Да бъдеш красив, означава да бъдеш себе си

  • Сподели:
Да бъдеш красив, означава да бъдеш себе си

Тик Нят Хан е виетнамски дзен будист, монах, учител, писател, поет и пацифист. Пребивава в медитационния център "Плъм Вилидж" в Южна Франция и пътува по света, за да провежда събори и да изнася речи.

Понятието "ангажиран будизъм" е съчинено и описано от него в книгата му "Виетнам: Лотус в огнено море". Автор е на над 100 книги.

HighViewArt.com подбра дванадесет любими цитата от Тик Нят Хан:

1. "Днес е прекрасен ден. Днес е най-прекрасният ден. Това не означава, че вчерашният не е бил също такъв. Но него вече го няма. Не значи, че утрешният ден няма да бъде прекрасен, но той още не е настъпил. Днешният ден е единственият, с който разполагаме и можем да се погрижим за него. Затова е толкова важен – най-важният ден в живота ни."

2. "Способността да присъстваме в настоящия момент и да се радваме на живота ни освобождава от всички заробващи импулси. Тогава ни спохожда истинското щастие.“ 

3. "Ако искате да обработите градината си, трябва да сте готови да се наведете и да заровите пръсти в почвата."  

4. "Благодарение на твоята усмивка, животът става по-красив."

5. "За да стигнете до Париж, ви е нужна пътна карта, но влезете ли в Париж, можете да оставите картата и да се насладите на своето пребиваване там. Ако посветите цялото си време на картата, ще пропуснете същността."

6. "Понякога радостта е причината да се усмихваш, понякога усмивката е причината да си щастлив."

7. "Тъй като сте живи, всичко е възможно."

8. "Когато чуе бебето си да плаче, майката отива в неговата стая, взема го и го прегръща с безкрайна нежност. Щом тази нежност започне да прониква в тялото на бебето, то веднага усеща облекчаване на страданието си дори преди майката да е разбрала какъв е проблемът. Същото се отнася и за вас. Страданието е вашето бебе, а вие сте майката. "Здравей, мой малък гняв. Аз съм тук. Аз съм винаги тук за теб."

9. "В дълбоките отношения между вас и другия човек повече няма граници. Твоите страдания са и негови страдания. Вашето разбиране за собствените ви общи страдания помага на вашия любим човек да страда по-малко. Страданието и щастието вече не са отделни въпроси. Това, което се случва с вашите близки, се случва и с вас. Това, което се случва с теб, се случва и с твоя любим човек."

10. "Да бъдеш красив, означава да бъдеш себе си. Няма нужда да бъдеш приет от другите. Просто трябва да приемеш себе си. Когато си се родил лотос, бъди красив лотос, не се опитвай да бъдеш магнолия. Ако искаш приемане и признание, и се опитваш да промениш себе си, за да се паснеш на това, което другите хора искат да бъдеш, ще пострада целия ти живот. Истинското щастие и истинската сила са в разбирането на себе си, в приемането на себе си, както и в увереността в себе си."

11. "Много хора си мислят, че въодушевлението е щастие... Но когато сте развълнувани, не сте спокойни. Истинското щастие се основава на спокойствието."

12. "Около нас и вътре в нас има много чудеса на живота, които си остават недостъпни, защото непрекъснато бързаме."