Англия и Европа: 14 разлики

  • Сподели:
Англия и Европа: 14 разлики

"В Англия всичко е наопаки", констатира с чувство за хумор Джордж Майкс (1912–1987). Роден е в Будапеща като Дьорд Микеш и гради успешна журналистическа кариера до 1941 г., когато вестникът, за който работи, го изпраща за две седмици в Лондон да отрази Мюнхенската криза.

Майкс се влюбва в Англия и остава там за цял живот, за да се прослави като един от най-големите английски хумористи редом с Джером К. Джером и П. Г. Удхаус. В книгата си "Как да бъдеш чужденец" той отбелязва 14 разлики между континенталните и английските нрави, които ще ви накарат да се усмихнете:

1. На континента в неделя дори най-големият бедняк си облича новите дрехи, прави опит да изглежда почтен, а животът става весел и безгрижен; в Англия дори най-богатият благородник или производител на леки автомобили навлича някакви твърде неугледни дрипи, спира да се бръсне, а животът става скучен и тягостен.

2. На континента има една тема, която трябва да се отбягва с цената на всичко – времето; в Англия, ако не повторите фразата "Хубаво време, нали?" поне двеста пъти (на ден, разбира се), ще ви сметнат за досаден събеседник.

3. На континента неделните вестници излизат в понеделник. В Англия, страна на екзотични своенравия, те излизат в неделя...

4. На континента хората използват вилицата като лопатка; в Англия я обръщат наопаки – зъбците да сочат надолу – и бутат всичко, включително граха, отгоре ѝ.

5. На континента, когато автобусът наближава спирка по желание, кондукторът натиска звънеца, ако няма да спира; в Англия ти натискаш звънеца, ако искаш автобусът да спре.

6. На континента уличните котки ги преценяват всяка за себе си, според нейните заслуги – някои обичаме, други уважаваме; в Англия те са предмет на безразборно обожание, като в древен Египет.

7. На континента хората имат добра храна; в Англия имат добри обноски при хранене.

8. На континента ораторите се опитват да говорят гладко и красноречиво; в Англия те минават специален курс по оксфордско заекване.

9. На континента учените люде умират да цитират Аристотел, Хораций, Монтен и не пропускат да се изфукат с познанията си; в Англия само неуките демонстрират знания и никой не цитира гръцки и латински автори по време на разговор – освен ако изобщо не ги е чел.

10. На континента почти всеки народ, голям или малък, рано или късно открито заявява своето превъзходство над всички останали; англичаните водят героични войни срещу тези опасни схващания, без дума да обелят коя е всъщност най-най-върховната нация на света.

11. Континенталците са чувствителни и докачливи; англичаните приемат всичко с изтънчено чувство за хумор – обиждат се единствено ако им кажете, че нямат чувство за хумор.

12. На континента населението се състои от малък процент престъпници, малък процент честни граждани и мнозинство, което е смътен преход от едната категория към другата; в Англия ще откриете само малък процент престъпници, останалите са все честни и почтени.

13. От друга страна обаче, на континента хората или ще ви излъжат, или ще кажат истината; в Англия почти никога не лъжат, но и през ум няма да им мине да кажат истината.

14. Голяма част от континенталното население гледа на живота като на игра; англичаните гледат на крикета като на игра.

Из "Как да бъдеш чужденец / Как да бъдеш упадъчен" от издателство "Колибри"