Богатството е преди всичко състояние на ума

  • Сподели:
Богатството е преди всичко състояние на ума

Обяснението на Бил Гейтс защо дъщеря му не може да се омъжи за беден човек е поучителна история:

"Преди няколко години присъствах на конференция за инвестиции и финанси. Един от лекторите беше Бил Гейтс. Даде възможност да му задават всякакви въпроси. Ето един от тях:

Дали той, един от най-богатите мъже в света, можеше да позволи на дъщеря си да се омъжи за беден и скромен мъж?

Бил отговори така:

Първо разберете, че богатството не означава да имате банкова сметка с много пари.
Богатството е преди всичко способността да създаваш богатство.

Пример: Познавате ли човек, който е спечелил пари от лотария или хазарт? Дори и 100 милиона долара да са постъпили в сметката му, той не е богат човек, той е беден човек с много пари. 90% от милионерите, придобили пари от лотария, отново са бедни след 4-5 години.

Има богати хора, които нямат пари. Пример: Това е мнозинството от предприемачите. Те са на пътя към богатството дори и да нямат пари, защото развиват финансовата си интелигентност, а това е богатство.

По какво се различават богатите и бедните? Видиш ли млад мъж, който иска и полага усилия да завърши образованието си, да учи нови неща, постоянно да се опитва да подобри своя жизнен стандарт чрез учение и работа, знай, че той вече е богат човек.
Aко видите млад мъж, който смята, че държавата е основният му проблем и вярва, че всички богати са крадци и измамници, постоянно критикува обстоятелствата и хора, които му пречат, да знаете, че е беден и ще остане такъв.

Богатите са убедени, че имат нужда от подготовка в знания, информация и обучение, за да започнат да печелят. Бедните са убедени, че другите трябва да им дадат пари, за да започнат каквото и да било. 
В заключение, когато казвам, че дъщеря ми няма да се омъжи за беден човек, не говоря за пари. Говоря за способността на този мъж да създаде богатство.

Съжалявам, но повечето престъпници са бедни. Когато на такива хора отнякъде им дойдат пари, те губят ума си и ги пропиляват, затова крадат, ограбват и т.н. Те самите не знаят как да печелят пари.

И ето действителен случай:
Един ден, новопостъпил банков пазач намерил чанта пълна с пари, нямало видеокамера в този обсег, наблизо до банката, можел да си я прибере. Той обаче я предал на управителя.

Познатите му го подигравали, викали му глупак, но в действителност човекът бил просто богат човек, който нямал пари, но имал достатъчно умствен капацитет да постъпи далновидно на своето работно място. 

Година по-късно от банката му предложили работа като рецепционист, а три години по-късно той вече е мениджър на клона, 10 години по-късно управлява регионалното представителство на тази банка.

Сега ръководи стотици служители и годишните му приходи надвишават многократно съдържанието на намерената чанта. 
Богатството е преди всичко състояние на ума."