Хранителни добавки за повишаване на либидото

  • Сподели:
Хранителни добавки за повишаване на либидото

Вече ви представихме някои от най-добрите подходи за повишаване на желанието (и възможностите) за секс, както и най-популярните храни, които действат като афродизиак. В тази статия ще разгледаме по-подробно как влияят хранителните добавки и половите хормони за повишаване на либидото.

Тестостеронът

Тестостеронът е основният мъжки полов хормон, но е също толкова важен и за жените. Той играе решаваща роля за растежа на мускулите, загубата на мазнини и оптималното здраве при двата пола.

Въпреки това нивата на тестостерон вече са по-ниски от всякога, отчасти заради нездравословния начин на живот, който водим. Тестостероновите бустери са естествени хранителни добавки, които могат да повишат нивата на хормони в тялото, като се базират на билки, витамини и минерали.

Те работят, като директно увеличават тестостерона или свързаните с него хормони, но някои от тях действат и като предотвратяват превръщането на тестостерона в естроген. Много от тези бустери са научно потвърдени в изследвания върху хора.

Това са най-добрите и безопасни хранителни добавки за повишаване на либидо, подкрепени от научни изследвания: Цинк, Джинджифил, Аспарагинова киселина, Витамин D, Трибулус Терестрис, Сминдух, Дехидроепиандростеронът (DHEA), Ашваганда, Йохимбин.

Аспарагинова киселина / D-Aspartic Acid / DAA

D-Аспарагиновата киселина е естествена аминокиселина, която може да повиши ниските нива на тестостерон.

Изследванията сочат, че основният начин на действие е чрез увеличаване на фоликулостимулиращия хормон (FSH) и лутеинизиращия хормон (LH).

Това е важно, тъй като лутеинизиращият хормон кара клетките в тестисите да произвеждат повече тестостерон.

Първоначалните изследвания при животни и хора са установили, че само 12 дни прием на D-аспарагинова киселина увеличават лутеинизиращия хормон, както и производството и транспортирането на тестостерон в тялото (изследване).

DAA също може да помогне за качеството и производството на спермата. Едно 90-дневно проучване дава D-аспарагинова киселина на мъже с нарушено производство на сперма. Броят на сперматозоидите се удвоява, като се увеличава от 8,2 милиона сперма на мл. до 16,5 милиона сперма на мл.

В друго проучване, спортуващи мъже със здравословни нива на тестостерон следват 28-дневна фитнес програма. Половината от тях получавали 3 грама D-аспарагинова киселина на ден. И двете групи показват значително повишена сила и мускулна маса.

Въпреки това, няма повишение на тестостерона в групата на D-аспарагиновата киселина (изследване). Взети заедно, тези заключения предполагат, че приемът на D-аспарагинова киселина може да бъде най-полезен при хора с нисък тестостерон или при тези с намалено либидо.

Накратко: D-аспарагиновата киселина може да работи, като стимулира някои ключови хормони, произвеждащи тестостерон. Дози от 2–3 грама са ефективни за тези, които имат недостиг на тестостерон или понижено либидо.

Витамин D / Vitamin D

Витамин D е мастноразтворим витамин, произвеждан в кожата при излагане на слънчева светлина. Активната му форма функционира като стероиден хормон в организма. В днешно време голяма част от населението има много малко излагане на слънчева светлина, което води до ниски или дефицитни нива на витамин D.

Увеличаването на запасите от витамин D доказано повишава тестостерона и подобрява други свързани със здравето фактори, като качеството на спермата.

Едно проучване установява тясна зависимост между дефицита на витамин D и ниския тестостерон. Когато участниците в него прекарали повече време на слънце и нивата на техния витамин D са се увеличли, нивата на тестостерон също се повишили паралелно (източник).

В друго едногодишно проучване 65 мъже били разделени в 2 групи. Половината от тях приемали 3 300 IU витамин D всеки ден. Нивата на витамин D от групата на тези приемали хранителна добавка се удвоили, а нивата на тестостерон се увеличил с ~20% (източник).

За да получите повече витамин D, увеличете излагането на слънце. Можете също така да приемате около 3000 IU витамин D3 дневно и да ядете повече храни, богати на витамин D.

Накратко: Витамин D е важен витамин, който може да повиши нивата на хормоните в тялото, особено ако нивата му са дефицитни.

Трибулус Терестрис – Трибестан / Tribulus Terrestris

Трибулусът (Tribulus terrestris) е билка, която се използва от векове в билковата медицина.

Действието и приложението се дължи предимно на сапониновия състав – по-специално съединението протодиосцин. Той е най-активният сапонин в трибулуса и е доказано, че има свойства за покачване на чиста мускулна маса. В организма той се метаболизира до дехидроепиандростерон, който е предшественикът на тестостерона в нашето тяло.

Основният механизъм на трибулус е обвързан с действието му върху хормоните. При мъжете той увеличава лутеинизиращия хормон в тестисите, от който се образува тестостерон. При жените регулира женския полов хормон – естроген.

От другите активни вещества в трибулуса, фенолите съставляват около 18% от водния екстракт, а количеството витамин C  достига до 900 мг. на 100 г от билката, което допринася с антиоксидантни свойства.

Накратко: Билката бабини зъби (трибестан) действа като увеличава лутеинизиращия хормон в тестисите при мъжете и като регулира женския полов хормон – естроген при жените.

Сминдух / Fenugreek

Сминдухът е друг популярен билков тестостеронов бустер. Изследвания показват, че работи, като намалява ензимите, които превръщат тестостерона в естроген (мъжки полов хормон в женски полов хормон).

Едно проучване тества две групи от 15 мъже в колежа за период от осем седмици. Всички 30 участници са следвали фитнес програма – четири пъти седмично, но само участниците в една от групите са приемали като хранителна добавка 500 мг. сминдух на ден.

Както свободните, така и общите нива на тестостерон се увеличават в групата на сминдуха, докато групата, която тренирала без подкрепа, всъщност е имала лек спад. Тези, които приемали сминдух, също са изгорили повече мазнини и са увеличили силата си. (източник).

Друго проучване изследва как сминдухът влияе върху сексуалната функция и качеството на живот. Изследователите предоставят на 60 здрави мъже между 25 и 52 годишна възраст или 600 мг. сминдух или плацебо хапче, всеки ден в продължение на шест седмици (източник).

Участниците отчели подобрения в силата след приема на хранителна добавка от сминдух. Изследователите отбелязали също:

• Повишено либидо: 81% от групата
• Подобрено сексуално представяне: 66% от групата
• Завишени енергийни нива: 81% от групата
• Подобрено благосъстояние: 55% от групата

Накратко: 500 мг. сминдух на ден ефективно повишава нивата на тестостерон и сексуалната функция както при дефицитни, така и при здрави мъже.

Джинджифил / Ginger

Джинджифилът е често срещана домашна подправка, която играе роля в алтернативната медицина от векове. Има много на брой ползи за здравето, като достоверни изследвания показват, че може да намали възпалителните процеси в тялото и да повиши нивата на хормоните.

Няколко проучвания при плъхове откриват, че джинджифилът има положителни ефекти върху нивата на тестостерон и сексуалната функция.

В едно от проучванията с хора, 75 мъже със стерилитет са получавали джинджифил като хранителна добавка. След три месеца, при тях са отчетени увеличения от 17% на тестостерона и двойни нива на лутеинизиращ хормон.

Въпреки че все още са необходими допълнителни изследвания за връзката между джинджифил и тестостерон, то яденето на джинджифил е много безопасно и осигурява множество ползи за здравето.

Накратко: Джинджифилът може да повиши нивата на тестостерон и броя на сперматозоидите при безплодни мъже. Ефектите върху здрави хора трябва да бъдат допълнително изследвани.

DHEA / ДХЕА

Дехидроепиандростеронът (DHEA) е естествен хормон в организма. Той играе роля за повишаване на тестостерона и контролиране на нивата на естроген. Въз основа на биологичните си ефекти DHEA се превърна в изключително популярен начин за повишаване на тестостерона.

От всички хранителни добавки за подсилване на хормоните, DHEA има най-добрите и най-обширни изследвания зад себе си. Няколко проучвания са установили, че 50-100 мг. DHEA на ден могат да повишат нивата на тестостерон с до 20% в сравнение с плацебо (1) (2) (3) – 3 различни проучвания.

Въпреки това, резултатите са смесени. Няколко други проучвания използваха подобни протоколи за дозиране и не откриха ефект (4) (5) (6). Поради тази причина ефектите на DHEA върху нивата на хормоните не са ясни.

Използването на DHEA е забранено в професионалните спортове и следователно не е подходящо за спортисти, които се състезават. Както при някои от другите хранителни добавки, най-голяма полза ще имат тези с ниски нива на DHEA или други полови хормони.

Накратко: Въпреки че DHEA е един от най-популярните бустери на тестостерон на пазара, изследванията все още са смесени. Около 100 мг. дневно е безопасна и ефективна дневна доза според повечето проучвания.

Цинк / Zinc

Известен като афродизиак, цинкът е основен минерал, участващ в повече от 100 химични процеси в организма. Както при витамин D, нивата на цинк в тялото са тясно свързани с нивата на хормоните.

Едно проучване, което измерва тази връзка, установи, че ограничаването на приема на цинк от храни понижава нивата на тестостерон при здрави мъже. Както се очаква, хранителните добавки с цинк при мъжете с недостиг на минерала също повишават нивата на тестостерон (източник).

Друго проучване измерва ефектите на цинк върху безплодни мъже с ниски или нормални нива на тестостерон. Изследователите откриват значителни ползи за тези с ниски нива, включително повишен тестостерон и брой на сперматозоидите. Те обаче не намериха никаква допълнителна полза за мъже с нормални нива (източник).

При елитни спортисти, приемането на цинк всеки ден помага за намаляване на нивата на тестостерон след 4-седмичен режим на тренировки с висока интензивност (източник).

В светлината на тези изследвания, цинкът може да помогне за повишаване на нивата на тестостерон, ако имате ниски стойности или имате недостиг на цинк. Приемът на цинк също изглежда полезен, ако искате по-ефективно възстановите от упражнения с висока интензивност.

Накратко: Приемането на цинк е най-полезно и ефективно при тези с ниски нива на цинк или тестостерон или при тези, които в момента тренират усилено.

Ашваганда / Ashwagandha

Ашваганда е друга билка, използвана в древната индийска медицина. Използва се предимно като адаптоген, което означава, че помага на тялото ви да се справи със стреса и безпокойството.

Едно проучване тества ползите от прием върху качеството на спермата при безплодни мъже, които получават 5 гр. на ден за период от три месеца. Мъжете в това проучване имат 10-22% повишение на нивата на тестостерон. В допълнение, партньорите на 14% от участниците забременяват.

Друго проучване предполага, че ашваганда увеличава производителността, силата и загубата на мазнини, като същевременно повишава значително нивата на тестостерон. Понастоящем изглежда ашваганда помага за повишаване нивата на тестостерон при хора подложени на стрес, вероятно чрез намаляване на хормона на стреса – кортизол.

Накратко: Изследвания показват, че ашваганда може да помогне за повишаване нивата на хормони, като същевременно подобрява сексуалната функция и телесния състав на тялото.

Йохимбин / Yohimbine

Йохимбин дълго време е използван от африканците като афродизиак. Често е наричан “естествената виагра”. Смята се за подходящо средство за борба с мъжката импотентност, въпреки че клиничните изпитвания засега не подкрепят тезата.

Има доказателства обаче, че има благотворно действие при жени с ниско либидо. Йохимбин се свързва и с някои странични ефекти, особено ако човек е предразположен към тях. Те включват: зачервяване на кожата, възбуда, тревожност, безсъние, засилено уриниране, главоболие.

Интересното е, че са на разположение стотици хранителни добавки за повишаване на тестостерона. Само няколко от тях обаче имат значителни изследвания зад гърба си. Повечето от тези добавки ще имат значителни ползи при хора с проблеми с плодовитостта или ниски нива на хормони, витамини, минерали, либидо.

Някои от добавките са най-полезни за спортуващи и хора подложени на диета, при които често се наблюдава значително понижение на хормони поради ограничителен или стресов режим.

Важно: Преди прием на хранителни добавки задължително се консултирайте със специалист!

За още полезни материали посетете: StanimirMihov.com.