География на блаженството или къде по света хората са най-щастливи

  • Сподели:
География на блаженството или къде по света хората са най-щастливи

Предлагаме ви няколко цитата от "География на блаженството" - книга, в която журналистът Ерик Уайнър обикаля света в търсене на най-щастливата му нация. Книга, разказваща за вечния човешки устрем към удовлетвореност и какво значи тя в различните точки на света.

• "В Америка малцина са щастливи, но всички говорят непрекъснато за щастието. В Бутан повечето хора са щастливи, но никой не го споменава. Това е страна, в която хората не се самоанализират, лишена е от книгите за самопомощ и от какъвто и да е екзистенциален страх..."

• "Може би Платон не е бил прав. Може би именно изучаваният живот не си струва да се живее. Или казано по друг начин и да цитираме друг бял мъж: "Задайте си въпроса дали сте щастливи, и мигом ще престанете да бъдете щастливи."

• "Най-добре е за мъжа да бъде средно мъдър, а не прекалено хитър и умен. Ученият мъж с дълбоко познание рядко е щастлив в душата си."

• "Ако не сте щастливи, по-добре спрете да се тревожите за това и вижте какви съкровища можете да оберете от собственото си нещастие."

• "Онова, което някои хора наричат късмет, ние наричаме Бог. Но нека го наречем непредсказуемост. Например вие правите едно и също нещо десет пъти и все не се получава. На единадесетият път обаче става. Цялата Вселена е шанс и вероятност. Така че ние приемаме всичко." - Сундар за щастието в Индия

• "Проумявам, че това е проблемът при хедонистите скитници като Синтия и при много от нас, американците, с нашето непрестанно търсене на щастието. Може да сме напълно щастливи сега, но утрешният ден ни примамва с перспективата на някакво по-щастливо място и за по-щастлив живот. Така че за нас всички варианти си остават отворени. Ние никога не можем да се отдадем изцяло на нещо. Според мен това е много опасно. Не можем искрено да обичаме някое място или човек, ако всеки момент сме готови да си тръгнем."

• "Ние сме една спасителна лодка, люшкаща се в бурно море; можем да вземем и да спасим неколцина корабукрушенци; ако обаче всички се опитат да се качат на борда - всички отиваме на дъното."

• "Неотдавнашни изследвания на щастието, или субективното благоденствие, разкриват, че парите наистина купуват щастие. Само че до определена граница. А тази граница е изненадващо ниска: около петнадесет хиляди долара годишно. След това връзката между икономическия растеж и щастието се изпарява."

• "Замислете се върху думите на Ричард Лейърд, професор в Лондонското училище по икономика, който казва: "Те (американците) са станали по-богати, работят много по-малко, имат по-голяма отпуска, пътуват повече, живеят по-дълго и са по-здрави. Но не са по-щастливи."

• "В едно богато, индустриализирано общество, в което се предполага, че се наслаждаваме на изобилие от свободно време, човек е демотивиран да прави каквото и да е, ако то не му носи или пари, или незабавно наслаждение."

Из "География на блаженството" от Ерик Уайнер