Екхарт Толе: Нищо не е такова, каквото ни изглежда

  • Сподели:
Екхарт Толе: Нищо не е такова, каквото ни изглежда

Екхарт Толе e духовен учител, роден на 17 февруари 1948 г. в Люнен, Германия. Когато е на 13 години се премества в при баща си в Испания, а на 19 отива да учи в Англия.

Той споделя, че на 29-годишна възраст изживява внезапно и радикално духовно пробуждане, което нарича "Просветление" - описва го като освобождение от индентифицирането със собствената личност.

Тъй като не е бил привързан към никоя религия или духовен учител, той се нуждае от години, за да интегрира това ново състояние в своето ежедневие.

По-късно Толе започва да работи индивидуално и в малки групи като духовен учител. До момента е публикувал четири книги, първата от които "Силата на настоящето" заема първото място в бестселър-списъка на "Ню Йорк Таймс" и е преведена на над 30 езика.

Да видим 20 интересни мисли на популярния духовен учител.

1. "Нищо не е такова, каквото ни изглежда."

2. "Дa oбичaш oзнaчaвa дa oтĸpиeш ceбe cи в дpyгитe."

3. "Любовта не е отвън, тя е дълбоко вътре във вас. Вие никога не можете да я загубите и тя не може да си тръгне."

4. "Как" е винаги по-важно от "какво".

5. "Най-големият враг на егото е настоящият момент, което ще рече - самият живот."

6. "Докато не получите достъп до силата на "настоящето", всяка емоционална болка, която изпитвате, ще продължава да живее във вас."

7. "Може да загубите нещо, което притежавате, но не може да загубите нещо, което сте."

8. "Скуката, гневът, тъгата, или страхът не са ваши, не са лични. Те са състояния на човешкия ум. Те идват и си отиват. Нищо, което идва и си отива, не сте вие."

9. "Ако умственото развитие и натрупването на знания не бъдат балансирани от съответно израстване на съзнанието, потенциалът за нещастие и беди е много голям."

10. "Хората не осъзнават, че сега е всичко, което съществува. Няма минало или бъдеще, освен като спомен или очакване в ума. Миналото ви дава самоличност, а бъдещето - обещание за спасение. И двете са илюзии."

11. "Не всички мисли и емоции са свързани с егото. Превръщат се в его само когато се идентифицирате с тях и ви обземат напълно, т.е. когато станат Аз."

12. "Bcичĸи нeщa, ĸoитo нaиcтинa cи зacлyжaвaт – ĸpacoтaтa, любoвтa, твopчecтвoтo, paдocттa и вътpeшния миp възниĸвaт oтвъд yмa."

13. "Вие сте тук, за да позволите да се осъществи божественото предназначение на Вселената. Да, точно толкова значими сте!"

14. "Да не се съпротивляваш, да не съдиш и да не се привързваш са трите аспекта на истинската свобода и на просветления начин на живот."

15. "Най-силният катализатор за промяна в една връзка е пълното приемане на партньора - такъв, какъвто е, без да изпитвате потребност да го съдите или променяте."

16. "Да живееш по начина, по който се виждаш или начина, по който те виждат останалите е неистински живот."

17. "Повечето хора никога не са напълно присъстващи в "сега", защото подсъзнателно вярват, че следващият момент трябва да е по-важен от сегашния. Но така пропускат целия си живот, който никога не е сега."

18. "Иcтинcĸитe oтнoшeния нe ca тeзи, ĸoитo ce дoминиpaт oт eгoтo. B eднa иcтинcĸa вpъзĸa взaимooтнoшeниятa ca oтĸpити и внимaниeтo e нacoчeнo ĸъм дpyгия чoвeĸ."

19. "Не се стремете към щастие. Ако го търсите, няма да го намерите - стремежът е антитеза на щастието. Щастието винаги е нещо изплъзващо се, докато свободата от нещастието винаги е постижима и то постижима сега, в този момент - в момента, в който престанете да си създавате истории за вашето нещастие."

20. "Духовното пробуждане е пробуждане от съня на мислите."