Интересни факти за човешкото поведение

  • Сподели:
Интересни факти за човешкото поведение

1. Хората с високи нива на тестостерон получават удоволствие от гнева на другите.

2. Хората са склонни да унижават другите, когато не са уверени в себе си. Участници в експеримент, на които им казвали, че не са преминали особено успешно тест за IQ, изразявали повече национални и религиозни предразсъдъци, отколкото тези, на които се съобщавало, че имат високи резултати.

3. В този случай хората искрено вярвали, че тяхното негативно мнение за другите е искрено и няма връзка с тяхното понижено мнение за себе си. Унижението на другите помага за възстановяване на самочувствието.

4. Върху поведението на хората влияят техните телесни усещания. Например има ясна връзка между усещането за тежест и "важност" и "сериозност". Хората оценявали човека като по-сериозен и стабилен, ако автобиографията му била връчвана в солидна папка и обратното.

5. По същия начин усещането за твърдост прави хората непреклонни. Седящите на твърди столове са по-безкомпромисни в преговорите. Чувството за грапава повърхност предизвиква у хората чувство на сложност в отношенията между хората, а студът е тясно свързан с чувство на самота.

6. Хората са склонни да вършат неморални действия или да изпълняват нечия молба за помощ, ако за това не е необходимо да се полагат усилия и ако не се налага да се отказва на човека директно.

7. Но повечето хора се държат "както трябва", ако се налага да вземат морално решение пред някого. На директна молба за помощ, за дарения или събирането на подписи се отказва по-рядко.

8. Лъжата изисква повече умствени усилия. Хората в даден момент трябва да помнят лъжата – за да я казват, и истината – за да я крият.

9. Що се отнася до хората, които ги наблюдават, те се държат по-добре. А илюзията за наблюдение също работи. Достатъчно е да се окачи снимка с очи в заведение на самообслужване, за да се увеличи значително броят на хората, които почистват масата си след ядене.

10. Поведението се отразява на морала. Хората, които са излъгали или измамили някого или са извършили друго неморално деяние, след това по различен начин оценяват какво е добро и лошо.

11. Атрактивен и честен външен вид лесно може да подведе. Хората са склонни да се доверяват повече на външния вид, отколкото на искреност. Дори специалисти считали лъжците за честни хора с искрени намерения в 86% от случаите.

12. Външността играе важна роля дори в гласуването и политическия избор. Избирателите правят извод за компетентността на политиците по зрелостта на лицето и физическата привлекателност. Разбира се, несъзнателно.

13. По-успешните и богати хора биват считани за по-умни, мъдри и т.н., и обратното. И често хората са склонни да мислят, че тези, които са успешни, и тези, които са страдали, са си заслужили това.

14. По-щастлив е не този, който има много пари, а този, който има повече от съседа. Хората винаги се сравняват със своите съседи.

15. Гневът увеличава у другите желанието да притежават.

16. Колкото по-сложно е решението, което трябва да бъде взето, толкова повече хората са склонни да оставят нещата такива, каквито са.

17. Когато хората чувстват, че нямат контрол върху това, което се случва, те са склонни да виждат несъществуващи закономерности в несвързани помежду си картини и да вярват в конспиративни теории.

18. Хората съжаляват за бързо взети решения, дори и ако резултатите ги устройват.

19. Не всички рискове се възприемат еднакво. Едно и също лице може безстрашно да скочи с парашут, но се бои да възрази на шефа. А дресьор на тигри се стеснява да се запознае с красива жена.

20. Скуката има и ярка страна. Отегчените хора често търсят начини да правят добри дела, защото са уморени от забавление и те не внасят смисъл в живота им.

Източник: bg.checkonline4you.com / Снимка: careerchoicecoaching.com