Арт терапия: Как да си отгледаме увереност в кутия

  • Сподели:
Арт терапия: Как да си отгледаме увереност в кутия

В новата рубрика "Арт терапия" ще откриете серия полезни практики от експресивната арт терапия, които може да пробвате на момента в дома си. Те са покана за личностно израстване и себеосъзнаване. Всички практики дават пространство за изследване на мисли, чувства, емоции, по един творчески и вълнуващ начин. Изпозлвайте всяко упражнение тук като цветен витамин за душата.

Чувате ли онзи глас в ума ви, който ви казва, че не сте достатъчно добри? Гласът, който постоянно ви напомня за това кои трябва да бъдете, как трябва да общувате, дори как трябва да се чувствате?

Всички го чуваме. Постоянно. И рисуваме образа за себе си на базата на това как изглеждаме (най-вече в очите на околните), колко пари имаме и какво притежаваме. Уви, ако дълго се закачим за този образ, вероятно ще изгубим посоката и възможността да видим кои сме наистина.

Израстваме с идеята, че трябва да "заслужим" вниманието и любовта на околните. Да правим неща, да се доказваме, да бъдем по-добри във всичко. Вярваме, че ако не сме нещо по-специални, не струваме. Външният свят ни затрупва с очкавания, а те на свой ред се превръщат в страхове – страх да не се изложа, страх да бъда себе си, да се заявя.

Фактът, че сме допуснали грешка в нещо или сме получили критика понякога ни парализира, обзема ни чувство на вина и оставаме неспособни да видим и оценим себе си цялостно.

Днешната арт терапевтична практика е покана да се свържем съзнателно с доверието в себе си. Да си напомним онова, което често забравяме - кои сме всъщност и какво вече сме направили в живота си. С това упражнение ще "засадим" в кутия нашата увереност и ежедневно ще я поливаме с малки постижения, независимо с какво са свързани те.

Необходими материали

Картонена кутия (размер по избор), ножица, цветни хартии или салфетки, стикери или други материали за украса по собствен избор, лепило, листчета за писане и химикал.

Творчески процес

Вземете кутията и я облепете с различни цветни хартии, салфетки, можете да нарисувате по избор нещо, да залепите снимка или друг символ за постижения, успехи. Изберете цветовете, които ви докосват и ви напомнят за личната ви сила.

Докато изработвате всеки детайл се свържете с усещането, че сте автор на собствената си увереност и че можете да бъдете безгранични и спонтанни. Просто се забавлявайте, тук идеята не е да бъде красиво, съвършено, а да си бъде вашата лична уникална кутия, пълна с вдъхновение и любов към самите вас.

Когато е завършена кутията, може да сложите и първото си листче в нея.

Запишете нещо малко, което сте постигнали днес, или нещо, което сте забелязали в себе си. Нещо, което оценявате и признавате пред себе си. Не е нужно да е нещо мащабно или да ви е отнело много време и енергия, за да го постигнете. Започнете с простички неща и се похвалете за тях от сърце.

Ето и няколко примера: Днес бях честен/а със себе си и с другите и си признах...; Днес написах една страница за...; Обадих се на приятел, който сякаш бях забравил/а...; Сготвих си, вместо да ям пак сандвич набързо...; Четох книга, вместо да гледам телевизия...; Поставих граница и му/й казах, че не може така да ми говори... и т.н.

С какво тази кутия ще ми бъде полезна

Изработвайки тази кутия, вие всъщност изработвате едно специално пространство. Пространство, в което давате глас на свои качества, постижения или просто осъзнавания.

Този творчески ритуал – да пишем всеки ден какво забелязваме и оценяваме в себе си, всъщност ни учи на много ценен урок: да наблюдаваме и развиваме съзнателно себе си.

Постепенно с времето, когато се натрупат повече такива листчета осъзнаваме, че всъщност имаме доста причини да се гордеем със себе си. Разбираме, че усещането за значимост и цялостност е било през цялото време вътре в нас и не е зависело от външни фактори. Разбираме колко много можем да предложим на света около нас.

С писането забелязвате какво е важно за вас, какво точно оценявате в себе си, защо това е важно за вас, как това ви кара да се чувствате специално. Ще използвате това, за да си дадете повече време за себе си и за посоката, в която искате да се развивате.

Кутията ще ви напомня да обичате себе си и да чувате вашите съкровени копнежи, а не да ги заключвате в някое чекмедже. Да следвате себе си и целите си, със страст и смелост.

Кутията ще ви напомня за това, че давате всичко от себе си - за себе си, а не за някой друг, ще ви учи да се сравнявате само със себе си от предишния ден, приемайки, че давате най-доброто, на което сте способни за момента.

Да приемем не само хубавите си качества, но и недостатъците също е голям успех. Това е нещото, което ни дава повече лична свобода и в това пространство може да отглеждате и листчета с приемане.

Малките листчета, които ще слагате вътре, ще бъдат като капки вода, с които да поливате мечтите си. Да сте тук, за себе си, казвайки си, че сте ценен за самите вас – така се култивира увереност. Ще завърша с един цитат от Ошо:

"Променете цялата ситуация като станете креативна личност! Просто намерете своята радост в живота, намерете онова, което бихте искали да сътворявате, намерете какви бихте искали да бъдете. Свободата е просто възможност да намерите дефиниция за себе си, истинска, автентична индивидуалност, и радостта да направите света около вас малко по-добър, малко по-красив."

Още положително настроение от Марта Демирева може да откриете на martademireva.com

Снимки: Личен архив на автора

Арт терапия: Как да си отгледаме увереност в кутия
Арт терапия: Как да си отгледаме увереност в кутия
Арт терапия: Как да си отгледаме увереност в кутия
Арт терапия: Как да си отгледаме увереност в кутия
Арт терапия: Как да си отгледаме увереност в кутия

martademireva.com

Арт терапия: Как да си отгледаме увереност в кутия

Марта Демирева