Дразнещи фрази след летния отпуск

  • Сподели:
Дразнещи фрази след летния отпуск

Въпреки че е едва началото на август, лятната ваканция за доста хора вече е приключила. Ако вашата не е, със сигурност, след като свърши, ще се сблъскате с някоя от следните дразнещи вметки. Лично аз отдавна съм се научила да се забавлявам и никога да не ги употребявам.

1. "Хич не си почернял. Все едно не си бил на море". Това е много типична реплика, която чувам всяка година. Сякаш качеството на почивката се мери със степента на почернялост. Познавам хора с алергии от слънце, които се крият под чадър и шапка, има и бохеми, които целодневно (и целонощно) пият в бара и само гледат към морето, без да се въодушевяват от горещите ласки на слънцето.

Факт е обаче, че повечето мацки се дразнят като им кажат, че не са достатъчно черни, тъй като усилието за перфектен тен е било голямо и сега някак се обезсмисля с две-три чужди реплики. И започват да се тюхкат - ако бях взела 30-ти фактор, а не 50-ти, щях ли да почернея повече?!

2. Идеята да ходиш на почивка, за да разберат и другите, се материализира чудесно откакто има социални мрежи. Вече не е нужно да имаш добър тен, за да си личи, че си бил на море. Пускаш снимки и се тагваш. Така че, спокойно, момичета (в сферата на шегата, разбира се).

А иначе цялото обобщение и глобализация - що не си почернял като ходи на море - е, леееко нетактично,неуместно и невъзпитано. Може да ходиш на море не с единствената цел да почернееш.

3. "Свърши ли ти отпуската? Ужас!". Дразнещо. Не стига, че на теб самият ти е кофти, че лятната ти ваканция е свършила, ами и някакви случайни хора трябва да ти го натякват, с което правят ситуацията двойно по-неприятна.

А възклицанието "Ужас!" е едно от най-несимпатичните словесни клишета, които чувам. Ужас е Втората световна. Това, че ваканцията е свършила не е най-веселото събитие на света за теб, но чак пък ужас…

4. "Ма, ти на море в България ли беше?! В Гърция е сто пъти по-яко. Тук е много гадно... Ти на планина ли беше, на море си е по-така! Що пък на палатка, толкова ли не събра пари за хотел?! В Китен ли, бе, брато. Другият път в Приморско да идеш, сто пъти по-яко е. В Созопол ли? Какво прави там? Има много водорасли. Догодина - на Север!...." и прочие и прочие вариации, което причислявам към желанието на българите да си "врат носа" в чуждата работа и да "гледат" в чуждата паница.

Всеки сам може да прецени къде да отиде на почивка, къде му харесва повече, къде му е интересно и къде скучно. Въпрос на личен избор. Досадно и безсмислено е да се дава акъл, когато не е поискан. Биенето в гърдите тип "мойто си е най-хубаво" и където аз съм бил, си е най-добре също намирам за балканско тесногръдие.

Всички очи гледат различно и това трябва да се уважава. Представете си иначе - целият свят ще се изсипе в Приморско, например, защото там е най-хубаво.

5. "Мойта отпуска (мъка) едва сега започва". Казано не съобщително, а ехидно и леко злорадо с нюанс към заяждане. И цялата еуфория около надцкването кой колко дни и къде е почивал. Виждала съм даже и колеги по бюро, които си препращат снимки с цел да се дразнят - тези, които почиват да дразнят тези, които работят.

И пак да кажа - ако успееш да се дистанцираш от абсурдността на тези реплики и не ги приемаш лично като вмешателство в собственото ти пространство, могат дори да бъдат забавни. С повечко усилия, де!