Арт терапия: Да се обадиш на себе си

  • Сподели:
Арт терапия: Да се обадиш на себе си

В рубриката "Арт терапия" ще откриете серия полезни практики от експресивната арт терапия, които може да пробвате на момента в дома си. Те са покана за личностно израстване и себеосъзнаване. Всички практики дават пространство за изследване на мисли, чувства, емоции, по един творчески и вълнуващ начин. Изпозлвайте всяко упражнение тук като цветен витамин за душата.

Ден 1: "Не мога да стоя сама, ще звънна на някого."

Ден 2: "Скучно ми е, ще намеря някой да ме развесели."

Ден 3: "Страх ме е, с нищо не мога да се оправя, кой ще ми помогне?"

Ден 4: "Той ме обиди, той е виновен, ще се обадя на...., за да ѝ се оплача, ще ѝ разкажа всичко."

Ден 5: "Кой ще се погрижи за мен? Ало, ало някой чува ли ме?"

"Здравейте, тук е спешна емоционална помощ. Съжаляваме, днес не сме на разположение. Моля обадете се на себе си."

"Да се обадя на себе си? Къде се е чуло и видяло такова нещо, някой ще ме помисли за луда! Вижте сега, когато нещо ми се случи, или пък нищо не ми се случва, разчитам на другите за помощ. Взимам телефона и очаквам някой веднага да ме разбере, да ми вдъхне вяра или просто да ме разсее...."

ОК. Очаквате всичко това от някой друг, а защо не го очаквате първо от себе си?Спомняте ли си кога си дадохте прегръдка или усмивка в огледалото за това, че просто сте тук? Кога за последно поехте отговорност за дадена ситуация, без да търсите някой спасител-съжалител? Кога взехте решение за нещо, без да търсите чуждото одобрение или мнение? Кога за последно участвахте в живота си, а не останахте просто наблюдател/слушател?

С днешната арт практика ще си дадем правото "да се обадим на себе си" и да чуем вътрешния си глас, от какво наистина има нужда в днешния ден.

Необходими материали:

картон, цветни флумастери, моливи, пастели или др, ножица.

Творчески процес:

Изобразете емоционалното си сърце по ваша творческа представа, запълнете го с цветове, форми по спонтанен импулс. Под него (като в улична обява) направете няколко кутийки, като във всяка нека бъде изписан вашият личен телефонен номер и определена нужда, която имате. Това ще бъде вашият начин да си дадете любов на себе си.

Когато изпишете всички кутийки, усетете върху коя ви се спира погледът и можете да я изрежете и да я носите в себе си през деня. По този начин си давате ясно намерение, какво ще направите сами за себе си, за да се чувствате добре.

Помислете, какво точно искате да чуете от себе си днес, какви думи биха ви зарадвали и окуражили. "Наберете" личния си номер и си дайте всичко, което обикновено очаквате от някой друг.

С жеста на писане на личния ни номер и с жеста на откъсване на всяка нужда си даваме обещание, че поемаме отговорност за себе си и стъпваме по пътя на любовта.

Заглавна снимка: welovedates.com

Арт терапия: Да се обадиш на себе си

Снимка: личен архив на автора

Арт терапия: Да се обадиш на себе си

Снимка: личен архив на автора

Арт терапия: Да се обадиш на себе си

Още положително настроение от Марта Демирева може да откриете на martademireva.com