Харпър Ли: Преди да мога да живея с други хора, трябва да живея със себе си

  • Сподели:
Харпър Ли: Преди да мога да живея с други хора, трябва да живея със себе си

Харпър Ли (28 април 1926 - 19 февруари 2016) е авторката на една от класиките в американската литература - "Да убиеш присмехулник". Творбата й печели Пулицър и е обявена за най-добрия роман на всички времена във Великобритания.

Ето и 20 прекрасни цитата на американската писателка.

1. "Преди да мога да живея с други хора, трябва да живея със себе си."

2. "Хората не обичат да имат около себе си някой, който знае повече от тях. Това ги наскърбява."

3. "Запомни това – винаги е по-лесно да погледнеш назад и да видиш какви сме били вчера, преди десет години. Трудно е да видиш какви сме в момента."

4. "Просто има такъв тип хора, които са толкова заети да се тревожат за бъдещия свят, че така и не се научават да живеят в този."

5. "Нещата винаги са по-добри на сутринта."

6. "Книгата, която трябва да прочетеш, не е тази, която мисли вместо теб, а тази, която те учи да мислиш."

7. "Човек може да съди враговете си, но е по-разумно да ги опознае."

8. "Никога не можеш да разбереш един човек, докато не видиш нещата от неговата гледна точка – докато не влезеш в кожата му и не се разходиш в нея."

9. "Присмехулниците са напълно безобидни и пеят, за да ни веселят. Те не ядат нищо от градините на хората, не си правят гнездата в плевните, само пеят от сърце за нас. Затова е грях да убиеш присмехулник."

10. "Хората виждат най-вече това, което искат да видят и чуват това, което искат да чуят."

11. "Когато детето те пита нещо, отговори му, за бога. И не прави от това театър. Децата са деца, но по-бързо от възрастните забелязват увъртанията и само се объркват."

12. "Най-голямата чест, която можеш да отдадеш на един човек, е да му се довериш, че ще направи правилното нещо. Толкова е просто."

13. "Храброст е, когато знаеш, че си победен още преди да започнеш, но въпреки това започваш и се държиш докрай. Рядко побеждаваш, но понякога се случва."

14. "Атикус беше казал, че е учтиво да говориш с хората за това, от което те се интересуват, а не за това, от което се интересуваш ти."

15. "Единственото нещо, което не се подчинява на общите закони, е съзнанието на човек."

16. "Според мен има само един вид хора. Хора."

17. "По-добре е да замълчиш, отколкото да се направиш на глупак."

18. "Предразсъдъци, една мръсна дума, и вяра – чиста и свята, имат нещо помежду си: и двете започват там, където разумът свършва."

19. "Тя бе почти влюбена в него. Не, това не е възможно, мислеше си: или си влюбен, или не си. Любовта е единственото нещо на този свят, което не е двусмислено."

20. "Нещата никога не са толкова лоши, колкото изглеждат."