Чудовищата се завръщат

  • Сподели:
Чудовищата се завръщат

Съвсем скоро по улиците ще започнат да се появяват най-различни чудовища. В някоя тъмна уличка може да срещнете не крадец, а истинския Фреди Крюгер. Контрольорите в градския транспорт ще се превърнат във вещици и върколаци, а катаджиите - в зомбита. Всичките ви приятели ще се предвижват, яхнали метли, а съседите ви ще имат надупчени чували на главите си и ще се блъскат в стените на жилищата си. Представете си тази гледка.

Не, това няма да бъде Краят на света, а просто поредният Хелоуин. Празникът, на който чудовищата оживяват. Единственото, което ви остава е да вземете един стар бял чаршаф, да му изрежете две дупки за очи и да се покриете с него, за да се впишете в обстановката.

Хелоуин не е български празник и поради тази причина среща неодобрението на много хора. Произходът му е езически (а в това няма нищо лошо) и всъщност идва от Древна Ирландия, още от времето на келтите. В нощта на 31 октомври те празнували Соуин (на ирландски Samhain, буквално преведено значи ноември) или „края на лятото”, отбелязвайки началото на „тъмния сезон”. Вярвали, че на тази дата мъртвите се връщали от отвъдното, търсещи живи тела, в които да се вселят. Затова хората палели големи огньове, мажели лицата си с пепел и обличали животински кожи, стараейки се да изглеждат колкото се може по-страшни, за да успеят да изплашат злите сенки. Маскирането се превърнало в традиция.

Дълго време след покръстването Ирландия е запазила този обичай. Когато през 835 г. Папа Грегорий IV въвел първи ноември като дата на Вси Светии, двата празника се застъпили и така се появил символичният преход от лошото към доброто. След време празникът получил познатото ни днес име Хелоуин.
Още навремето децата пеели песни за мъртвите, като в замяна на това получавали сладки. С трансформирането на обичая в годините, те започнали да ходят преоблечени като чудовища, от врата на врата, отговорно заявяващи, че ако не получат лакомство ще направят пакост. Така пременени и въоръжени с фенери от издълбани тикви, те и до днес обикалят съседските къщи в Ирландия, Шотландия, Англия и САЩ. Пък и по целия останал свят.

В някои от тези държави празникът е съпътстван и с много различни игри, като игра на криеница, вадене на ябълки с уста от кофа с вода, разказване на истории за духове, и куп други подобни. Тук все още само се маскираме, но въпреки това хлапетата много се забавляват. В този ред на мисли моят съвет е – дори да сте против тази традиция, споделете с децата си това изживяване. Покажете шивашките, художническите или скулптурските си способности – направете им фенер, нарисувайте ги като любим техен герой и изненадайте с тях съседите. Ще се учудите колко весело може да бъде. А пък, ако ви стиска, маскирайте се и вие. Няма да сте единствените.

На 31 октомври, дошли от гробища и мрачни пещери, събудили се от едногодишен сън, чудовищата се завръщат. Може да ги видите навсякъде. Дори в Мол София, където след 18 ч. ви очаква СТРАХотна изненада.

Внимавайте да не се стреснете :)

Снимки: http://www.sxc.hu/

Чудовищата се завръщат
Чудовищата се завръщат
Чудовищата се завръщат
Чудовищата се завръщат
Чудовищата се завръщат
Чудовищата се завръщат
Чудовищата се завръщат
Чудовищата се завръщат
Чудовищата се завръщат
Чудовищата се завръщат
Чудовищата се завръщат
Чудовищата се завръщат
Чудовищата се завръщат