Емпатия и справяне с конфликти

  • Сподели:
Емпатия и справяне с конфликти

Емпатията е нож с две остриета. Емпатът е като мини-екстрасенс, който усеща подводните течения на темата и извежда невидимата информация на повърхността. Но по време на конфликт интуитивният ум на емпата може да бъде претъпкан. Поглъщането на емоционалното съдържание на стаята - доброто, лошото, е изтощително. Придвижването по тези емоционални граници може да отбележи разликата между тежест - и свръхсила.

ЕМПАТИЧЕН


Като емпат в напрегнат момент, сърдечната ви честота може да се ускори дори повече от нормалното. Гневът ви може да се засили, тъгата ви да е по-силна. По-трудно е да контролирате собствените си емоции, тъй като и емоциите на партньора ви преминават през тялото ви. Трудно е да се направи разлика между двете - в края на краищата, ако е в тялото ви, трябва да е ваше, нали? Не точно.
Тези стъпки могат да ви помогнат да разберете какви чувства ви принадлежат, за да можете да се справите с конфликта по-лесно. 

Визуализирайте, че изчиствате всичко, което не ви принадлежи. Веднага щом почувствате нарастващо напрежение, представете си вятър, който духа през вас и отблъсква всички чувства или физически усещания, които не са ваши.

Поставете граници. Това е намерение. В собствения си ум поставете намерението, че ще изпитате само емоциите и физическите усещания, които са ваши. Енергията реагира на намерението.


ЧУВСТВИТЕЛЕН

Чувствителните не изпитват емоциите или физическите усещания в собственото си тяло. Чувствителните хора са наясно какво чувства другият. Те го усещат и разбират психически, но не изтеглят или допускат информацията в собствените си тела. Ако се разпознавате като чувствителни, ето стъпките, които можете да предприемете по време на несъгласие, за да поставите благодат в ситуацията.

 Потопете се по-дълбоко в това, което чувствате. Често, когато изпитваме силна емоция, инстинктивно се отдръпваме от нея. Въпреки това, когато можем да потънем по-дълбоко в това, което чувстваме, ние оставаме по-свързани с чувството за себе си и сме по-малко повлияни от страха.

 Приемете това, което чувствате вие и вашият партньор. Когато имаме емоционални реакции, сме склонни да преценяваме себе си, вместо да приемаме. Съденето забавя всичко. Освободете се от вашата преценка и тази на партньора ви, за да участвате пълноценно в настоящия опит.

 Слушайте. Поемете дълбоко въздух и слушайте партньора си. В края на краищата, ако сте по-осъзнатото същество в този момент, можете да зададете енергийния тон. Слушането без прекъсване или обяснение изпраща ясно послание за уважение, приемане и двете енергии разсейват напрежението.

 Премахнете защитата си. Внимавайте да не се разминавате или да бъдете защитни, докато слушате отсрещната страна. Когато сте в отбрана, енергията се усеща от другия като атака и ви поставя като противници, което може да подхрани повече напрежение и да породи болезнени чувства. Най-често човекът, с който се намирате в несъгласие, не е противник, а някой, от когото се чувствате неразбрани в този момент. Не забравяйте да отбележите разликата. Истинските противници са малко и са далеч помежду си.

 Почитайте чувствата и опита на партньора ви. След като изслушаме партньора, ни се иска да обясним „нашата страна" на нещата. Когато правим това, партньорът ни не се чувства чут. Вместо да се впускате в обяснения, потвърдете всичко, което сте чули да изразява. Това не означава, че казвате, че вашият партньор е прав или грешен, просто му давате да разбере, че осъзнавате опита и нуждите, които е изпитал.

 Изразете се уязвимо. В разгара на турбуленцията изборът да излъчва сурова уязвимост, придружен от автентично сърце, е отличителен белег на еволюиралия живот. Кажете на сърцето си, че всяка нужда, която имате, може да бъде задоволена по някакъв начин. След като сте сигурни в това, можете да се отпуснете в общуването, вместо да крещите, за да бъдете чути.

 Бъдете отворени за компромиси. Твърде често виждаме компромиса като загуба. Когато погрешно тълкуваме преговорите, че не са успели, вместо акт, който осигурява печелившо решение и за двамата партньори, това прави компромисите по-малко привлекателни. Променете гледната си точка. Вижте компромиса като начин да зарадвате и двама ви. В края на краищата, да видите партньора си щастлив, е достатъчна причина да се насладите на компромис.

 Един от трудните аспекти на това да бъдеш човек, е умението да се научиш да приемаш милостиво. След преодоляване на напрежението е важно да сте отворени за приемане на извинения и любов, както и за свободно предлагане на прошка. Внимавайте да не носите наранявания напред. Говорете за всички аспекти на несъгласието, докато не почувствате мир в сърцето си.