Детство мое... изгубено

  • Сподели:
Детство мое... изгубено

Напоследък изпитвам една неописуема носталгия към отминалите дни на детството. Често изпадам в мисли за миналото и първите си детски любовни трепети. Играехме на гоненка, футбол и карахме колела докато се стъмни, а вечер бабите и дядовците ни запалваха огън и ни разказваха за тяхното детство.

Толкова беше красиво и просто всичко тогава... А само като си помисля как бързахме да пораснем! И днес, когато се сблъсквам с грубото лице на живота, ми се иска да вляза в машината на времето и да ме върне пак там, при безгрижните дни.

Но, уви. Вече съм голямо момиче и знам, че такава машина няма! Дори и без нея, пак пазя безценните си спомени от детските години и се връщам към тях в меланхоличните и тъжни дни. Това е моят начин за справяне с тъгата!

Чудя се обаче за днешните деца или по-скоро тийнейджъри. Кое ще бъде тяхната упора в такива моменти, защото това определено няма да е детството им. То никак не прилича на нашето, дори не прилича на детство!

Днес децата знаят повече за интернет пространството и IT-термините и от мен, не излизат навън и са като залепени за мониторите и телевизията, не тичат навън, а стоят доброволно затворени у дома. Става ми тъжно, когато не виждам между блоковете или в парковете гонещи се деца и техните викове. „Малчуганите” са зомбирани от компютърните игри и за тях това вече не е само игра, а начин на живот.

С помощта на новите технологии и разните iPhone-и, iPad-и, iPod-и и т.н., децата могат постоянно да играят компютърни игри, без значение дали са на улицата или в училище. „Купи ми мамо iPhone, пък ме прати навън” ще е новият лозунг на подрастващото поколение. Виновни обаче са не децата, а всички останали, които позволяват това - родителите, индустрията, телевизията и пр.

Родителите май са забравили основното си задължение - да възпитават и да се грижат за здравето на децата си. Нека се замислят колко по-прекрасен, спокоен и здравословен би бил животът на техните деца, ако ги научат на игрите от своето детство.

Снимки: http://www.sxc.hu

Детство мое... изгубено
Детство мое... изгубено