Емоционална непривързаност при двойките - причини и преодоляване

  • Сподели:
Емоционална непривързаност при двойките - причини и преодоляване

Хващали ли сте себе си или партньора си да избягвате тежки разговори, които изискват уязвимост и откритост? Сдържат ли се да бъдат напълно такива, каквито вие искате? Или може би вие сте този, който се изключва, когато почувства, че се приближава твърде близо до комфорт? Независимо дали е умишлено или непреднамерено, този вид избягване може да бъде знак за емоционална откъснатост, което да повлияе негативно на връзката ви по повече начини, отколкото някой от вас осъзнава.
В основата си емоционалното откъсване означава, че някой физически присъства във взаимодействие или връзка, но не присъства емоционално или участва.

Психологът д-р Перпетуа Нео споделя подобна аналогия, която дава начало на мислите: „Когато вашият партньор е емоционално откъснат, имате чувството, че гребате сами в лодка, която изисква двама души да работят в нея." Не само, че това звучи едновременно невероятно трудно и изключително разочароващо, но също така може да предизвика объркване и още по-лошо, негодувание - да се изгради с течение на времето.

Всъщност връзката ви може да е функционална, но последствията от това, че сте с емоционално откъснат човек, е почти невъзможно да се игнорира в дългосрочен план.
Това нездравословно поведение идва, когато емоциите започнат да изплуват на повърхността и вие или вашият партньор може да ги изтласкате в опит да останете хладни, спокойни и сдържани.
Ако четенето на това резонира с вас и се чудите дали вие или вашият партньор сте емоционално откъснати, промяната е възможна. Има внимателни решения, които да вземете и три важни проактивни стъпки, които можете да предприемете:

Обърнете внимание на причината

На първо място, разберете какво причинява емоционално откъсване от вас или партньора ви. 
Какъвто и да е уникалният случай, д-р Нео съветва двойките да се справят с него. "Открийте корена на проблема", казва тя. "Дали това е било причинено от определен стрес, който е сламата, която е счупила гърба на камилата?"
Въпреки че в началото този въпрос може да изглежда поляризиращ, работата по идентифициране на препятствието е от съществено значение за решаването на проблема. Често тези разговори могат да бъдат неудобни и изискват ниво на уязвимост, с което вие или вашият партньор може да не сте свикнали, но те несъмнено са необходими, за да се преодолее бариерата, която поддържа емоционалното откъсване.
Като общувате без задръжки и подкрепяте от все сърце партньора си (или обратно), вие ще продължите напред, вместо да останете фиксирани върху минали събития.

Общувайте

След като установите корена на проблема, работете активно за продължаването на насърчаването на тази новооткрита отворена линия на комуникация . Д-р Нео предлага да се направи още една крачка напред, като се определят основни правила доколкото е приемливо и недопустимо във вашите отношения.
Стремете се да започнете с нещо просто и да се придържате към него последователно. „За танго са необходими двама - казва д-р Нео. - Решете да си говорите честно и любезно и да се посветите на времето, което сте отделили за това."
Докато навигирате по тази нова, емоционално инвестирана територия с партньора си, задаването на въпроси по пътя е по-важно от всякога. Например, д-р Нео приписва някои емоционално откъснати отношения на негодувание. Ако случаят е такъв, въпросът, който трябва да зададете, е: Какво да правя или да не правя, което предизвиква негодувание? Като предизвикате по-смислен разговор с партньора си и ги поканите да изрази истинските си чувства в безопасно пространство, ще научите как действията ви влияят на чувствата му. Този тип автентична комуникация може да отнеме известно търпение и отчетност в краткосрочен план, но дългосрочните ползи ще ви свържат на по-дълбоко ниво.

Свържете се със себе си

Ако вие или вашият партньор сте емоционално откъснати, това означава, че не само сте емоционално недостъпни във връзката си, но и вероятно нямате връзка със самите себе си. Това несъзнателно може да има последици, които се пренасят в множество аспекти на живота ви - включително семейство, приятелства и романтични отношения.
Истината е, че любовните ви отношения ще се подобрят само когато отношенията ви със самите вас се подобрят - в този случай няма лесен изход. Като станете отворени, честни и уязвими към себе си и частите, които сте игнорирали, ще видите, че тези празноти просто са били копнеж за вашата любов и комфорт.

Преди всичко начина, по който говорите със себе си, възприемате се, третирате се и чувствате себе си, ще трябва да бъде надграден, за да съответства на най-точната визия, която имате за себе си.
Вместо да преценявате, критикувате или пренебрегвате себе си и вашите нужди, трябва да се научите как да обичате, хвалите, признавате, насърчавате, почитате и уважавате, за да се отървете най-накрая от емоционалната непривързаност.