Част 2: Защо хората изневеряват

  • Сподели:
Част 2: Защо хората изневеряват

Какъв съвет бихте дали на двойките, които остават заедно след изневяра, как да възстановят доверието и в крайна сметка да изградят по-силна връзка?

 

След предателство вие се чувствате без стойност. Показано ви е, че не сте от значение за  партньора си. Един от начините да се възстанови доверието е хората, които са имали афера, да покажат на партньорите си, че ги ценят. Покажете им, че са важни за вас, че искате да бъдете с тях и им помогнете да си възвърнат чувството за стойност.

Изграждането на доверие не означава само да покажете, че няма да изневерите отново. Една пациентка ми каза: „Вярвам, че няма да го направи отново, но не съм сигурна, че той иска да бъде с мен. Трябва да знам, че той не мисли за нея. И какво, ако той не й се обади? Ще се доверя, само ако знам, че той наистина избра мен.“

В момента работя с една двойка - мъжът е изневерявал през целия си брак (също и в предишния си брак). Той ми каза: „Лъгал съм и съм изневерявал, но не съм лъжец или измамник.“ Казах: „Ще трябва да й обясниш това, да покажеш, че разбираш колко силно е наранена и да докажеш, че нищо от това не е било заради самата нея.“ За начало той написа писмо на ръка, което беше едновременно писмо за разкаяние и любов, признавайки, че преосмисля събитията и разбира колко важна за него е съпругата му.  Прелетя цялата страна, за да й даде писмото лично.

Други неща, които хората могат да направят: Имайте заедно нови преживявания, които да утвърдят връзката ви. Както клетката се регенерира, така и вашата връзка се нуждае от нови преживявания, за да се възстанови. Правете нови неща заедно - пътуване до ново място, ново приключение, среща за закуска навън, след като оставите децата в училище. Изневярата понякога може да бъде мощна алармена система, която в крайна сметка разклаща самодоволството на хората, за да спаси браковете им.

Изневярата е проекция на взаимоотношенията в една връзка. Предполага се, че човекът, който е имал извънбрачна афера, е единственият, на когото е липсвало нещо във връзката, но това обикновено не е така. Другият партньор също може да каже: „Мислиш, че си единственият човек, който не е бил щастлив, но връзката не работеше и за мен. Занапред ще очаквам от теб различни неща." Така че не става въпрос само за възстановяване на доверието, а и за потенциала да промените връзката по начин, който е по-добър и за двамата партньори.

 

Какво е важно за хората, които решат да прекратят връзката си?

Важно е като общество да спрем да съдим за целия брак (или връзка) по неговия край. Ужасно е да загубиш партньора си и да видиш някой друг, избран вместо теб. Това обаче не означава, че всичките двадесет и седем години, предшестващи раздялата, са били провал. Връзката и времето, прекарано заедно, имат стойност и заслуги. Несправедливо е да се отхвърля спомена за времето, което партньорите са прекарали заедно;  децата, които може да са родили и отгледали; домовете, които са построили; мечтите и красивите моменти, които са споделяли; предизвикателствата, които са посрещнали заедно. Изневярата, разводите и скъсванията са нараняващи, но те не се равняват на провал.

Трябва да се позволи на браковете да завършат с достойнство и грация. Както имаме церемонии, с които празнуваме началото на брачните съюзи, така трябва да имаме и ритуали, с които да отбелязваме края на връзките си.  Често двойки, с които работя, си пишат писма за сбогом, в които казват какво ще пропуснат, какво ценят и какво си пожелават. Всяка двойка може да избере как да сложи финал на връзката си.

 

Как да прекратим любовната афера?

Всяка връзка трябва да приключи с почтеност. Не забравяйте, че от другата страна има човек. Ако сте имали дългосрочна връзка, този партньор ще изпитва чувство на загуба. Често се лъже и третият човек. Имайте отговорност към този човек - извинете се и покажете угризения. Кажете на човека, че той или тя са били важни, красиви и значими. Но ако сте взели решение да останете с половинката си, бъдете много ясни за това. Не карайте другия човек да чака или да се надява връзката да продължи.

Знайте, че това е връзка, която може би ще ви липсва, но разбира се, не очаквайте партньорът, при когото се връщате, да ви утешава. Това, което хората често се страхуват да не загубят, когато прекратят афера, всъщност не е любовникът, а чувството, което аферата пробужда в тях самите. Влизаме в любовна афера, за да намерим и свържем загубени части от себе си, но в крайна сметка трябва да разберем, че тези части ще ни  принадлежат и след края на аферата.

 

Какво ще кажете за цената на това да бъдеш „другата жена“?

И мъжете, и жените имат афери, но дългогодишните любовници, които срещам, са почти изключително жени. Нямаме фраза за „другия мъж“, тъй като мъжете трудно приемат да живеят в сянката на жените. „Другата жена“ може да се сблъска с липса на сигурност, липса на ангажираност и страх, че ще бъде обявена за разрушител на дома. Възможно е да има ултиматуми, с който той не се съобразява. В продължение на шест години съм виждала мъж да обещава на любовницата си, че ще напусне жена си - когато това или онова се случи, когато децата тръгнат на училище - купувайки й подаръци и правейки големи жестове, за да я задържи като любовница, която винаги остава да чака.

Някои жени, с които говоря, ми казват, че получават от любовната афера онова, което им е било отказано в техните бракове: дълбока и интимна сексуална връзка, романтика, радост. Както каза една жена: „Аз ценя всички тези неща повече от това, което получава съпругата му (лоялност, финансова подкрепа, празници и т.н.). Така че може би получавам най-доброто от него.“ Всичко това може да е вярно. В същото време тя е тази, която чака и се съобразява със семейните му ангажименти. Това е компромис, който винаги има цена.

 

Хората, които избират да останат заедно след изневяра, често се срамуват - как бихме могли да променим това?

Нагласите в миналото бяха, че разводът носи срам. Днес изборът да останеш, когато можеш да си тръгнеш, носи нов срам. Изневерите са болезнени и често са ужасно предателство, но хората може да искат да намерят начин да се възстановят от тях и да продължат живота си с партньорите си. Твърде много хора се страхуват да кажат на приятелите си, че партньорите им са им изневерили и че все още ги обичат. Те са ужасени от това да бъдат съдени и живеят с токсична тайна, защото трябва да защитят човека, който ги е предал. Трябва да оставим хората сами да определят какво се е случило. И да вярваме във възможността на човешките същества да се справят с кризата след изневяра - така, както правим с толкова много други кризи.

Двойките, които решат да останат заедно, се нуждаят от подкрепа, а не от отлъчване. Ако вашият приятел е в тази ситуация, позволете му да крещи, да плаче, да се съмнява и да се бори. Дайте му необходимото пространство и време, за да се справи с това.

Най-добрите приятели са тези, които могат да понасят други хора да вземат собствени решения, дори ако това не са решенията, които те биха взели. Хората имат всякакви причини да напуснат или останат и не винаги тези причини имат смисъл за другите. Ако ви питат за вашето мнение, дайте го, но твърде често хората натрапват своя собствен опит в чуждата история. И тъй като много от нас вече са опарени от изневярата по един или друг начин, обикновено всички ние имаме мнение, което искаме да наложим в чуждата ситуация.

Любовта е бъркотия. Изневярата още повече. Но изневярата е и стъкълце в човешкото сърце. Трябва да оставим хората да излекуват собствените си сърца, за което можем да помогнем като им съчувстваме, а не ги съдим.