Да бъдеш Казанова

  • Сподели:
Да бъдеш Казанова

На днешния ден, 2 април, преди точно 296 години се ражда може би най-великият любовник на всички времена – Джакомо Казанова“За разлика от Дон Жуан или маркиз Дьо Сад Казанова не е бил сексуален звяр. В повечето от тези жени той е бил влюбен, както и те в него“, твърди Тед Емъри, професор по италиански език в Дикинсън Колидж.

Джакомо Джироламо Казанова е отгледан от баба си. Учил е в университета в Падуа и, въпреки че е изхвърлен за неприличие, получава докторат по право, когато е бил едва 17-годишен. После посещава семинарията, откъдето пак го изхвърлят заради подозрения в хомосексуални прояви. 21-годишен, придобил незнайно къде умения в лечителство и окултизъм, Казанова започва да се грижи за здравето на възрастния венециански аристократ Матео Брагадин, който от благодарност го осиновява. През 1749 г. Казанова среща първата си голяма любов Хенриет, за която пише: „Който смята, че една жена не е достатъчна, за да направи мъжа щастлив 24 часа в денонощието, никога не е познавал Хенриет“. Тя го напуска и разбива сърцето му.

Строен, мургав и атлетичен, Казанова притежава изумителната способност да се забърква в рисковани истории. Сексуалните му завоевания са неизброими.Няма жена в света, която да устои на постоянно внимание“, е простата му рецепта. За разлика от Дон Жуан, който изпитвал нужда да доказва своята мъжественост, Казанова бил ценител. За него сексът е „не само плътско удоволствие, но носи и удовлетворение от това да поддържаш стръвта си на съблазнител и привлича с тайнствеността на приключението.“

Казанова умира 73-годишен на 4 юни 1798 г. в замъка в Дукс, в сегашната Чешка република. След смъртта си става още по-известен и се превръща в символ на сърцераздирателните чувства и манията за любов.