Диета според зодията

  • Сподели:
Диета според зодията

Експерти от Центъра за съвременна астрология и езотерика "Нострадамус" във Франция съвместно с авторитетни медици, диетолози и алтернативни лечители са съставили програма за здравословно хранене.

Това е диета според датата на раждането или по-точно според зодиакалния знак. Дългогодишни проучвания доказват, че именно това целенасочено хранене е особено ефикасно на фона на многообразието от модни диети.

Стихията на Огъня

Родените в огнените зодии Овен, Лъв, Стрелец са характерни с активна дейност, а тя на свой ред изисква много енергия. За нея е нужна увеличена калорийност на хранителните продукти. Затова, независимо от доста активната обмяна на веществата, голяма част от тези хора са с малко или повече наднормено тегло. Чувствайки се вечно гладни, те се опитват да се запасят с достатъчно количество енергия, като буквално настървено ядат. 

За много от тях е характерно неконтролируемото потребление на храна, което представлява сериозно заболяване и нарушава фините настройки на организма. Щом например поредният амбициозен план на Овена, Лъва и Стрелеца се провали, те преживяват силен стрес, който задълбочава ненаситността в дословния смисъл на думата. А тя диктува неразумното и неправилно меню, откъдето идват и излишните килограми.

Препоръката към огнените зодиакални знаци е да предпочитат белтъчната диета, която има много разновидности. Въпросът е в това кои продукти доставят нужните и най-ценни белтъци.

Понеже Овенът и Лъвът са безнадеждни "месари", за тях е добре да наблегнат на говеждото, овнешкото и свинското - печено или варено, но не пържено. За Стрелеца, управляван от Юпитер, е по-полезно да вземе за основа в храненето си рибите и морските продукти.

На огнените знаци са противопоказни не толкова продукти с високо съдържание на мазнини (например месо и всичко приготвено на негова основа), колкото продукти с високо съдържание на въглехидрати, които обикновено се трупат в хладилника по-често от белтъчините. За да залъжете негодуванието или гнева, трябва да разполагате с варено пиле, варена кокошка или нетлъсто телешко.

Стихията на Земята

В нея са Телецът, Девата и Козирогът. Те имат забавена обмяна на веществата, която води до неотклонно, макар понякога и незабележимо увеличаване на теглото. Тези знаци по-често са вегетарианци, отколкото месоядни. Така природно е нагоден техният организъм. Във всеки случай много от тях със седмици без всякакво напрежение могат да преживеят само с растителна храна - зеленчуци, плодови или продукти от тях, които не са така ценни в енергийно отношение като месните продукти. 

Трябва да се знае нещо много важно: ако, независимо от строгото вегетарианство, продължавате да наддавате или не можете да свалите излишните килограми, трябва да поработите над ускоряването на обмяната на веществата, а не да се отказвате от разумни обеми растителна и млечна храна, отвъд които диетата свършва и започва гладуването. Може би си струва да опитате качествени биологични добавки, както и да се откажете например от солта въобще.

Установено е, че в тази група най-бързата обмяна на веществата имат тези, които са родени под знака на Девата, но в зряла възраст при много представители на тази зодия започват проблеми със стомаха, които имат непредсказуеми последици. Затова е полезно Девата от младини да се приобщи към вегетарианството (може да не е от най-строгото, т.е. да ядете и мляко) - не за да отслабва, а за да не претоварва стомашно-чревния тракт с тежки белтъци и съответно да избегне проблемите в бъдеще.

Що се касае до Козирога, то този знак, за съжаление, има склонност към ранно стареене. И немалка роля в него играе пристрастието към месото! Затова родените в тази зодия трябва да следят в храната им да има много антиоксиданти - вещества, отговарящи за младостта на организма. 

Специални изследвания на френски учени показват, че ежедневният прием на четири супени лъжици мед, разреден с вода, значително повишава например нивото на антиоксидантите в кръвта. 

Обективна картина дали анализите на кръвта, които в продължение на месец редовно се правели на 25 пациенти на възраст от 18 до 68 години. Повечето от продуктите, които имат ефект в борбата със състаряването, имат растителен произход и към десетката на най-ефективните във френския списък са включени черната боровинка, артишокът, червеният фасул, малините, сливите, ягодите, червените и зелени ябълки, орехите, черешите.

Стихията на Въздуха

За Близнаците, Везните, Водолея е характерна бърза обмяна на веществата. Затова всяка промяна в системата на хранене, насочена към намаляване на калорийността, води при тях до добри резултати. Най-ефективни за хората от тези зодии са т.нар. мобилни диети. Тяхната особеност е не само твърдото ограничение на употребяваните калории, но и планирането менюто в зависимост от резултата, който човекът смята да постигне. 

Съвременните производители предлагат най-разнообразни мобилни диети за бързо приготвяне с различна калорийност (примерно от 800 до 1500 калории на ден) и с различен състав на продуктите - както вегетариански, така и месни.

Освен това за Близнаците, Везните и Водолеите е подходящо храненето, при което денонощният обем на продуктите се разделя на 6-8 порции и се изяждат с интервал два-два и половина часа. 

Обикновено наддаването на тегло при въздушните знаци винаги е свързано с хранене "за компания" - дори ако това е кърмачето, след което младата майка дояжда кашите, пюретата и супичките. 

На риск да напълнеят са подложени и онези представители на въздушните знаци, които са приковани към своето работно място, но при това реално изпълняват малък обем работа. Именно те охотно разнообразяват скуката си с чипс, пуканки и солени бисквити.

Затова, ако сте от тези зодии и искате забележимо да отслабнете, заемете се с търсене на работа с ненормиран работен ден, където главен фактор е целта, а не "святото" спазване на границите на работното време.

Стихията на Водата

Рак, Скорпион и Риби често имат не наднормено тегло, а пълнота, която едва ли може да бъде отстранена с помощта на диети. Къде е причината? Най-често в нарушения на ендокринната система. Представителите на водните знаци повече от другите страдат от отклонения в работата на многобройните жлези с вътрешна секреция, които освен другите функции, управляват и чувството за ситост и глад. 

Затова, преди да започнете да отслабвате "от понеделник", направете прост тест за състоянието на ендокринната си система.

Когато се събудите от сън, поставете термометъра под мишницата. Ако в продължение на седмица температурата на тялото ви е под 36 градуса, не бива да намалявате обема на употребяваната храна, а да се обърнете към лекар и точно да установите кой орган не е наред.

Ако сте уверени, че сте здрави, най-разумното е да прибегнете към диета, обусловена от особеностите на вашата кръвна група. Работата е там, че при Раците, Скорпионите и Рибите са силни такива планети като Луна и Нептун, а те отговарят за всички процеси с течности в организма, за лимфата и кръвта. 

Разделното хранене по кръвната група не дава никакъв резултат за стихиите на Огъня, Земята и Въздуха, но за водните знаци тази диета е извънредно ефективна. Тя не изисква големи жертви, защото обемът на употребяваната храна е напълно достатъчен, за да не се чувствате гладни. 

Главното е да изберете надежден медицински център, който да направи съответните анализи и да установи към коя кръвна група (0, А, В, АВ) се отнася вашата: там ще ви дадат конкретни препоръки. Но като цяло диетата по кръвната група изисква отказ от картофи и бобови за тези, които са от група 0, от месо - за тези от А група, от повечето брашна за група В, и за АВ - това, което е забранено поотделно за А и В.

Ще завършим с един важен съвет. За хората от водните зодии е много полезен зеленият чай. Тази напитка почти не съдържа кофеин и не предизвиква състояние на възбуда, затова пък потушава непрекъснатия апетит.

Източник: Lechitel.bg