Аромат на греяно вино и канела или най-приказните коледни базари в Европа

  • Сподели:
Аромат на греяно вино и канела или най-приказните коледни базари в Европа

Ако усещате съблазнителния аромат на току-що изпечени канелени и джиндифилови сладки, вкусен пунш и греяно вино, значи Коледа наближава, празничният дух ви е завладял и лека-полека започва да стопля сърцето ви.

Често чуваме от близките си: "Не усещам коледния дух", "Още не ми е коледно", "Нямам празнично настроение". Да, де, но няма кой да ни го създаде с магическа пръчка, ние сами трябва да почувстваме магията на прекрасните празнични дни, които наближават.

С този материал искаме да постигнем точно това - да ви вдъхновим. Той е посветен на най-приказния период от годината и по-точно на уютните коледни базари. Не е нужно да прекарате Бъдни вечер или Коледа извън дома си. Може просто да стегнете багажа и да си подарите едно магическо изживяване преди празниците, след което да се приберете вкъщи, за да сте заедно със своите близки и роднини.

Избрахме да се спрем на някои от най-популярните и обичани коледни базари в четири европейски града, които определено заслужават внимание.

Виена

Започваме с Виена, защото най-вероятно сте чували, че е градът с най-красива коледна украса. Освен това се смята, че именно в австрийската столица се заражда първообразът на днешните празнични базари - през далечната 1294 г. за първи път се прави подобно събитие, което местните нарекли "декемврийски пазар".

Времето преди Коледа кара жителите и гостите на града да се чувстват сякаш са попаднали във вълшебна приказка. Улиците заблестяват с красиви празнични украси, коледни свещи, многоцветни фенери и гирлянди, а най-емблематичните площади се превръщат в очарователни коледни базари.

Коледната магия във Виена започва в средата на ноември с откриването на базара пред кметството - най-популярният коледен базар в Европа. Обикаляйки из малките и уютни дървени магазинчета ще усетите приятния аромат на току-що изпечени коледни сладки, щолен, изкусителни захаросани плодове, печени кестени. Под звуците на празничните мелодии, които звучат отвсякъде, може да се насладите на вкусен пунш или една от емблемите на коледните базари - греяното вино.

Наред с вкусните изкушения, в павилиончетата може да разгледате и великолепните ръчно изработени сувенири за елхата и дома, които да купите за вкъщи и за близките ви хора.

Дърветата около кметството са украсени тематично: едно е посветено на сладкишите, друго на железничарите, трето пък е украсено с червени светещи сърца в чест на влюбените и т.н.

Ако отидете на базара с децата си, те определено няма да скучаят, защото е пълно с най-различни развлечения: въртележки, ледена пързалка, разходка с пони, разнообразни игри, коледен експрес, пощенски офис на Дядо Коледа, музикален павилион с кукли, които пеят коледни песни...

Освен пред кметството, уникалната атмосфера на коледните базари може да се усети на почти всички големи площади и около емблематичните забележителности в града - на площад Карлсплатц пред Операта, пред гoтичecĸaтa ĸaтeдpaлa "Cв. Cтeфaн", пред величествените сгради на дворците Шьонбрун и Белведере. Която и локация да изберете - коледната еуфория е гарантирана. 

Важно е да отбележим, че след обяд на 24 декември всички коледни базари ще бъдат затворени. За да се насладите пълноценно на празничната атмосфера, посетете Виена най-късно до 23 декември.

Прага

Сред най-красивите коледни базари в Европа са и тези в Прага - прекрасен град, който през всички сезони привлича туристи от всяка точка на света. Но през декември е особено приказен и романтичен, защото по павираните му улици се носи впечатляващ коледен дух.

Haй-гoлeмият базар ce нaмиpa нa плoщaда в цeнтъpa нa Cтapия гpaд (Старе место), на фона на осветените величествени бapoĸoви cгpaди. Освен апетини местни специалитети и вкусни напитки, посетителите са заобиколени от множество ръчно изработени сувенири - коледни подаръци и изделия от истински чешки кристал.

Под звуците на прекрасна музика, може да опитате от богатото разнообразие на чешката бира (една от най-добрите в света), също както и да се насладите на греяно вино - къде без него на коледен базар :)

Подобно на някои от базарите във Виена, и тук има кът с животни, които са особена атракция сред най-малките посетители. Децата могат да се полюбуват на мини зоопарк с различни животинки.

По време на целия декември, на различни площади в Стария град, се провеждат и пазари на открито - част от празничните традиции на Чехия. Отново можете да се насладите на топла храна, горещо вино и вкусни десерти, както и да разгледате богато разнообразие от стоки и да изберете подаръци за близките ви хора - дървени играчки, ароматни свещи, ръчно-изработени бижута, керамични съдове, шапки, шалове и всевъзможни украси за елхата.

Дрезден

Най-старият коледен базар в Германия, носещ името Щрицелмаркт, е именно в Дрезден - той се провежда всяка година от 1434 г. насам. Този базар е уникален по рода си, тъй като представлява съвкупност от 11 различни коледни пазара със своя характерна атмосфера.

Базарът е разположен на централния плащад в бароков стил Алтмаркт, а когато посетителите се озоват там, коледният дух ги завладява веднага. Изобилието от изненади е навсякъде около тях - предлагат се както ръчно изработени дървени и стъклени украшения, керамика и тъкани, така и типичните за региона вкусотии по традиционни саксонски рецепти.

Ако сте истински ценител на невероятния щолен, задължително трябва да посетите Дрезденския базар. Две седмици преди Коледа там се провежда Фестивалът на щолена, като събитието е истинска атракция за посетителите.

За разлика от изкушаващия десерт, който познаваме днес, в началото щоленът представлявал тестен продукт, направен от брашно, вода и овес. През вековете той се променял и от обикновен, почти безвкусен хляб, се превърнал в сладък кейк, изобилстващ от вкусни съставки. Ммм, вече ни се прияде... Само си представете как сладко похапвате щолен, в компанията на греяно винце и под звуците на прекрасна коледна музика.

Мюнхен

Коледният базар в Мюнхен също е сред най-старите и красиви в Европа. Подобно на предните три, и тук се носи удивителният аромат на коледни курабийки, джинджифилови кексове, захаросани ябълки, канела и вино. Богато е разнообразието от коледни сувенири от стъкло, дърво и плат.

Традиционно базарът се провежда на най-красивия площад в Мюнхен - Мариенплац, където се намира и 30-метрова елха, която за празниците се украсява с хиляди цветни лампички, допринасящи за прекрасната атмосфера. Истинска феерия от светлини, която спира дъха и остава в спомените.

Интересно на този коледен базар е, че се провежда традиционен маратон, посветен на Крампус - германски страховит коледен герой, който плаши децата, които не са слушали (в рамките на нормалното, разбира се). А тези, които са слушали, в определен час се срещат с Дядо Коледа, който събира желанията им за подаръци.

Освен този базар, има още няколко, които също са интересни за посещение - коледният базар Tollwood с акцент върху ръчно изработените подаръци и музиката на живо, както и средновековният базар близо до Одеонсплац.

На който и от гореизброените базари да попаднете, няма да съжалявате. Заредете се с коледно настроение и си подарете истинско празнично изживяване. За да ви улесним, ви предлагаме да разгледате няколко изгодни предколедни оферти от Sun Travel:

Аромат на греяно вино и канела или най-приказните коледни базари в Европа

Смята се, че във Виена се заражда първообразът на днешните празнични базари - през далечната 1294 г. за първи път се прави подобно събитие

Снимка: pixabay.com / flooy

Аромат на греяно вино и канела или най-приказните коледни базари в Европа

Времето преди Коледа кара жителите и гостите на града да се чувстват сякаш са попаднали във вълшебна приказка

Снимка: pixabay.com / Julius_Silver

Аромат на греяно вино и канела или най-приказните коледни базари в Европа

Haй-гoлeмият базар в Прага ce нaмиpa нa плoщaда в цeнтъpa нa Cтapия гpaд, на фона на осветените величествени бapoĸoви cгpaди

Снимка: pixabay.com / maatcheck

Аромат на греяно вино и канела или най-приказните коледни базари в Европа

Ако сте истински ценител на невероятния щолен, задължително трябва да посетите коледния базар в Дрезден

Снимка: pixabay.com / boscochang

Аромат на греяно вино и канела или най-приказните коледни базари в Европа

Традиционно базарът в Мюнхен се провежда на най-красивия площад - Мариенплац

Снимка: pixabay.com / stux

Аромат на греяно вино и канела или най-приказните коледни базари в Европа

В павилиончетата на коледните базари може да разгледате великолепните ръчно изработени сувенири за елхата и дома, които да купите за вкъщи и за близките ви хора

Снимка: pixabay.com / Gellinger

Аромат на греяно вино и канела или най-приказните коледни базари в Европа

... както и най-различни вкусотии...

Снимка: pixabay.com / mahdigermany

Аромат на греяно вино и канела или най-приказните коледни базари в Европа

Къде без ароматното греяно вино

Снимка: pixabay.com / Daria-Yakovleva