatch насърчава върховенството на закона", каза тя по време на своята виртуална реч за приемане на сумата от 250 000 долара.

Понякога е трудно да видим Амал с други очи отвъд нейния блясък и извън сянката на Джордж Клуни, но тя бързо припомня, че опаковката не бива да засенчва ума. Ето какво още сподели очарователната Амал за мартенското издание на Time:

"Реагирам на това, което се случва в света. Свят, в който виновните са на свобода, а невинните са в затвора – където нарушителите на човешките права са навън, а тези, които сигнализират за злоупотребите, са зад решетките. Като адвокат мога да направя нещо по въпроса. Или поне мога да се опитам. Така че работата ми е съсредоточена върху опитите да помогна за освобождението на жертвите и преследването на извършителите – и в допълнение, работата на нашата фондация се опитва наистина да направи това в глобален мащаб.

На младите жени бих казала:

Посегнете към звездите, повярвайте в себе си и знайте, че единственото, за което можете да съжалявате, е, че не сте опитали. Голяма част от успеха се дължи на късмет и упорит труд, но също така се дължи и на смелостта, че сте го постигнали."