Част 1: Еротичните фантазии - как науката за сексуалното желание може да подобри вашия сексуален живот

  • Сподели:
Част 1: Еротичните фантазии - как науката за сексуалното желание може да подобри вашия сексуален живот

Не само, че като общество се отказахме да говорим за сексуалната фантазия, но и избягваме сериозно да я изучаваме. Нашето ниво на научни познания по темата е изненадващо ограничено - казва д-р Джъстин Лемилер, социален психолог и научен сътрудник в Института „Кинси“. Лемилер прекарва кариерата си в изследване на непринудения секс, сексуалното здраве и сексуалната фантазия, като последното му двугодишно проучване включва повече от 4000 души.  Въоръжен с резултатите от изследването, той описва нашите колективни фантазии и ни помага да разберем какво биха могли да означават. Заключава, че едно от най-добрите неща, които можем да направим за нашето сексуално здраве, е да приемем нашите еротични желания и да говорим за тях.

Констатациите на Лемилер са публикувани в новата му книга „Кажи ми какво искаш: Науката за сексуалното желание и как тя може да ти помогне да подобриш сексуалния си живот“.

 

Разкриват ли нашите сексуални фантазии нещо по-дълбоко за това какви сме ние?

Нашите фантазии имат много дълбока връзка както с нашата сексуална история, така и с нашите личности. Те, до известна степен, отразяват нашия опит в секса, натрупан до този момент. Например, неща, които са се случили по време на първото ни сексуално преживяване, е твърде вероятно да се появят в нашите сексуални фантазии по-късно. Това предполага, че тези ранни преживявания се „отпечатват“ в нашето съзнание и че можем да ги носим със себе си през целия си живот.

Изглежда, че нашите фантазии са проектирани да отговорят на нашите уникални психологически нужди. Ако сте екстровертен човек, вашето желание да се срещате и да общувате с нови хора е възможно да се появи във вашите фантазии чрез желание  за групов секс или немоногамия. Ако сте човек с невротичен характер и не се справяте добре със стреса, фантазиите ви вероятно ще избегнат представи, които потенциално биха могли да ви стресират. Вместо това, вашите фантазии ще бъдат по-скоро романтични и ще включват по-успокояващо емоционално съдържание.

Открихте ли значителни разлики в сексуалните фантазии на мъжете и жените?

Има доста припокриване в нещата, за които мъжете и жените фантазират. Нещо, за което мъжете често фантазират, е сексуалната тройка - повечето жени също фантазират за нея. 95% от мъжете и 87% от жените съобщават, че са имали фантазии за групов секс. По същия начин повечето неща, за които жените често фантазират - като страст и романтика, например - се появяват и във фантазиите на мъжете. Повече от 80% от мъжете и жените казват, че са фантазирали за секс в романтична обстановка по време на вечеря на свещи или пред камина.

Има обаче някои важни разлики. Мъжете поставят по-голям акцент върху това с кого правят секс във фантазиите си, докато жените поставят по-голям акцент върху обстановката, в която се осъществява сексът. Освен това жените имат повече фантазии за BDSM (нетрадиционни форми на сексуални отношения, базирани на ролеви игри на господство и подчинение - връзване и дисциплина, доминиране и подчинение, садизъм и мазохизъм, б.п.), а мъжете фантазират за участие в табу дейности като воайорство (шпиониране на други хора, които правят секс или се събличат) и ексхибиционизъм (показване на гениталиите им на други хора). Мъжете също имат повече фантазии за „подмяна на пола“, което включва дейности като обличане в женски дрехи или представа какво би било физически да станеш другия пол.

Кои са най-често срещаните сексуални фантазии? И някои от най-необичайните?

Има три вида фантазии, които регистрирах почти при всеки, който участваше в моето проучване: един човек с много партньори (тройки и оргии); BDSM (вариращ от леко робство и пошляпване до по-интензивни дейности) и нови „приключения“ (нови сексуални пози или използване на секс играчки).

Изследователите са установили, че когато мъжете и жените гледат един и същи еротичен материал многократно, с течение на времето те проявяват по-малко възбуда към него (феномен, понякога наричан ефект на Кулидж). За да подсилим отново възбудата, се нуждаем от доза свежо, ново и вълнуващо усещане - точно това правят тези три фантазии. Включването на нов (или допълнителен) партньор, изпробването на нова поза (секс играчка) или правенето на секс на ново място може да помогне за стартиране на либидото ни, когато влезем в периода на сексуалната рутина.