Думи от любов

  • Сподели:
Думи от любов

Казват, че любовта е универсалният език на човечеството. Служейки си с нейните изразни средства, няма как да се изгубите в превода или да останете неразбрани.

Когато отправяте призив за любов, когато демонстрирате мащабите на любовта си, когато търсите взаимност, вие се изразявате еднозначно. Изказът не може да бъде некоректен или неточен по своите структура или семантика. Любовта говори с жестове, недоизказаност, знаци и дори с отрицание.

Езикът на любовта е символичен, нелогичен и закодиран. Той не предполага общосподелима азбука от дефиниции и препратки, а напротив - неговата вътрешна аналогия се разраства и предава безсловесно.

Неизброими са думите и изразите на любов, които нямат точно съответствие в масовия културен речник, но са познати по своето значение на всеки любовоговорящ.

Tiam (фарси) – проблясъкът в очите ти, когато за първи път срещаш погледа на някого.

Kilig (тагалски/филипински) – усещането на пеперуден летеж в стомаха, появяващо се обикновено, когато нещо романтично ти се случи.

Mamihlapinatapai (ягански/чилийски) – споделено негласно знание между двама души, които си мислят или представят едно и също нещо, но не предприемат стъпка един към друг.

Forelsket (норвежки) – неописуемата еуфория, която те обзема, когато започнеш да се влюбваш.

Ubuntu (банту) – в буквален превод "Аз откривам своя смисъл в теб, ти откриваш твоя смисъл в мен."

Cаfune (бразилски) – нежно прокарване на ръката през косата на някого, когото обичаш.

Nunchi (корейски) – отдадено изслушване на проблемите на обичания човек и споделяне на неговото настроение.

Kummerspeck (немски) – в буквален превод "бекон от огорчение"; душевното пренатоварване, което получаваме след емоционалното пренасищане.

Saudade (португалски) – непрестанен копнеж по нещо, което е обречено на несбъдване; носталгично търсене на някого, който е бил обичан и след това изгубен.

Ittuaqtuinnaqtuq (ескимоски) – повтарящо се взиране навън, за да проверим дали някой се завръща.

Wabi-sabi (японски) – умението да откриваш красота в несъвършенството; приемане на цикъла между живота и смъртта.

Богатството на езика на любовта отразява емоционалната широта и многоисказността на сърцето. И ако той не познава словесните ограничения, то любовта по своя смисъл е метафора за красноречието в душите ни.

Понякога бива непремерена, друг пък недоизречена, често изпълнена със стилистични и логически грешки. Тя пренася значението на един обичащ в съществото на друг и обратното.

Затова използвайте езика, съчинявайте свои думи на любов и сътворявайте значението на това да обичаш. Ubuntu!