Архангеловден е

  • Сподели:
Архангеловден е

Днес православната църква почита Архангел Михаил - пазител на душите и борец против злото.

Религиозни вярвания

Архангел Михаил е един от четиримата архангели в Стария завет (заедно с Гавриил, Рафаил и Уриил) и един от седемте архангели в Библията. Смята се, че той е помогнал на Господ при сътворяването на Земята.

Архангел Михаил е още водач на ангелите и светец-покровител на войниците. Някои смятат, че той е превъплътеният Адам. Като началник на небесните войнства, архангел Михаил е наричан също и "архистратиг".

Често е рисуван с огнен меч и копие, с което пробожда дявола. В православната именна традиция няма друг божи хранител с толкова много длъжности: "вожд на небесните сили", "борец против духовете на тъмнината", "защитник на християните от дявола", "предводител на христовите армии срещу езичниците", "пазител на нашите души" и "душевадец".

Последната, като че ли е една от най-важните му мисии – Архангел Михаил е пратеник на Бога, който прекъсва земния път и прибира душата на човека. 

Всеки християнин при своето кръщение се дарява от Бога с ангел-пазител, който го предпазва от опасности, беди и скърби, а когато човек съгреши, ангелът е този, който му посочва праведния път. Колкото по-праведен е бил човек през времето на земния си път, толкова по-чиста отива душата му при Архангел Михаил.

Архангеловден в Българския народен календар

Според българските народни вярвания Архангел Михаил е един от братята светци-юнаци, на когото при подялбата на света се паднали мъртвите души. Той взима душата на умиращия, подавайки му обикновено ябълка (или китка).

По тази причина той бива възприеман от хората като ангел на смъртта и оттук идват народните му названия – душовадник, вадидушник.

В съботата преди празника се прави Архангелската (Рангеловската) задушница – една от най-големите през годината, което е в пряка връзка в представата за Свети Архангел Михаил като ангел на смъртта.

На празничната трапеза най-възрастният човек в дома разчупва хляба на кръст и изрича думите "Свети Архангеле, Свети Никола и вси светци, помагайте ни, почитаме ви и сечем колач да се роди мъж до тавана!"

Сипва отгоре вино от пръстена паница, а домакинята събира с шепи виното и го разпръсква навсякъде в къщата за берекет. 

При смърт, българите са вярвали, че ако умиращият се усмихва, значи Архангел Михаил му е подал златна ябълка.

Празнична трапеза

Трапезата в чест на Архангел Михаил е празнична – коли се курбан и се пекат така наречените рангеловски хлябове, които са два вида: боговица и рангелово блюдо.

Освен това, в задължителните ястия на софрата се включват и овнешко или шилешко, варено жито, фасул и червено вино.

Имен ден празнуват...

На този ден имен ден празнуват носещите следните имена: Алина, Ангел, Ангела, Ангелина, Анджела, Анджело, Архангел, Гавраил, Емил, Емилия, Мила, Милан, Милен, Милена, Милка, Милко, Михаел, Михаела, Михаил, Михаила, Огнян, Огняна, Пламен, Пламена, Рада, Ради, Радина, Радмила, Радослав, Радослава, Радостин, Радостина, Ростислав, Ростислава, Райка, Райко, Райна, Райчо, Рангел, Рая, Руска, Серафим, Серафима и др.

Молитва към Архангел Михаил

Източник: Уикипедия