Джон Рокфелер: 12 ценни съвета за успеха

  • Сподели:
Джон Рокфелер: 12 ценни съвета за успеха

Джон Рокфелер (1839 - 1937 г.) е американски предприемач, осъществил революция в петролната индустрия. Бизнесът му го превръща в един от най-заможните хора в света. Още като дете вярва, че ще натрупа голямо състояние и ще използва парите разумно за доброто на човечеството. Известен като голям филантроп, Рокфелер е дарил повече от 500 милиона долара за благородни каузи.

Вижте 12 негови съвета, които могат да помогнат на човек да успее в живота.

1. Работи по-малко за друг и повече за себе си. Колкото по-малко работиш за себе си, толкова по-лошо ще живееш.
 
2. Прави икономия на парите. Търси къде можеш да купиш продукти по-евтино или с отстъпка. Съставяй предварително списък на необходимите стоки и купувай само по списък.
 
3. Ако имаш малко пари, започни бизнес. Ако изобщо нямаш пари, трябва да почнеш бизнес веднага.
 
4. Пътят към богатството е само чрез пасивния доход, който идва при теб независимо от усилията ти. Създай източник на пасивен доход и живей за свое удоволствие.
 
5. Мисли как да изкараш минимум 50 000 долара на месец. Може и повече, но не и по-малко.
 
6. Парите ще идват при теб чрез други хора. Затова бъди общителен. Необщителните хора твърде рядко стават богати.
 
7. Обкръжението от бедни хора винаги те води към бедност. Задължително трябва да общуваш с победители и оптимисти.
 
8. Бедността идва, ако бягаш от отговорност. Не си измисляй оправдания защо точно сега не можеш да вървиш към своята цел.
 
9. Изучавай биографиите и мислите на най-богатите хора на света.
 
10. Мечтите са най-главното в твоя живот. Важно е да мечтаеш и да виждаш, че мечтите ти се сбъдват. Човек започва да умира, когато престане да мечтае.
 
11. Помагай на хората не за пари, а с чисто сърце. Но само на хора, но които ти искаш да помогнеш. Давай 10% от приходите си за благотворителност.
 
12. Създавай бизнес системи и се наслаждавай на своите пари.

Джон Рокфелер: 12 ценни съвета за успеха

Първоначално Джон Рокфелер се захваща с търговия със земеделски продукти и печалбите му растат главоломно, макар и да са нищо в сравнение с това, което ще му донесе нефта. През 50-те години на XIX век нефта започва да се използва за осветление. Самюел Андрюс, индустриален химик, който знае как да "пречисти" нефта, предлага на Джон да се захванат с индустриално рафиниране. Рокфелер организира картел, който си извоюва преференциални цени от железопътните превозвачи. През 1870 г. Рокфелер и неговият партньор Хенри Фледжлър създават съвместно акционерно дружество Standard Oil, в което се включват складове, цистерни и оборудване.

По-късно Рокфелер създава и картел на превозвачите, наречен South Improvement Co. По този начин във властта на Рокфелер е повече от 90% от нефтеният бизнес в САЩ. Той разбира, че бъдещето е в тръбопроводите и Standard започва строежи в Кливланд и Бъфало. В края на XIX век Рокфелер вече контролира 1/3 от производството на страната.

Снимка: djjapancakes.com