Грешки във възпитанието на децата, които не трябва да допускаме

  • Сподели:
Грешки във възпитанието на децата, които не трябва да допускаме

Експертът по лидерство и автор на психологически бестселъри Тим Елмор разкрива типичните грешки на родителите, които предварително програмират в децата неувереност и ограничават шансовете им да станат успешни в кариерата или личния живот.

Тим Елмор съветва настоящите и бъдещите родители да се опитат да избегнат следните грешки.

1. Не даваме на децата да рискуват

Живеем в свят, пълен с опасности на всяка крачка. Лозунгът "Безопасността преди всичко" увеличава нашия страх и затова налагаме на децата си всякакви забрани. Психолози са установили, че ако децата не играят на улицата, ако не са падали и обелили коляно, то в зряла възраст те често страдат от фобии.

Детето трябва няколко пъти да падне, за да разбере, че това е съвсем нормално. Подрастващите трябва да се скарат и да преживеят първата горчива любов, за да достигнат емоционална зрялост, без която са невъзможни дългосрочните отношения.

Изключвайки риск за житота на детето, по този начин възрастните зараждат ниска самооценка в бъдещето му.

2. Твърде бързо се притичваме на помощ

Днешното поколение млади хора не са успели да развият някои умения, които бяха присъщи на децата преди 20-30 години. Когато твърде често идваме на помощ и прекалено обгрижваме децата си, ние ги лишаваме от възможността те сами да търсят изход от сложните ситуации.

Рано или късно децата привикват към това, че някой винаги ще ги спасява. Въпреки че в света на възрастните отношенията са устроени по съвършено друг начин. Рискувате вашите деца да се окажат трудно приспособими в живота на възрастните.

3. Твърде лесно изпадаме във възторг от тях

Правилото "всеки участник да получава награда" позволява на детето да се почувства особено и различно. Но изследвания на съвременните психолози показват, че този метод създава непредвидени последствия.

След известно време детето забелязва, че единствените хора, които го мислят за удивителен, това са мама и татко, а останалите не мислят така. И тогава детето започва да се съмнява в обективността на своите родители. Приятно му е да получи похвала, но разбира, че това е далеч от действителността.

С течение на времето детето се научава да преувеличава и лъже, за да избегне неприятната реалност. Защото то не е приспособено за сблъсъка с трудностите.

4. Позволяваме чувството за вина да засенчи доброто поведение

Кажете ясно на детето си "Не", "Не сега", когато това се налага, за да се научи да се бори за своите желания и потребности. Ако в семейството има няколко деца, родителите обикновено смятат, че е несправедливо да се награждава едното дете и да се остави другото лишено.

Но да се награждават винаги всички е нереалистично. По този начин ние пропускаме да покажем на децата си, че успехът зависи от собствените ни усилия и постъпки.

Помислете два пъти, преди да възнаградите детето си с разходка до някой МОЛ. Ако отношенията ви са изградени само на материални стимули, децата няма да почувстват нито вътрешна мотивация, нито безусловна любов.

5. Не се разделяме с грешките от собственото си минало

Ще дойде време, когато порасналият тийнейджър ще поиска да "разпери криле". И родителят е длъжен да му позволи да го направи. Това не означава, че няма да помогнете на децата да се ориентират в неизвестното.

Споделете с децата си грешките, които сте правили на тяхната възраст и избягвайте прекалените нравоучения за пушенето, пиенето и наркотиците. Децата трябва да са готови за среща с неприятностоте в живота и да могат да носят отговорност за последствията от своите решения.

Разкажете им какво сте чувствали, когато сте се сблъсквали с подобни обстоятелства, от какво сте се ръководели в постъпките си, какви уроци сте усвоили. 

6. Ние сами не правим това, на което учим децата си

Като родители ние сме длъжни да моделираме такъв живот, какъвто искаме за нашите деца. Сега именно вие сте лидерите в семейството, затова сте длъжни да се придържате към истината в отношенията с другите. Следете постъпките си, даже и по-малките, защото децата ви наблюдават.

Ако вие заобикаляте прaвилата, то децата ще знаят, че това е приемливо и за тях. Покажете им какво означава с удоволствие да помагат на другите. Правете хората и местата около вас по-добри и децата ви ще започната да правят същото.