Бастет - древноегипетската богиня на радостта и плодородието

  • Сподели:
Бастет - древноегипетската богиня на радостта и плодородието

Бастет, наричана още Баст, е древноегипетска богиня на радостта, празниците, танците, музиката, плодородието, покровителка на бременните жени в египетската митология, почитана под формата на лъвица и по-късно котка.  

Дъщерята на Ра, богът на слънцето и Хатор - богинята на любовта, Бастет е древно божество, чиято свирепа природа е подобрена след опитомяването на котката около 1500 г. пр.н.е. 

Тя била родом от Бубастис в делтата на река Нил, но също имала важен култ в Мемфис. В късния и птолемейския период големи гробища на мумифицирани котки са създадени и на двете места и хиляди бронзови статуетки на богинята са депозирани като оброчни дарове. 

Малки фигурки на котки също са били носени като амулети, вероятно свързано с култа към Бастет.

Представена като жена с котешка глава, елегантна фигура и изящно орнаментирана рокля, Бастет носи древен перкусионен инструмент, систрум, в дясната ù ръка. Така наречената егида или нагръдник (в случая на Бастет, увенчан с глава на лъвица), в лявата ù ръка; и малка чанта. В по-късните години котките бяха нейният основен символ и аватар.
Култът към нея е пренесен в Италия от римляните, а следи са открити в Рим, Остия, Неми и Помпей.

Първоначално Баст е изобразена като лъвица, а по-късно като котка или жена с котешка глава. 
Изображенията на Бастет често са издълбавани от алабастър. Алабастърът е обичаен материал както за свещени предмети, така и за бутилки за парфюми, което го прави особено подходящ за Бастет.

Понякога визуално и символично тя се свързва с "окото на Ра" или "окото на Атум", слънцето. 

Окото на Ра/Атум обикновено се изобразява като диск, заобиколен от две кобри. Може също да бъде изобразен като лъвица или кобра. Именно като лъвица окото на Ра беше най-тясно визуално свързано с Баст.

Тя също е свързана с дървото Персея, символизиращо защитата и задгробния живот. 

Това е така, защото Баст е живяла в дървото Персея по времето, когато е убила Апеп.
Бастет е майка на бог Махес, лъв или човек с глава на лъв.
В по-късните години тя е известна и като майката на Нефертум, бог на слънцето, парфюма и алхимията.

Съпруга на Птах, богът на архитектурата и майсторството.
Понякога Анубис е цитиран или като син, или като съпруг на Баст, поради статута ѝ на богиня на парфюма и неговия като бог на балсамирането, но това не е една от най-важните ѝ връзки.

Основното култово място на Бастет е Бубастис, важен град в югоизточната делта на Нил. Но най-ранните свидетелства за Бастет идват от галериите под известната стъпаловидна пирамида на Джосер в Сакара близо до Мемфис.

Там са открити хиляди фрагменти от каменни съдове от погребения от 2-ра династия (около 2800 г. пр.н.е.). Някои имат кратки надписи, споменаващи божества, включително Бастет, изобразена като жена с глава на лъвица, плюс свещеници и възможно култово място на Бастет в Мемфис.

Възможно е Бастет първоначално да е била божество на кралската резиденция и кралските регалии.

Сливането на концепцията за божество със защитната и могъща природа на божествената лъвица би отговаряла на кралската идеология.