Би ли излизал със себе си?

  • Сподели:
Би ли излизал със себе си?

Истинската любов не идва при вас – тя трябва да бъде вътре във вас. – Джулия Робъртс

Лежа си в леглото посред нощ и си мисля. Доста често виждам хора, които твърдят, че те няма да намерят идеалната половинка (признавам си, понякога и аз съм една от тях). А всеки го иска, търси или чака. Онзи специален човек, който да превърне живота ти в приказка, да те прегърне и всички грижи да изчезнат, да те обича такъв, какъвто си…

Естествено, след няколко провалени връзки, много сълзи и разбито сърце, надеждата сякаш започва бавно да умира. Вместо с любов, сърцето ти е изпълнено със страхове и болка.

Така още повече се фокусираш върху търсенето на идеалния партньор, който, според твоите представи, трябва да излекува болката и да те накара да забравиш за миналите разочарования.

Да, ама не. Това е реалният живот, не приказка. А в него нещата не стоят по този начин.

Наскоро открих един цитат, който ме накара да се замисля за връзките, любовта и този специален човек.

"Не търсете идеалния партньор. Бъдете идеалния партньор!"

И в главата ми изникна въпроса: Ако бях мъж, бих ли излизала със себе си?

Замислих се. Резултата от мисленето не беше много добър, но пък подейства освобождаващо.

Дали не е по-добре, вместо да седиш и да се чудиш "къде е той?", "изгубил ли се е някъде?", "влак ли го е блъснал?", "как да го намеря?"… да направиш нещо, за да се доближиш поне малко до собствените си критерии.

Ми не може да си пристрастен към пастички и да искаш гадже с тяло на модел. Не може и да си безработен, потънал в дългове и да искаш точно обратното от човека до теб.

Знаем, или по-скоро ни учат, че човек привлича това, което е. Та, ако искаш красив, амбициозен, забавен и мил човек да бъде твоята половинка, то трябва да се замислиш, дали той също не търси тези качества у бъдещия си партньор.

Естествено, вярвам, че човека до теб трябва да те обича такъв, каквито си, но можеш поне да се постараеш да отговориш на собствените си изисквания. А ти можеш ли?

Осъзнах, че нямам право да изисквам от човека до себе си неща, които аз самата не мога да изпълня.

И в един момент просто реших: ще насоча енергията си не в търсене на идеалния, а в усилия да се превърна в идеалната… за себе си.

Така, когато аз притежавам всички качества, да бъда идеалната си половинка, той сам ще се появи на хоризонта. Това става с няколко стъпки:

- Много е важно да знаеш какво искаш от партньора и връзката си;

- Запиши всички качества, които намираш за привлекателни на лист;

- Отдели време на всяко едно от тях и помисли до каква степен ти отговаряш на тях;

- Ако откриеш някое, което при теб липсва, захващай се да го развиеш. И бъди честен със себе си. Знам, че може и да бъде трудно да се изправиш срещу слабите си страни, но повярвай, правиш го за свое добро.

Така ще започнеш да развиваш себе си и ще привличаш в живота си все по-стойностни и ценни хора. А кой знае, сред тях може да бъде ТВОЯТ човек.

Та, ако си създадеш свой собствен списък с критерии, колко отметки ще сложиш за самия себе си?

Източник: Кексът и Гладът