Хорхе Букай: 10 философски цитата

  • Сподели:
Хорхе Букай: 10 философски цитата

Психолог, терапевт, драматург, но най-вече писател. Това гласи кратката визитка на аржентинеца Хорхе Букай, който плени света с философските си романи "Пътят на сълзите", "Писма до Клаудия", "Приказки за размисъл", "Да се обичаме с отворени очи"... HighViewArt.com ви представа своите любими цитата от писателя, който продава всяка своя нова книга в над два милиона копия.

Хорхе Букай е роден на 1 януари 1949 г. в Аржентина. През 1973 г. завършва медицински университет в Буенос Айрес и започва кариерата си на психиатър в отдела по психопатология на местната болница. Твърди, че не е писател в литературния смисъл на думата.

1. "Човек има не правото, а задължението да бъде щастлив."

2. "Щастието не е конкретна дестинация, а насока. Да си щастлив, означава да си в тази насока, която те кара да бъдеш щастлив."

3. "Основно задължение на човека е да бъде себе си и да обича себе си - и едва тогава той ще приеме другите такива каквито са, и ще може да ги обича истински."

4. "Всяка една монета има две лица и не можеш да подбираш коя харесваш - те са заедно; същото е в живота - ако не можеш да се оправяш с трудните моменти, няма да имаш и приятни."

5. "Интересен е не самият проблем, интересен е шансът да бъде решен и интересен е резултатът, който може да донесе неговото решение."

6. "Понякога животът се заема със задачата да обърне с главата надолу всичко - дори проблемите, които си мислим, че имаме."

7. "Любовта била сляпа... но това не се отнася за любовта, а за влюбването."

8. "Никой не може да направи за теб това, което ти сам трябва да направиш."

9. "Tрябва да знаеш, че абсолютно нищо не "трябва". Смяташ, че всичко трябва да ти е ясно, че не трябва да си объркан, че трябва да знаеш всички отговори, че трябва, трябва… отпусни се."

10. "Свободният човек, който познава себе си, е великодушен, отзивчив, любезен и способен да се радва еднакво, когато дава и когато получава."

Ако сме пропуснали вашата любима мисъл от Хорхе Букай, добавете я в коментарите!