Изкуството да живеем просто: Подредете обувките си

  • Сподели:
Изкуството да живеем просто: Подредете обувките си

Подредете обувките си. Това ще внесе красота в живота ви. Хаосът в ума ви си проличава в краката ви.

Отдавна е казано, че можете да разберете много за едно домакинство дори само като огледате фоайето, особено в японските домове, където събуваме обувките си на влизане.

По това дали те са подредени в идеална редица, или са разхвърляни бихте могли да отгатнете в какво състояние се намират съзнанията на онези, които живеят там.
В дзенбудизма имаме една поговорка, която гласи: "Гледай внимателно по какво стъпваш".

Тя може да се приеме буквално, но също така намеква, че онези, които не обръщат внимание къде вървят, не познават себе си и не могат да знаят накъде върви животът им. Това сигурно ви звучи преувеличено, но едно такова дребно нещо наистина оказва огромно влияние върху начина ви на живот.

Когато се приберете у дома, събуйте обувките си и ги подредете до входната врата. Само това. Ще ви отнеме едва три секунди. Възприемането на този навик ще помогне всичко в живота ви да стане неизказано по-ясно и по-подредено.

Ще внесе красота в живота ви. Такава е човешката природа. На първо място се опитайте да насочите вниманието към краката си. Като подреждате обувките, вие правите първата крачка натам, накъдето сте се запътили.

Из книгата "Изкуството да живеем просто" на издателство "Колибри"