Арт терапия: Пощенска картичка от бъдещето

  • Сподели:
Арт терапия: Пощенска картичка от бъдещето

В рубриката "Арт терапия" ще откриете серия полезни практики от експресивната арт терапия, които може да пробвате на момента в дома си. Те са покана за личностно израстване и себеосъзнаване. Всички практики дават пространство за изследване на мисли, чувства, емоции, по един творчески и вълнуващ начин. Изпозлвайте всяко упражнение тук като цветен витамин за душата.

Тази арт практика е вдъхновена от запознанството ми с едно момиче, което срещнах съвсем случайно след един семинар в Бали. По време на последната ни вечеря, тя отвори огромния си дневник и извади голям куп с цветни изрезки – снимки от различни дестинации от цял свят, най-вече природни пейзажи.

Подаде ми ги и каза: "Избери си къде ще си след 10 години. После – продължи тя - ще ти направя моментна снимка и ще я залепим отгоре. Можеш да опишеш отстрани в моя дневник живота си след 10 години - така, както си го представяш. Като минат тези години аз ще ти изпратя тази страница по пощата, за да видиш какво всъщност се е случило с мечтата ти."

Тази идея много ме вдъхнови и ми помогна да осъзная нещо по-дълбоко за себе си, къде наистина искам да живея след време, с кого искам да бъда, какво искам да правя, какво наистина ще ме направи щастлива. 

Днес ви предлагам да създадете сами за себе си подобна "пощенска картичка от бъдещето", която сякаш е написана от вашия "Бъдещ Аз". Може да направите колаж с различни снимки на места, хора и предмети, с които искате да сте заобиколени. Може да нарисувате или напишете с какво точно се занимавате, как изгежда животът ви след 10 години.

Това, което ще ви помогне много от тази картичка за сегашния ви момент, е да напишете как точно сте стигнали до този начин на живот, какво ви се е случило, какви стъпки сте направили за себе си. Може да се окуражите, като опишете някои свои качества и умения, които вече притежавате.

Тази практика може да ви даде вяра и вдъхновение за нов живот, за промяна, която се случва на момента в сърцето ви. Може да послужи като напомняне, че каквато и да е сегашната ви ситуация, колкото и трудна да си мислите, че е тя, нещата могат да бъдат и по-различни. Въпрос е на лична отговорност да се запитаме – какво по-различно мога да направя днес, за да бъда там утре.

Заглавна снимка: finerminds.com

Арт терапия: Пощенска картичка от бъдещето

Колаж: архив на автора

Арт терапия: Пощенска картичка от бъдещето

Колаж: архив на автора

Арт терапия: Пощенска картичка от бъдещето

Още положително настроение от Марта Демирева може да откриете на martademireva.com